Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Επαναλειτουργεί από αύριο η έκθεση «Οι Δωρεές & τα αρχεία Μανιάκ, Τσίλερ, Δωρή»

Επαναλειτουργεί από αύριο η έκθεση «Οι Δ...

Στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας μέχρι τις 20 Μαΐου

Επαναλειτουργεί από την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, με την έκθεση «Οι Δωρεές & τα αρχεία Μανιάκ, Τσίλερ, Δωρή», που οργανώθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης έργων που απαρτίζουν τη μόνιμη συλλογή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Με την έκθεση αυτή, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σε επισκέπτες της πόλης, να έρθουν σε επαφή με τους σημαντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς του Δήμου Πατρέων, ορισμένοι εκ των οποίων, επί πολλά χρόνια, παρέμεναν σε αποθήκες και χώρους φύλαξης.

Η έκθεση περιλαμβάνει ανά θεματικές ενότητες τα σημαντικότερα εκ των δωρηθέντων έργων, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα ζωγραφικής, χαρακτικής, εικόνων, σχεδίων, κάρτ-ποστάλ, καθώς ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται εννέα εικόνες μεταβυζαντινής και επτανησιακής τέχνης που αποτελούν δωρεά του Τάκη Στρατηγόπουλου και της Οικογένειας Ανδρέα Γαλανάκη και αναφέρονται στη ζωή και τα Πάθη του Θεανθρώπου.

Όπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής της Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης Γεώργιος Τσιγάρας «στις εικόνες του 16ου αιώνα, καταδεικνύονται οι επιδράσεις που δέχθηκαν οι κρητικοί ζωγράφοι της περιόδου αυτής από τη βυζαντινή-παλαιολόγεια παράδοση, αλλά και από την ιταλική ζωγραφική» και  οι των άλλων χρόνων παρουσιαζόμενες εικόνες «αποκτούν εικονολογικό ενδιαφέρον, γιατί μέσα από αυτές τεκμηριώνεται η άποψη περί συνέχειας της βυζαντινής και μεταβυζαντινής παράδοσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ακόμα και σε περιοχές όπως τα Επτάνησα, όπου, όπως είναι γνωστό, κυριαρχεί από το πρώτο μισό του 18ου αιώνα η δυτική καλλιτεχνική αντίληψη».

Στις άλλες ενότητες παρουσιάζονται έργα χαρακτικής της Βάσως Κατράκη, του Παναγιώτη Γράββαλου, του Φώτη Μαστιχιάδη, της Άριας Κομιανού, Τζένης Μαρκάκη κ.ά, ενώ την ενότητα ζωγραφικής απαρτίζουν τα έργα των Ράλλη Κοψίδη, Αγήνορα Αστεριάδη, Σαράντη Καραβούζη, Όπυς Ζούνη, Ερνέστο Κάρτερ, Στράτου Στασινού, Άλκη Πιερράκου, Απόστολου Γιαγιάνου, Αντώνη Απέργη, Στάθη Ανδρουτσάκη, των Πατρινών ζωγράφων Ανδρέα Βουρλούμη, Δημήτρη Μπισκίνη, το δωρηθέν έργο του Ηλία Παπανικολάου, καθώς και τα δύο νέα έργα του Νικολάου Ατζαρίτη από την πρόσφατη δωρεά της Λάουρας Ατζαρίτη.

Την τελευταία ενότητα αποτελούν τα σχέδια του Ερνέστο Τσίλερ, για το Θέατρο «Απόλλων», που είχαν παραχωρηθεί και παρουσιάστηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη το 2000, για την έκθεση-αφιέρωμα στον Γερμανό αρχιτέκτονα.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με το μοναδικό σωζόμενο αντίτυπο από το λιθόγραφο σχέδιο του αρχιτέκτονα Σπυρίδωνα Τζέτζου, όπου αποτυπώνεται το 1885 η πολεοδομική μορφή του τροποποιηθέντος σχεδίου που εκπόνησε κατ’ εντολήν του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, ο γεωμέτρης και μηχανικός του Γαλλικού στρατού Σταμάτιος Βούλγαρης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά, μέρος των αρχείων Μανιάκ, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Το 1871 με απόφαση του Δήμου Πατρέων, ανατίθεται στον Γάλλο μηχανικό Νικολά Πασκάλ η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή του λιμανιού και του κυματοθραύστη. Το σχέδιο παραδίδεται το 1873 και τα έργα ανέλαβε να εκτελέσει ο Πέτρος Μανιάκ ο Πρεσβύτερος.

Επίσης σε ξεχωριστές προθήκες, παρουσιάζεται ένα απάνθισμα των δωρηθέντων, από την εφημερίδα «Η Καθημερινή», κάρτ-ποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς και ένα μέρος των φωτογραφιών της νεοκλασικής Πάτρας από το αρχείο του Μιχάλη Δωρή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 20 Μαΐου 2012.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture