Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Μήνυμα  για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Γιώργου Παναγιωτόπουλου

Το 1966 η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα καθιέρωσε τη δεύτερη ημέρα του Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία είναι και η γενέθλιος ημέρα του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Από τότε και κάθε χρόνο, τη μέρα αυτή οργανώνονται δράσεις με σκοπό να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης.

Για τον εορτασμό της ημέρας ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Για όλο τον κόσμο η ημέρα αυτή αποτελεί, μια μεγάλη γιορτή, στην οποία το πνεύμα και η κουλτούρα πρωταγωνιστούν.

Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή όπου κυριαρχούν οι σύγχρονες τεχνολογίες, ο χρόνος, που αφιερώνουν οι νέοι στην ανάγνωση βιβλίων, συνεχώς περιορίζεται.  Η μέρα αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή να ανακαλύψουν οι νέοι και τα παιδιά το συναρπαστικό κόσμο του βιβλίου και να αφεθούν στην περιπέτεια της ανάγνωσης.

Επιπλέον, το παιδικό βιβλίο μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση των χαρακτήρων των παιδιών, καθώς είναι το βασικό μέσο για την καλλιέργεια της φαντασίας τους, αλλά και ένα μέσο δημιουργίας αξιών.

Στην κατεύθυνση αυτή, το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας στο δημοτικό σχολείο σκοπό έχει να βοηθήσει το μικρό μαθητή να εξοικειωθεί με την ανάγνωση, εδραιώνοντας έτσι μία φιλική σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας μπορεί να προσφέρει χαρά και απόλαυση στον αναγνώστη και η συμβολή των δασκάλων στον τομέα αυτό είναι καθοριστική.

Ο εκπαιδευτικός οφείλει και μπορεί ως συναναγνώστης και εμψυχωτής να εξασφαλίσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά θα καλλιεργήσουν την αγάπη τους για το βιβλίο.

Αν μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν το παιδικό βιβλίο, μαθαίνουμε στους αυριανούς πολίτες να αγαπούν και να επιζητούν την ανάγνωση, τη σκέψη, τη γνώση!».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις