Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ουρές για την εγγραφή των μαθητών στα δημόσια σχολεία - Κύμα φυγής λόγω κρίσης απο τα ιδιωτικά

Πάτρα: Ουρές για την εγγραφή των μαθητών...

Γενικό το φαινόμενο σε όλη τη χώρα

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χιλιάδες είναι οι μαθητές που δεν ανανέωσαν την εγγραφή τους στο ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσαν μέχρι και πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα οι γονείς και στην Πάτρα όπως πληροφορείται το thebest.gr κάνουν ουρές στα γραφεία των δημόσιων σχολείων όπου καταθέτουν αιτήσεις εγγραφής προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στον κλάδο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το protothema.gr, ο αριθμός των μαθητών που δεν έχουν δηλώσει επανεγγραφή σε ιδιωτικά σχολεία της χώρας φτάνει τους 10.000, ύστερα από αδυναμία των γονιών τους να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Οι περισσότεροι διευθυντές δημόσιων σχολείων βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς καλούνται να εντάξουν στο δυναμικό τους χιλιάδες νέους μαθητές την ώρα που δεν υπάρχουν αίθουσες ούτε προδιαγραφές ασφαλείας στα περισσότερα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα αιτήματα εγγραφής παραπέμποντας τους γονείς από σχολείο σε σχολείο ή αναγκάζονται να στραφούν στη λύση των προκάτ αιθουσών που μειώνουν τον ελεύθερο χώρο για τους μαθητές.

Είναι πάντως γεγονός ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες προκαλούν σημαντική αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα δημόσια σχολεία την ώρα που οι διορισμοί γίνονται με το σταγονόμετρο και χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν.

Η φετινή χρονιά για τα δημόσια σχολεία προβλέπεται έτσι κι αλλιώς να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών από πλευράς διορισμών. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν, ανακοινώθηκαν μόλις 225 μόνιμοι διορισμοί ενώ την ίδια στιγμή έχουν κατατεθεί σχεδόν 5.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Αναλυτικά, 3.198 καθηγητές δευτεροβάθμιας υπέβαλαν αίτηση παραίτησης από την 1η έως τις 10 Ιουλίου, ενώ ο αριθμός για τους δασκάλους έφτασε τους 1.384. Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν ότι θα πέσει ακόμη περισσότερο η ποιότητα της εκπαίδευσης εάν δεν υπάρξουν οι αναγκαίοι διορισμοί για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύπτουν τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα στα ιδιωτικά σχολεία, οι εκπαιδευτικοί βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 40% από τον περασμένο μήνα, την ώρα μάλιστα που οι ιδιοκτήτες των μονάδων απειλούν με λουκέτα.

Είναι εντυπωσιακό δε πως τα λογιστήρια των ιδιωτικών μονάδων άρχισαν να κρατούν μέχρι και "τεφτέρια"! ακόμα και στα Ιδιωτικά σχολεία, καθώς πολλοί γονείς αδυνατώντας να καταβάλλουν τα δίδακτρα ζητούν πίστωση χρόνου από τους διευθυντές των σχολείων.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ζητούν πίστωση χρόνου ή μείωση διδάκτρων, προκειμένου να καταφέρουν να φανούν συνεπείς και να μην πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις