Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ομοβροντία αντιδημάρχων κατά της Βίβιαν Σαμούρη - Η ίδια δηλώνει ότι δεν παραιτείται

Ομοβροντία αντιδημάρχων κατά της Βίβιαν ...

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το σχόλιο εναντίον της από την κυρία Σαμούρη

20:58 Απάντηση στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για τα όσα αναφέρει για το κόμμα, έδωσε πριν από λίγο η Δημοκρατική Αριστερά. Το κόμμα το κ. Κουβέλη χαρακτηρίζει «εντελώς επιλεκτική και άσχετη» την αναφορά της κυρίας Σαμούρη στη ΔΗΜ.ΑΡ.

Θυμίζουμε πως στην γραπτή της δήλωση η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αναφέρει: «Ο κύριος Δήμαρχος -που στηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά του κυρίου Κουβέλη-, αν θέλει μπορεί να το κάνει με τους 18 ή και με τους 13 μόλις δημοτικούς του συμβούλους, όσοι δηλαδή χρειάζονται για να υπογράψουν τη διαγραφή μου από την παράταξη.»

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ως εξής:
"Με έκπληξη διαβάσαμε την εντελώς επιλεκτική και άσχετη αναφορά της Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βίβιαν Σαμούρη σε σημερινές της δηλώσεις  για την Δημοκρατική Αριστερά

Μετά την συνολική θλιβερή της παρουσία ως αντιδήμαρχος και ειδικά ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου είναι προφανές ότι η κ. Σαμούρη αναζητεί πολιτικούς συμμάχους και άλλοθι.

Η Δημοκρατική Αριστερά πιστή στην πάγια θέση της για ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης ουδέποτε έχει αναμιχτεί στις εσωτερικές λειτουργίες και διαδικασίες του Δήμου Πατρέων άλλα δεν θα επιτρέψει και σε κανέναν να την εμπλέξει σε αυτές."

18:38 Με μια σκληρή γραπτή δήλωση απάντησε πριν από λίγο στους επικριτές της από την παράταξη Δημαρά που την καλούν να παραιτηθεί, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Βίβιαν Σαμούρη. "Είμαι παρούσα και δεν φοβούμαι τίποτε", δηλώνει η κυρία Σαμούρη η οποία καλεί την παράταξή της, εάν το επιθυμεί να την διαγράψει.

Ολόκληρη η δήλωσή της έχει ως εξής:

"Όποιος επιθυμεί να παρακωλύει τη λειτουργία της πόλης και να αμφισβητεί τους θεσμούς, να αναλάβει τις ευθύνες του. Προσωπικά, δεν θα το πράξω και ούτε θα παίξω τα παιχνίδια εκείνων που, επί της ουσίας, βρίσκονται πίσω από κάθε «φερέφωνο».

Το πιο εύκολο και ασφαλές για μένα, θα ήταν να παραιτηθώ, όμως, έχω μάθει στη ζωή μου να φυλάω «Θερμοπύλες» και να υπηρετώ τη θέση που κάθε φορά ευρίσκομαι, με απόλυτα υπεύθυνο τρόπο, διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και όχι «παραχαράσσοντάς» την.

Δεν απευθύνομαι από τη θέση της εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου, αλλά από τη θέση ενός εκ των δυο κορυφαίων θεσμών της πόλης, αυτόν της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τον οποίο, υπενθυμίζω, υπηρετώ επειδή ο νόμος το όρισε και όχι επειδή η δημοτική Αρχή το επέλεξε, καθώς δεν είχε την ικανότητα να το κάνει.

Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, να επιχειρεί την απαξίωση του θεσμού, αυτή τη δύσκολη περίοδο, καταφέρνοντας ένα ακόμη πλήγμα στην πόλη.

Από τη θέση αυτή, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανα ειλικρινείς προσπάθειες να γεφυρώσω κατά το δύναται το χάσμα μεταξύ παρατάξεων, ενώ παραχώρησα αίθουσα συσκέψεων -κάτι που δεν προβλεπόταν- και στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.

Δεν σκοπεύω, λοιπόν, να θυσιάσω τις δημοκρατικές μου αντιλήψεις για τις όποιες επιδιώξεις ενός εκάστου -απ' όπου κι αν προέρχεται…

Εκείνοι που, ωστόσο, αναλαμβάνουν να πλήξουν το θεσμό του Προέδρου, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πλήττουν περαιτέρω την πόλη μας… Αρκεί να αναλογιστούμε ότι όταν οδήγησαν στην παραίτηση τον πρώην πρόεδρο, κύριο Δημήτρη Γιαννακόπουλο (σ.σ.: ανακαλέσατε μνήμες σε σχέση με τα όσα είπε ο στενότερος συνεργάτης του κυρίου Δημάρχου), καταδίκασαν την πόλη να παραμείνει εκτός λειτουργίας για έναν τουλάχιστον μήνα.

Ως φαίνεται, όμως, επιχειρούν με ανυπόστατες συλλογιστικές, παραπλανώντας την κοινή γνώμη, να το επαναλάβουν… Προσωπικά, όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν θα αναλάβω την ευθύνη μιας ακόμα δοκιμασίας για την πόλη. Ο κύριος Δήμαρχος -που στηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά του κυρίου Κουβέλη-, αν θέλει μπορεί να το κάνει με τους 18 ή και με τους 13 μόλις δημοτικούς του συμβούλους, όσοι δηλαδή χρειάζονται για να υπογράψουν τη διαγραφή μου από την παράταξη.

Υ.Γ: Ως προς την επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης, παραθέτω ενδεικτικά την περίπτωση της ψηφοφορίας για την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΥΑΠ, κυρίου Νίκου Κοντοέ, που έθεσε στη διάθεση του Σώματος:
Το αποτέλεσμα ήταν 21 «ναι», 21 «όχι» και μια αποχή, στην προφορική εισήγηση του Δημάρχου, που ήταν «να μη γίνει αποδεκτή η παραίτηση».

Η απόφαση του Σώματος, όπως διατυπώθηκε από εμένα, ως όφειλα -και αφού σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου η αποχή προσμετράται στις αρνητικές ψήφους-,  ήταν 22 «ναι» υπέρ της παραίτησης του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ.

Ο κύριος Δήμαρχος και η δημοτική Αρχή αντέδρασαν -ασκώντας μου έντονη κριτική και πίεση- και επέμειναν ότι η απόφαση είναι 22 «όχι».

Αποτέλεσμα: Η ερμηνεία που δόθηκε, εγγράφως, μετά από ερώτημά μας, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, που έχει και την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί ως προς το νομίμως ορθόν, είναι η εξής: «Άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι η αποχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προσμετράται στις ψήφους υπέρ της θέσης να γίνει δεκτή η παραίτηση, δηλαδή, στα "ναι"».

Δεδομένων τούτων, η δημοτική Αρχή πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έχει απολέσει την πλειοψηφία. Πρέπει επίσης να αντιληφθεί ότι «νόμιμο είναι ό,τι λέει ο νόμος» και όχι ό,τι «κάποιοι, μετ' επιτάσεως, θα ήθελαν να λέει».

Είμαι παρούσα και δεν φοβούμαι τίποτε. Πολύ, δε, περισσότερο πρωταπριλιάτικα ψέματα εντεταλμένων, ούτε καν και εκείνα που θα ακολουθήσουν, κατά τις συνήθειές τους."

13.45: Νέα δήλωση κατά της Βίβιαν Σαμούρη, αυτή τη φορά από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Λέγκα, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι "η ίδια επέτρεψε με την στάση της, να αποσυρθεί, επί της ουσίας, η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της και να θέτει τον εαυτό της εκτός της δημοτικής ομάδας και κατ’ επέκταση εκτός της παράταξης με την οποία εξελέγη." Ολόκληρη  η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

"Είναι κοινή η διαπίστωση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ως θεσμός και ως όργανο που λαμβάνει τις αποφάσεις που κρίνουν το παρόν και το μέλλον της Πάτρας και των δημοτών της, έχει ευτελιστεί και από βουλευόμενο όργανο έχει μετατραπεί σε χώρο στείρων αντιπαραθέσεων οι οποίες εξυπηρετούν προσωπικά και μικροπαραταξιακά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της πόλης, τα οποία όλοι μας έχουμε εκλεγεί για να υπηρετήσουμε. Φθάσαμε στο σημείο να ζήσουμε κατά τη συνεδρίαση του Σώματος σκηνές παρόμοιες με τη γηπεδική βία. Φθάσαμε στο σημείο να συνεδριάζει το δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της πόλης, υπό τη δικτατορία της οχλοκρατίας και του τραμπουκισμού.

Για τη θλιβερή αυτή κατάσταση σοβαρότατη ευθύνη φέρουν αυτοί οι οποίοι προτάσσουν του γενικού καλού, τις δικές τους προσωπικές αντιπάθειες και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Bαρύτατη ευθύνη όμως φέρει και η ίδια η Πρόεδρος του Σώματος, η οποία αντί να διαφυλάττει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του Οργάνου, επιτρέπει είτε από άγνοια, είτε συνειδητά - με το να κρίνει και να ερμηνεύει κατά το δοκούν - την εκτροπή και την αποσύνθεση.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν είναι δυνατόν το Δημοτικό Συμβούλιο να παραμένει δέσμιο προσωπικών επιδιώξεων και να μη λειτουργεί.

Απευθύνω θερμή παράκληση προς όλους τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους, να προτάξουν το καλό της πόλης συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του Σώματος, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και στείρες αντιπαραθέσεις.

Συνάδελφοι, η «καρέκλα» δεν είναι ιδιοκτησία του νυν Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής. Όποιος δεν το έχει καταλάβει αυτό πλανάται πλάνην οικτρά.

Η Πρόεδρος όμως οφείλει επιτέλους να δει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει τις βαρύτατες ευθύνες της, αν θέλει να προσφέρει στο θεσμό, στην πόλη και στους δημότες.

Άλλωστε η ίδια επέτρεψε με την στάση της, να αποσυρθεί, επί της ουσίας, η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της και να θέτει τον εαυτό της εκτός της δημοτικής ομάδας και κατ’ επέκταση εκτός της παράταξης με την οποία εξελέγη."

13.12: Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις των αντιδημάρχων κατά της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βίβιαν Σαμούρη - Βαγενά. Πριν από λίγο η αντιδήμαχος Μαρία Ανδρικοπούλου - Ρούβαλη, με δήλωσή της ασκεί δριμεία κριτική κατά της προέδρου του Σώματος ζητώντας την παραίτησή της.

Η δήλωση της αντιδημάρχου έχει ως εξής:

"Όταν αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μακριά από κομματικές ταμπέλες και κομματικές εντολές και να δουλέψουμε για την Πάτρα, δεν είχαμε καν σκεφτεί ότι αυτή την  προσπάθεια θα υπήρχαν κάποιοι που ακόμη και σε συνεργασία με τους κομματικούς μηχανισμούς, θα κατέβαλαν προσπάθεια να την υπονομευόσουν εκ των έσω, προκειμένου να την θέσουν υπό ομηρία, υπηρετώντας στενά και αποκλειστικά τις φιλοδοξίες τους, προσκολλημένοι στις καρέκλες τους και στην λογική που θέλει το προσωπικό τους συμφέρον να ίπταται πάνω από το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της.

Αυτή η επιλογή έχει προκαλέσει σοβαρότατα τραύματα στην παράταξή μας, έχει όμως προκαλέσει και  σοβαρότατα τραύματα στην πόλη την οποία υποτίθεται ότι τάχθηκαν να υπηρετήσουν. Και αυτό είναι το πλέον σοβαρό.

Ο κατήφορος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας και οι συνεδριάσεις που κάθε άλλο παρά τιμούν το Σώμα, η ενθάρρυνση της οχλαγωγίας εις βάρος των θέσεων και των προτάσεων και η διολίσθηση του Συμβουλίου σε τραγελαφικές καταστάσεις, είναι έργο  όσων έθεσαν και εξακολουθούν να θέτουν  τις καρέκλες τους και τις όποιες φιλοδοξίες τους πάνω από την Πάτρα.

Η ευθύνη της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την παράταξή μας είναι μεγάλη.

Αν και εκλεγμένη με την παράταξη “Τώρα για την Πάτρα” και ορισμένη στη θέση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται απέναντι μας, σαν να υπονομεύει τον Δήμαρχο και τα μέλη της δημοτικής μας ομάδας.

Δεν θέλουμε Πρόεδρο που να βρίσκεται δίπλα ή απέναντι σε κανένα.

Δεν θέλουμε Πρόεδρο υποχείριο κανενός, δεν θέλουμε Πρόεδρο που στις ονομαστικές ψηφοφορίες «ψιθυρίζει» τις αποφάσεις του για να μην ακουστούν (άραγε από ποιόν;).

Θέλουμε έναν Πρόεδρο δίκαιο που να διαφυλάττει το κύρος του θεσμού και το συμφέρον της πόλης,

Αυτή την επιθυμία των μελών της δημοτικής μας ομάδας και της παράταξής μας  οφείλει να σεβαστεί  η Πρόεδρος και να πράξει αυτό που οφείλουν να κάνουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα  όταν αποσύρεται ουσιαστικά η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους."

12.23 Ο ένας μετά τον άλλο, οι αντιδήμαρχοι της Πάτρας και τα στελέχη της δημοτικής Αρχής ζητούν την παραίτηση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βίβιαν Σαμούρη - Βαγενά. Μετά τους Σιγαλό, Φίλια, Λοτσάρη, Γεωργακόπουλο, καθώς και το βοηθό δημάρχου Χ. Καρκούλια, τη σκυτάλη πήρε ο αντιδήμαχος Υγείας Χαράλαμπος Στανίτσας ζητά από την κ. Σαμούρη να "αποφασίσει με ποιους είναι", επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί "να παραμένει και εντός και εκτός".

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Χαράλαμπου Στανίτσα:

"Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα όσα απίστευτα συνέβησαν στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις.

Πολίτες σε έξαλλη κατάσταση να χυδαιολογούν, να καθυβρίζουν με απίστευτο υβρεολόγιο τους συμβούλους της συμπολίτευσης, να εκσφενδονίζουν αντικείμενα, να απειλούν με ξύλα και με κοντάρια αντιδημάρχους και εμείς να πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε και να ψηφίσουμε με κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες, να διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πιο αρεστός στους εξαγριωμένους πολίτες και ταυτοχρόνως να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Και αντί η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να επιδείξει στοιχειώδη σεβασμό στο σώμα και στους καθυβριζόμενους συμβούλους, αντί να μας προστατέψει και να επιβάλει την τάξη, άφησε την κατάσταση ανεξέλεγκτη και μας εγκατέλειψε βορά στις απαράδεκτες και φασιστικές επιθέσεις.

Η ευθύνη της είναι σοβαρή.

Στην δε τελευταία συνεδρίαση, η προκλητικά αστραπιαία απόφασή της να διακόψει την διαδικασία λίγο πριν την ψηφοφορία (οι υποψίες ότι η διακοπή βόλευε την αντιπολίτευση, καθώς δεν είχε την πλειοψηφία, δεν είναι αβάσιμες) αποδεχόμενη, χωρίς καν να διαπιστώσει το νόμιμο της απόφασης του σωματείου των εργαζομένων, την ουρανοκατέβατη και βολικότατη στάση εργασίας, εξόργισε όλους τους λογικά σκεπτόμενους παρόντες.

Προσωπικά δεν εξεπλάγην, διότι κατά την διάρκεια της συζήτησης και στο παρακείμενο γραφείο της συμπολίτευσης, δέχθηκα φραστική επίθεση από την Πρόεδρο με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εξ αιτίας του οργανογράμματος που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή.

Και ο πιο αδαής λοιπόν αντιλαμβάνεται ότι η κ.Σαμούρη δεν ελέγχει την κατάσταση ή καλύτερα δεν επιθυμεί να ελέγξει. Ο εγκλωβισμός στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και στον αυτοκαταστροφικό ναρκισσισμό, αλλά και η αναίσχυντη ερωτοτροπία με όσους πολεμούν λυσσαλέα την Δημοτική Αρχή εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Ίσως να επιδιώκεται επανασύνδεση με τους «πρώην». Κανένα πρόβλημα.

Μπορεί, επιδεικνύοντας στοιχειώδη πολιτική ευθιξία και εντιμότητα, να κάνει την επιλογή της και να εγκαταλείψει την παράταξη που την τίμησε. Δεν είναι κακό. Το να παραμένει και εντός και εκτός δεν την τιμά.

Ας αποφασίσει με ποιους είναι.

Ας λάβει εδώ και τώρα την απόφασή της, γιατί με την συμπεριφορά της καθίσταται επικίνδυνη για την δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου!"

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο  Σύμβουλος Ανατολικής Δημ. Κοινότητας Δημήτρης Βούλγαρης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει:

"Τον τελευταίο καιρό όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Αυτή η κατάσταση, μόνο τυχαία δεν προέκυψε. Κάποιοι φρόντισαν και φροντίζουν, ώστε η δημόσια ζωή να φτάσει σε αυτό το σημείο, πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει μέσο πίεσης προς τη Δημοτική Αρχή, ώστε να εμφανιστεί προς τους πολίτες αυτής της πόλης, αδύναμη και ανίκανη.

Οι ευθύνες της αντιπολίτευσης είναι γνωστές. Η διαρκής άρνηση και ο στείρος αντιπολιτευτικός λόγος, είναι θέματα γνωστά σε όλους. Η παραίτηση Δημαρά είναι διαχρονικός σκοπός και γίνονται διαρκείς προσπάθειες για να επιτευχθεί. Η απεξάρτηση από τα κομματικά γραφεία, έχει ενοχλήσει.

Ευθύνη για αυτή την κατάσταση όμως, εξίσου αν όχι περισσότερη λόγω της θεσμικής της θέσης, έχει και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία κινείται ανεξάρτητα από τη Δημοτική Αρχή, λες και δεν είναι μέλος της, λες και δεν εκλέχθηκε με την παράταξη. «Τώρα για την Πάτρα»

Η ευθύνη του επικεφαλής, πάντοτε είναι η σημαντικότερη, γιατί τα λάθη, ακούσια ή εκούσια και οι αστοχίες, έχουν αντίκτυπο. Στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργούν ασφυξία στην πόλη και απογοήτευση στους Δημότες.

Η επιλεκτική ερμηνεία του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, και η έξω από κάθε λογική, εμμονή στη συνέχεια μιας συνεδρίασης ιδιαίτερα φορτισμένης, σε σημείο που απειλείτο, ακόμα και η σωματική ακεραιότητα των συμβούλων, δείχνει ότι δε μπορεί να προΐσταται, αυτού του Συμβουλίου.

Ας αποχωρήσει καταγγέλλοντας την κατάσταση αυτή. Κανέναν δεν τιμά να προΐσταται ενός Συμβουλίου αυτού του επιπέδου. Καθένας πρέπει να έχει το θάρρος να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αποχωρεί όταν το επιτάσσουν οι συνθήκες. Προϋπόθεση βέβαια είναι να βάζει το σύνολο πάνω από το προσωπικό συμφέρον.

Όταν οι πολίτες καθημερινά βομβαρδίζονται με μέτρα, οικονομικά ή κοινωνικά, που αλλάζουν τη ζωή του, αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία να βλέπουν κάποιους, να προσπαθούν να ισορροπήσουν πολιτικά, αποσκοπώντας στο προσωπικό τους συμφέρον, στην επόμενη μέρα και στην πολιτική τους επιβίωση και ανέλιξη."

11.10: Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι δηλώσεις των στελεχών της δημοτικής Αρχής του Γιάννη Δημαρά, κατά της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βίβιαν Σαμούρη - Βαγενά. Πριν από λίγο ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Λοτσάρης, με μια σκληρή δήλωσή του κατά της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, την καλεί να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι βρέθηκε εξ' ανάγκης στη θέση αυτή.

Η δήλωση του κ. Λοτσάρη έχει ως εξής:

"Φτάνει πια. Κανείς πλέον δεν μπορεί να μένει σιωπηλός παρακολουθώντας αμήχανα κάποιους να ασελγούν σε βάρος του κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού της Πόλης. Η απαξίωση και ο ευτελισμός του Δημοτικού Συμβουλίου έχει πλέον ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος αισθάνομαι ντροπή γι΄αυτή την κατάντια και υπόλογος στους συμπολίτες μου. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μου Δημοτικοί Σύμβουλοι που συμμερίζονται τα ίδια αισθήματα μαζί μου. Όμως, δυστυχώς κάποιοι εξ ημών έχουν μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο σε τσίρκο προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού, άλλοι το αντιλαμβάνονται ως στίβο επίλυσης των προσωπικών τους διαφορών και πολιτικών αδιεξόδων και κάποιοι άλλοι συμπεριφέρονται ως διαγωνιζόμενοι, σε ριάλιτι σόου τύπου « Να η Ευκαιρία » και «Ελλάδα έχεις ταλέντο».

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γίνει έρμαιο των διαθέσεων του οποιουδήποτε τρίτου επιθυμεί να το λοιδορήσει, να το εκβιάσει, ακόμα και να το διαλύσει. Είναι προφανές ότι, υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να εκπληρώσει έστω και στοιχειωδώς, την αποστολή του.

Οφείλουμε να αντιδράσουμε. Όχι για να διαφυλάξουμε την προσωπική και πολιτική μας αξιοπρέπεια, αλλά για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία. Σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον, με όσες δυνάμεις και δυνατότητες διαθέτουμε, να κρατήσουμε ζωντανό στη συνείδηση των πολιτών το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου φέρει κύρια και βασική ευθύνη γι αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Δεν είναι μόνο ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στο ρόλο της. Με τη στάση της το τελευταίο διάστημα σιγοντάρει συστηματικά τις προσπάθειες της Δημοτικής αντιπολίτευσης να υπονομεύσει το έργο της Δημοτικής Αρχής, προκαλώντας τελικά μεγάλη ζημιά στην πόλη. Παραποιεί και αλλοιώνει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, επιτρέπει τη διενέργεια ψηφοφοριών σε συνθήκες άσκησης ψυχολογικής και σωματικής βίας σε βάρος των Δημοτικών Συμβούλων, διαλύει τις συνεδριάσεις του Σώματος κατά το δοκούν, αρνείται να θέσει σε ψηφοφορία τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής, αγνοεί προκλητικά το Δήμαρχο στην κατάρτιση της ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων, παραβιάζει συνεχώς τον Κανονισμό  λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ.λ.π.. Και όλα αυτά, μεροληπτώντας πάντοτε και συστηματικά σε βάρος της παράταξης στην οποία υποτίθεται ανήκει.

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι η στοιχειώδης πολιτική ευθιξία επιβάλει στην κ Σαμούρη να παραιτηθεί από το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι κι αλλιώς δεν εκλέχθηκε με την ψήφο των Δημοτικών Συμβούλων αλλά αναρριχήθηκε στη θέση αυτή αναγκαστικά εκ του νόμου. Εξ αρχής δεν έχαιρε της εμπιστοσύνης του Σώματος. Πολύ δε περισσότερο σήμερα, που με τη στάση της μας έχει εκθέσει όλους ανεπανόρθωτα."

1 Απριλίου: Διαστάσεις χιονοστοιβάδας έχει λάβει πλέον η σύγκρουση στο εσωτερικό της παράταξης Δημαρά. Τα κορυφαία στλέχη της παράταξης, από χθες, το ένα μετά το άλλο, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, ζητούν την παραίτηση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βίβιαν Σαμούρη - Βαγενά.

Τη σκυτάλη πήρε, ο αντιδήμαρχος Παδείας Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος με γραπτή παρέμβασή του, χαρακτηρίζει την κυρία Σαμούρη "ξένο σώμα" της παράταξης και την καλεί να παραιτηθεί.

Η δήλωση του κ. Φίλια έχει ως εξής:

"Δε θα προσπαθήσω να περιγράψω τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας. Αυτό έχει γίνει εκτενώς τόσο από τον τοπικό τύπο όσο και από συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους.

Είναι άραγε τα τεκταινόμενα σημεία των καιρών ή μήπως μια αναμενόμενη κατάσταση.

Όσο και αν οι γνώμες διίστανται, αυτό που αποτελεί πραγματικότητα είναι ότι στην Πάτρα στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές συνέβη  κάτι το διαφορετικό.

Για μας που συμμετείχαμε σ' αυτό, πιστεύοντας όσα απ' την πρώτη στιγμή δηλώσαμε στους συμπολίτες μας, αυτό το διαφορετικό ήταν ταυτόχρονα ωραίο και ευχάριστο.

Ήταν και εξακολουθεί να είναι ωραίο και ευχάριστο, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε να δράσουμε και να συνεργαστούμε με ανθρώπους άλλης κουλτούρας και πολιτικής σκέψης, αλλά με κοινό μας σημείο την αγάπη και τη διάθεση για προσφορά στην πόλη που ζούμε.

Δυστυχώς απ' ότι φάνηκε τα ελατήρια του εγχειρήματος δεν ήταν όμοια για όλους μας.

Προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμοί ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους αρκετοί συνοδοιπόροι, συνάδελφοί μας, διαχώρισαν τη θέση τους και απομακρύνθηκαν από την παράταξη και Δημοτική αρχή πλέον και τον κοινό σκοπό. Οι διαφωνίες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν στις παρατάξεις.

Η κομματική εξάρτηση και η υποταγή είναι οι λόγοι που ανάλογα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται ή καταπνίγονται εν τω γενάσθαι. Το ίδιο δηλαδή το πλεονέκτημα για την Παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» που της έδωσε το προβάδισμα, υπήρξε ταυτόχρονα και μειονέκτημα και οδήγησε στην απώλεια της πλειοψηφίας. Από εκεί και πέρα ο δρόμος ήταν και είναι δύσκολος.

Η παραμονή στον κοινό σκοπό και τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής είναι βέβαιο ότι είναι για  σκληρούς παίκτες. Για ανθρώπους που στηριζόμενοι στα ιδανικά και τις αξίες τους θα φέρουν εις πέρας την υπόσχεση που εδώ και αρκετούς μήνες έδωσαν στον Πατραϊκό λαό.

Κατά τη ρήση «Δρυός πεσούσης πάς ανήρ ξυλεύεται» η αντιπολίτευση στο μεγαλύτερο μέρος της, βάζοντας ως σκοπό την παραίτηση του Γιάννη Δημαρά, επιστράτευσε όλα τα μέσα να βάλει τέλος σ' αυτό το εγχείρημα, ακριβώς γιατί αυτός ήταν για κάποιους αυτός που τους στέρησε τη μέχρι τότε διαχρονική παντοδυναμία τους και για άλλους αυτός που τους στέρησε το δικαίωμα στο όνειρο.

Είναι τέτοια τα στερεότυπα και οι εμμονές τους που ακόμα και σε απλές συζητήσεις και τοποθετήσεις τους, χάνοντας τον έλεγχο χάνουν και το θέμα της συζήτησης, επανερχόμενοι σ' αυτό που τους απασχολεί,  στην παραίτηση του Γιάννη Δημαρά με κάθε κόστος ακόμα και για την ίδια την πόλη.

Όταν όμως ο εχθρός είναι γνωστός όσο δύσκολος και πάνοπλος να είναι μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.

Τι κάνει όμως κανείς όταν ο αντίπαλος είναι κομμάτι της ίδιας της παράταξής του; Φαινομενικά συνοδοιπόρος και συνεργάτης.

Δυστυχώς η δράση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι τέτοια που όλο και πιο πολύ μας πείθει ότι αποτελεί ξένο σώμα στην παράταξη και τη Δημοτική αρχή.

Ένας ηγέτης, όπως είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που καταλαμβάνει μια θέση χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη σύνεση των υπολοίπων έχει δύσκολο έργο. Απ' τη μια να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του αυτό καθεαυτό και απ' την άλλη να κατακτήσει πολύ σύντομα την αποδοχή ή τουλάχιστον την ανοχή των άλλων.

Δυστυχώς για την ίδια, για την δημοτική ομάδα αλλά και για την Πάτρα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις ενέργειες της, έκανε ότι περνούσε απ' το χέρι της να φέρει το δημοτικό συμβούλιο σ' αυτή τη δραματική κατάσταση και συγχρόνως να εξοργίσει όχι μόνο τους συνεργάτες της αλλά και τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους.

Μια τελευταία ευκαιρία τόσο για την ίδια προκειμένου να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά της όσο και για το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να επανακτήσει την ομαλή λειτουργία του, αποτελεί η παραίτησή  της από τη θέση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιστεύοντας ότι αποτελεί προτέρημα για όσους ασχολούνται με τα κοινά να παραμερίζουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους και να αποσύρονται με δική τους πρωτοβουλία,  όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, είμαι αισιόδοξος ότι αποτελεί για όλους μας κοινή πεποίθηση ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που θα διαφυλάξουν το κύρος και την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, προσφέροντας έτσι υπέρτατες υπηρεσίες στην πόλη που ζούμε και διαχειριζόμαστε."

22:03 Και τρίτη δημόσια «μαχαιριά» δέχεται μέσα σε λίγες ώρες η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Βίβιαν Σαμούρη. Μετά τις ανακοινώσεις του Αντιδημάρχου Γιώργου Σιγαλού και του Βοηθού Δημάρχου Χαράλαμπου Καρκούλια, και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αχιλλέας Γεωργακόπουλος με γραπτή δήλωσή του, της επιρρίπτει ευθύνες για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα ο κ. Γεωργακόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων πως: «Η κυρία Πρόεδρος με τις επιλεκτική της στάση και κρίση, η οποία έχει αρχίσει να γεννά υποψίες, επιτρέπει στα φαινόμενα εκφυλισμού του θεσμού να αυξάνονται σε κάθε συνεδρίαση του Σώματος.».

Ολόκληρη η δήλωση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας έχει ως εξής:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, αντί για το ανώτατο βουλευόμενο όργανο της πόλης, έχει πλέον μετατραπεί άλλοτε σε «πασαρέλα» επίδειξης πεζοδρομιακού τύπου μικροπολιτικής από την πλευρά μερίδας της δημοτικής αντιπολίτευσης, άλλοτε σε χώρο επίδειξης προσωπικών ματαιοδοξιών σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών της Πάτρας, κι άλλοτε σε «αρένα» εκτόνωσης απωθημένων, και άσκησης πρακτικών ετσιθελισμού για να μπλοκαριστεί το δημοτικό έργο.

Τελευταία παραδείγματα αυτής της επικίνδυνης εκτροπής ήταν η συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης με θέμα τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, κατά την οποία επιδιώχθηκε η οχλοκρατία να επιβληθεί και να αντικαταστήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς και την Πέμπτη οπότε και «πραξικοπηματικά» διεκόπη η συνεδρίαση για τον Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Πέραν μιας μερίδας των συμβούλων της δημοτικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κινούμενοι από προσωπικά κίνητρα επιτρέπουν με τη στάση τους αυτή την έκπτωση,  τη μεγάλη ευθύνη φέρει η ίδια η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έχει αποδειχθεί όχι απλώς κατώτερη των περιστάσεων, αλλά με τις επιλογές της και την όλη στάση της επί της ουσίας, ηθελημένα ή αθέλητα, υπονομεύει το θεσμό που ορίστηκε να υπηρετεί!

Η κυρία Πρόεδρος με τις επιλεκτική της στάση και κρίση, η οποία έχει αρχίσει να γεννά υποψίες, επιτρέπει στα φαινόμενα εκφυλισμού του θεσμού να αυξάνονται σε κάθε συνεδρίαση του Σώματος.

Αν η ίδια η κυρία Πρόεδρος  δεν βλέπει την απαξίωση στην οποία περιέρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό είναι επικίνδυνο, είναι δε πιο επικίνδυνο η Πρόεδρος να βλέπει και να παραμένει απαθής. Και στις δύο περιπτώσεις το λιγότερο που μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι ανικανότητα.

Κατόπιν αυτών όλοι, με πρώτη την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλουν να δουν το κακό που έχει προκληθεί σε βάρος της πόλης και των πολιτών της και να πράξουν επιτέλους αυτό που η περίσταση επιτάσσει. Τα τεχνητά αδιέξοδα στα οποία, με τη στάση τους, οδηγούν τα συμφέροντα της Πάτρας πρέπει να πάψουν οριστικά."

21:45 Νέο πρόβλημα έχει προκληθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στους κόλπους της δημοτικής ομάδας του Δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά. Όπως όλα δείχνουν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» έχουν αρχίσει να εγείρουν θέμα για την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βίβιαν Σαμούρη.

Μάλιστα μετά την ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Γιώργου Σιγαλού ακολούθησε, αργά απόψε, αναλόγου περιεχομένου κείμενο του Βοηθού Δημάρχου Χαραλάμπου Καρκούλια, ο οποίος την καλεί να παραιτηθεί από τη θέση της. Οι συνάδελφοί της κυρίας Σαμούρη της «καταλογίζουν» ευθύνες για τον «κατήφορο» που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δύο είναι οι βασικοί χειρισμοί της Προέδρου που φαίνεται πως έκαναν το ποτήρι να «ξεχειλίσει». Κατά πρώτον η κίνηση της κυρίας Σαμούρη να μεταφράσει το «ισόπαλο» αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αποδοχή ή όχι της παραίτησης του κ. Κοντοέ από την προεδρία της ΔΕΥΑΠ, ως «ναι».

Δεύτερον, η άμεση διακοπή πρόσφατης συνεδρίασης του οργάνου, όταν ανακοινώθηκε η αιφνιδιαστική στάση εργασίας των Δημοτικών Υπαλλήλων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενστάσεις αυτές εκφράστηκαν και στην σημερινή συνεδρίαση της παράταξης, ενώ δεν αποκλείεται εντός των ημερών, ίσως και αύριο, να υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος. Εξελίξεις που σχετίζονται με την σκέψη αλλαγής προέδρου του Σώματος.

Το thebest, ως όφειλε, επικοινώνησε με την κυρία Σαμούρη η οποία αρκέστηκε να σημειώσει ότι θ’ απαντήσει όταν είναι ώρα.

Η ανακοίνωση του Χαράλαμπου Καρκούλια:

Είναι σίγουρο ότι το Δημοτικό συμβούλιο σε μια δύσκολη περίοδο δεν παρουσιάζει τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που θα έπρεπε να έχει.

Είναι ένα βαρελότο που έγινε και πέρασε ή μία συνέχεια και μία αλληλουχία γεγονότων; Σίγουρα είναι το δεύτερο και προσωπικά είμαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα.
Η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου, μας απαξιώνει όλους στην κοινωνία και για αυτό έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι μας.
Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης την περασμένη Τετάρτη με την ανοχή της προέδρου παρουσία πολλών συμπολιτών μας έδωσαν για άλλη μια φορά ρεσιτάλ καταστροφολογίας και λαϊκισμού.

Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και του έργου του Δημοτικής Αρχής.

Πιστεύω πως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν πρέπει να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν υπό το κράτος οποιασδήποτε απειλής ή εκβιασμού ή αίρεσης. Διότι, αν αυτό συμβεί, τότε, όλοι εμείς οι αιρετοί σύμβουλοι δεν θα εκπροσωπούμε τους Πατρινούς, αλλά τις διάφορες επιμέρους ομάδες πολιτών.

Και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ρόλος της προέδρου είναι να προστατεύει τη συζήτηση και τους ομιλητές, αυτή έχει το πάνω χέρι, εφαρμόζοντας τον κανονισμό, προστατεύοντας τους συναδέλφους όταν κάποιοι παρεκτρέπονται εσκεμμένα ή κατά λάθος.

Αυτό δεν έγινε κι η ευθύνη είναι τεράστια. Νομίζω ότι έχει απολεστεί από την πρόεδρο ο έλεγχος. Πίστευα από την πρώτη στιγμή ασχέτως και εάν δεν είχε την αποδοχή από την δημοτική ομάδα αφού δεν εξελέγη με ψήφο ότι θα μπορούσε με την εμπειρία της να ανταπεξέλθει στη θέση της προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου.

Όμως στις τελευταίες τρείς συνεδριάσεις δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.  Και επειδή όπως προανέφερα έρχονται τα χειρότερα με μια αντιπολίτευση να ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο τον δρόμο της αδιαφορίας, πρέπει να θέση άμεσα τον εαυτό της στην διάθεση του Δημάρχου και της Δημοτικής ομάδας.

18:42 Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Περιβάλλοντος Έργων Αυτεπιστασίας και Υπεύθυνος Παραλίας - Βραχναιίκων Γιώργος Σιγαλός υποστηρίζει πως η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βίβιαν Σαμούρη έπρεπε να έχει βάλει φρένο στον "κατήφορο" που παρατηρείται στις συνεδριάσεις του οργάνου. Μάλιστα καταλήγει ότι η κυρία Σαμούρη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή την θέση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Είναι καιρός τώρα που ο κατήφορος στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει τέλος(κυρίως με ευθύνη συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων που δεν ενδιαφέρονται για τα θέματα της πόλης αλλά υπηρετούν σκοπιμότητες καθαρά μικροπολιτικές ή προσωπικής προβολής) .

Στις τελευταίες συνεδριάσεις όμως η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου (που δεν εκλέχθηκε στη θέση αυτή, εκπροσωπώντας τη δημοτική αρχή, αλλά ορίστηκε) κατάφερε:

-    να συνεδριάζει το σώμα υπό συνθήκες απαράδεκτης ψυχολογικής βίας, υπό συνθήκες κανιβαλισμού και προπηλακισμού δημοτικών συμβούλων, χωρίς να διακόπτει τη συνεδρίαση

-    -να διακόπτει το δημοτικό συμβούλιο(γιατί κήρυξε το συμβούλιο εργαζομένων ξαφνικά στάση εργασίας) όταν γνωρίζει ότι δεν είναι σύννομη αυτή η διαδικασία

-    -να δέχεται να προηγηθούν δευτερεύοντα θέματα στην ημερήσια διάταξη, ενώ πρέπει να προηγηθούν και να συζητηθούν κυρίως θέματα που απασχολούν τους δημότες και τη λειτουργία του δήμου

-    -να ερμηνεύει αποτελέσματα ψηφοφοριών σε θέματα του δημοτικού συμβουλίου

Σ’ αυτό τον κατήφορο η κα. πρόεδρος έπρεπε να είχε βάλει ένα φρένο. Δεν μπορεί  όμως. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να βρίσκετε σ’ αυτή τη θέση."


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις