Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ιταλική ταινία για την Κατοχή με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση

Ιταλική ταινία για την Κατοχή με τον Γερ...
Μαρτάτος Tάκης

Προβάλλεται απόψε στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης «Tutto Italia» στην αίθουσα Ιντεάλ της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα

Πατρινό ενδιαφέρον έχει η σημερινή τελετή έναρξης της κινηματογραφικής γιορτής «Tutto Italia» στην αίθουσα του Ιντεάλ στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα στις 20.00.  Η έναρξη γίνεται με την Ιταλική ταινία φετινής παραγωγής «Διαμέρισμα στην Αθήνα-Appartamento ad Atene», που έχει ελληνικό θέμα, και πρωταγωνιστή τον Πατρινής καταγωγής ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση στο πλευρό της διάσημης Ιταλίδας ηθοποιού Λάουρα Μοράντε.

Το φιλμ που έχει σκηνοθετήσει ο νεοεμφανιζόμενος Ρουτζέρο ντι Πάολα εκτυλίσσεται στην υπό γερμανική κατοχή Αθήνα του 1942, στους πρόποδες της Ακρόπολης, όπου μια οικογένεια υφίσταται τις συνέπειες της επίταξης του σπιτιού της από τους κατακτητές. Στην πρεμιέρα της ταινίας αναμένεται να παραστεί ο σκηνοθέτης Ρουτζέρο ντι Πάολα αλλά και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Όπως έγραψε ο κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, το φιλμ «Διαμέρισμα στην Αθήνα» είναι και μια καίνουργια ολόφρεσκια ταινία. «Σε μια εποχή, που για μας τους Έλληνες ορισμένοι Ευρωπαίοι λένε τα χειρότερα, μας προσβάλουν και μας λοιδορούν, έρχεται αυτό το φιλμ για να δείξει κάτι που ο γράφων γνωρίζει προσωπικά πολύ καλά και γι’ αυτό ήθελε τόσο πολύ την εκ νέου σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών, Ελλήνων και Ιταλών, μέσω του κινηματογράφου, το πώς μας βλέπουν οι Ιταλοί. Είναι μια ταινία που δεν έχει τίποτε ιταλικό στη θεματολογία της, έχει γίνει από Ιταλούς, βασίζεται σε βιβλίο Αμερικάνου συγγραφέα, που επίσης δεν μας βλέπει όπως οι Γερμανοί κι οι Φινλανδοί κι οι Ολλανδοί και μερικοί ακόμα, κι έβαλαν τα χρήματα τους και την Τέχνη τους για να μιλήσουν για την περιπέτεια μιας ελληνικής οικογένειας στην Αθήνα του 1942, στη γερμανική Κατοχή. Μάλιστα για πρωταγωνίστρια επέλεξαν τη Λάουρα Μοράντε που είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή αξιολόγησης των Ιταλίδων ηθοποιών. Και για πρωταγωνιστή πήραν δικό μας ηθοποιό, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, τον οποίο, όταν θα δείτε στην ταινία, θα καταλάβετε  για πολλοστή φορά τι καλούς ηθοποιούς διαθέτουμε και τι ευκαιρίες τους στερούμε».

Στο φεστιβάλ «Tutto Italia» που θα διαρκέσει έως τις 25 Απριλίου και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες «Ιντεάλ» και «Έλλη» θα προβληθούν συνολικά 26 ταινίες της τελευταίας τριετίας της ιταλικής παραγωγής, που δεν έχουν παιχθεί ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Η πρωτοβουλία και η υλοποίηση αυτής της συνάντησης του ιταλικού πολιτισμού με την ελληνική πραγματικότητα ανήκει στον Πέτρο Αντωνιάδη ενώ η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.

Απόψε το κοινό μπορεί επίσης να δει στην «Έλλη» στις 21.00 τη δραματική κομεντί «Η γυναίκα της ζωής μου» του Λούκα Λουτσίνι από το Μιλάνο με τον Αλεσάντρο Γκάσμαν, γιο του Βιτόριο Γκάσμαν, και τους νέους σταρ του ιταλικού κινηματογράφου, Λούκα Αρτζεντέρο και Βαλεντίνα Λοντοβίνι αλλά και τη παλιά σταρ Στεφανία Σαντρέλι.

Στις 23.15 στην «Έλλη» θα ακολουθήσει η προβολή του φιλμ «Ο άνθρωπος που θα 'ρθει» του Τζόρτζιο Ντιρίτι, ένα δράμα εμπνευσμένο από αιματηρό περιστατικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα περίχωρα της Μπολόνια, που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στα ιταλικά Οσκαρ (David di Donattelo), το 2010. Το φιλμ «Διαμέρισμα στην Αθήνα» αναμένεται να ξαναπροβληθεί την Παρασκευή 20 Απριλίου στην «Έλλη» στις 18.30 το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γιορτή της ιταλικής κουλτούρας και κινηματογράφου θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό και τον Έλληνα σταρ της Ιταλίας, τον Νικόλα Βαπορίδη, γνωστό και ως «Il divo delle ragazzine» («Ο θεός των κοριτσιών»), με έξι ταινίες στο ενεργητικό του, ανάμεσα τους, «Όλη η αγάπη του κόσμου-Tutto l’ amore del mondo», «Αυτή η νύχτα είναι ακόμα δική μας», και «Η νύχτα πριν από τις εξετάσεις-Notte Prima Degli Esami» σε σκηνοθεσία Φάουστο Μπρίτσι που θα προβληθεί αύριο Παρασκευή 20 Απριλίου στις 20.15 στο «Ιντεάλ».

Η ταινία που ανέδειξε τον συμπατριώτη μας Νικόλα Βαπορίδη και τον έκανε σούπερ σταρ, έχει κάνει εισπράξεις 16 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο στην Ιταλία ενώ τιμήθηκε και με το βραβείο «David di Donatello» καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Πρόκειται για μία νεανική κωμωδία εμπνευσμένη από την κουλτούρα των απολυτήριων εξετάσεων. Ο Νικόλας Βαπορίδης έχει γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 1982 από Ιταλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα και έχει τελειώσει τη σχολή Action Theatre στην Ιταλία που διευθύνουν οι Christian και Isabella Del Bianco Censi.

Άλλες ταινίες της διοργάνωσης είναι το θρίλερ «Η διπλή ώρα» του Τζουζέπε Καποτόντι, με την Ξένια Ράπαπορτ, το πολιτικοκοινωνικό δράμα «Το μεγάλο όνειρο» του Μικέλε Πλάσιντο με τον Ρικάρντο Σκαμάρτσιο (γνωστός μας από το «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά) κ.ά. Από την κινηματογραφική γιορτή (γιορτή) δεν θα λείψουν οι αγαπητές και στην Ελλάδα γεύσεις τις γειτονικής χώρας της Μεσογείου, αφού η ιταλική κουζίνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης που έμαθε Ιταλικά για τις ανάγκες της ταινίας, έχει γεννηθεί στην Πάτρα στις 18 Δεκεμβρίου 1960 και έχει σπουδάσει θέατρο και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή Ε. Χατζίκου, απ' όπου αποφοίτησε το 1982. Είναι παντρεμένος από το 1997 με την επίσης ηθοποιό Μπέσυ Μάλφα και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά (δίδυμα κορίτσια και ένα γιο). Αυτήν την περίοδο ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης παίζει στο σήριαλ του Mega “Βασιλάδες”.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture