Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή με εκπροσώπους απο 8 χώρες

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Συνάντηση ...

Μ' ευθύνη της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης

Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 ολοκληρώθηκε η τετραήμερη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΝΕΑ), στα πλαίσια υλοποίησης του έργου εδαφικής συνεργασίας F:ACTS! Forms for: Adapting to Climate Change through Territorial Strategies! «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή μέσω περιφερειακών στρατηγικών», με τη συμμετοχή 30 εκπροσώπων, 14 εταίρων από 8 χώρες της ΕΕ, με την Ν.Ε.Α να αποτελεί τον μοναδικό Έλληνα εταίρο που συμμετέχει σε ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχήμα αποτελούμενο από φορείς όπως Υπουργεία, Πανεπιστήμια, Δήμοι και Περιφέρειες.

Στοχεύοντας στην ανταλλαγή καλών πρακτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην ανάδειξη υφιστάμενων εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών στην πράξη, πραγματοποιήθηκαν οι εξής επισκέψεις μελέτης:

  • Ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης έπειτα από επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης όπου παρουσιάστηκαν τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, η αξία και τα προβλήματα της περιοχής, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας, οι πρωτοβουλίες και οι μελλοντικές ενέργειες του Φορέα για την προστασία και διαχείρισή της. Επιπρόσθετα, προσκεκλημένοι επιστήμονες παρουσίασαν αναλυτικά την πρακτική ‘Τεχνητού Εμπλουτισμού Υδροφόρου Ορίζοντα’ που έχει εφαρμοστεί επιτυχώς στην ευρύτερη περιοχή μελέτης.

  • Επίδειξη της πιλοτικής Μονάδας Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αγροτοβιομηχανικών Αποβλήτων, έργο LIFE+ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από τον επιστημονικό υπεύθυνο με την παρουσίαση της ολοκληρωμένης μεθόδου αξιοποίησης αποβλήτων για τη μέγιστη ανάκτηση υλικών και ενέργειας.

  • Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 για την παρουσίαση των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούσαν της περίοδο εκείνη, την έκταση της καταστροφής, τις μεθόδους αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που εφαρμόστηκαν, καθώς και την γενικότερη στρατηγική αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Στα πλαίσια της πολυήμερης συνάντησης εργασίας διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012 ημερίδα ‘Διάχυσης καλών πρακτικών και πολιτικών για το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή’, με προσκεκλημένους ομιλητές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Δήμο Πατρών οι οποίοι παρουσίασαν στρατηγικές όσο και επιτυχημένα έργα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Τις εργασίες της Ημερίδας συντόνισε ο Πρόεδρος της ΝΕΑ και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανασόπουλος Γιώργος και παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ κ. Αγγελόπουλος Γιώργος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΝΕΑ κ. Κελεπούρης Ανδρέας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  ΤΔΕ κ. Γιανναδάκης Αθανάσιος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ- Παράτημα Πελ/σου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κ. Λαμπρόπουλος Σωτήρης, στελέχοι της ΠΔΕ και του δήμου Πατρέων, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πατρών, δασικών υπηρεσιών καθώς και των Φορέων Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Μέσω της διαθεματικότητας των δράσεων της διοργάνωσης, τόσο οι εταίροι του έργου όσο και οι συμμετέχοντες φορείς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρία σχετικά με τον σχεδιασμό και υλοποίηση περιβαλλοντικών στρατηγικών αλλά και να γνωρίσουν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων πολιτικών για την αποτελεσματική προσαρμογή και αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών (www.factsproject.eu, facebook: @f:acts).

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις