Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο απολογισμός του Πατρινού Καρναβαλιού

Πάτρα: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο απολογισμός τ...

Εισηγητής ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ηλίας Γρηγόρης

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο απολογισμός του Πατρινού Καρναβαλιού 2012, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (26 - 3 - 12) του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του  Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας. Την εισήγηση έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιχείρησης Ηλίας Γρηγόρης, η οποία έχει ως εξής:

«Σχεδόν δέκα μήνες μετά τη σύσταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης, στις 15 Ιουνίου 2011, φτάνουμε σήμερα στη στιγμή του απολογισμού του πρώτου Καρναβαλιού που διοργάνωσε η νεοσύστατη Επιχείρηση.  Ένας απολογισμός που ολοκληρώνει και μια σύντομη προσωπική διαδρομή στον Οργανισμό- και επιτρέψτε μου την προσωπική αναφορά- καθώς σας ανακοινώνω και επίσημα την απόφαση μου να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου.

Στις 15 Ιουνίου 2011, αυτή η Κοινωφελής Επιχείρηση, ανέλαβε να διαχειριστεί μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαώδης καθώς ενώ κατ’ ουσίαν συστάθηκε για να διατηρηθεί ο αυτοτελής χαρακτήρας του Καρναβαλιού, ο «Καλλικράτης» επέβαλε να παραλάβει και στη συνέχεια να μεταφέρει δεκάδες δραστηριότητες, παντελώς άσχετες με το Πατρινό Καρναβάλι. Καταβλήθηκε μια τιτάνια προσπάθεια μέσα σε ένα δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που καθημερινά εμφάνιζε και νέα προβλήματα ή εμπόδια, με στόχο να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και να διασωθούν δράσεις που υλοποιούσαν Επιχειρήσεις και Οργανισμοί που ο «Καλλικράτης» επέβαλε την κατάργησή τους.

Αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του Δημάρχου και εν συνεχεία την εξίσου τιμητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναλάβω πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, αλλά από τα πράγματα υποχρεώθηκα να αναλώσω σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντός μου και της δραστηριότητάς μου, σε αποφάσεις και διαδικασίες τελείως άσχετες με το Καρναβάλι. Το οφείλαμε όμως στους εργαζόμενους.

Αν και εκ των πραγμάτων χάθηκε πολύτιμος χρόνος και σημαντικό μέρος ανθρώπινων πόρων στια απαιτήσεις των συγχωνεύσεων, δεν αμελήσαμε το Καρναβάλι, έχοντας να αντιμετωπίσουμε δύο σημαντικά προβλήματα:

Πρώτον, τα συσσωρευμένα χρέη που κληρονομούσε η Κοινωφελής και τα οποία ανέρχονταν σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερον, την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου, εξαιτίας των κεντρικών πολιτικών επιλογών της τρόικας και της κυβέρνησης.

Όποιος δεν έζησε από κοντά τους κινδύνους που προκαλούσαν για το Καρναβάλι, τα συσσωρευμένα χρέη, μάλλον δεν μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος. Αρκεί να σας θυμίσω ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, 20 μέρες πριν την Τελετή έναρξης, επλανάτο η εκτίμηση, την οποία μάλιστα κάποιοι διατύπωναν και σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ότι Καρναβάλι δεν θα γίνει επειδή δεν θα υπάρχει ήχος, ή δεν υπάρχουν υλικά για την κατασκευή των Καρναβαλικών αρμάτων. Και πράγματι, υλικά με δυσκολία προμηθευόμασταν, καθώς οι προμηθευτές αρνούνταν να μας δώσουν, λόγω των οφειλών που είχε απέναντί τους το Καρναβάλι. Πράγματι, οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών ήχου, όπως και άλλες εταιρίες σε άλλους τομείς, αρνούνταν κάθε συζήτηση μαζί μας, αν δεν εξοφλούνταν τα χρήματα που τους οφείλονταν από πέρυσι, ή πρόπερσι, ή από το 2010 και το 2009. Και φυσικά δεν τους αδικώ, σπεύδω να το ξεκαθαρίσω, για να μην νοηθεί ότι αντιδικώ μαζί τους.

Όμως χρήματα για να εξοφληθούν τα παλιά χρέη δεν υπήρχαν.

Για να φτάσουμε από την πλήρη άρνηση στη συνεργασία και μάλιστα χωρίς να έχουν πληρωθεί οι προηγούμενες οφειλές, χρειάστηκε σκληρή προσπάθεια, τόσο από μένα αλλά και κυρίως από τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του Καρναβαλιού, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν να παρέχουν και προσωπικές εγγυήσεις για να βγει πέρα το Καρναβάλι.

Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών ήταν φανερό ότι έπρεπε να οδηγηθούμε σε μια δραστική μείωση των δαπανών, χωρίς να επηρεάζουμε τη φήμη και το κύρος του θεσμού. Την ώρα που άλλοι Δήμοι αποφάσιζαν την ματαίωση του Καρναβαλιού τους όπως το Μοσχάτο, ή την δραστική συρρίκνωσή του όπως η Ξάνθη, η Πάτρα αναζητούσε τρόπο να μην ακυρώσει το παραμικρό, αλλά να περιορίσει δραστικά το κόστος. Παράλληλα, στους δύσκολους καιρούς που ζει και η πόλη μας, θέσαμε ως στόχο να στηρίξουμε όσο περισσότερο γίνεται την τοπική οικονομία, αποφεύγοντας τη διαφυγή πόρων σε επιχειρήσεις που δεν ήσαν τοπικές.

Τα οικονομικά στοιχεία που ευθύς παραθέτω, δίνουν τη δυνατότητα για εξαγωγή συμπερασμάτων:

Το Καρναβάλι του 2010 κόστισε στην τότε ΔΕΠΑΠ 1.300.000 ευρώ.

Το Καρναβάλι του 2011, κόστισε στην πρώην ΚΔΕΠΑΚ 1.020.000 ευρώ.

Το Καρναβάλι του 2012, κόστισε στην Κοινωφελή Επιχείρηση 585.000 ευρώ.

Ο οικονομικός απολογισμός για το Καρναβάλι του 2012 έχει ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ

ΠΟΣΟ

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

Υλικά-Πρώτες Ύλες

37.273

 

Κατασκευαστές Αρμάτων

85.747

 

Εποχικό προσωπικό

27.305

150.325

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ήχος-Φως

74.152

 

Εποχικό Προσωπικό

17.305

 

Πυροτεχνήματα

12.194

 

Προβολή

26.000

 

Έντυπα-Ψηφιακές Εκτυπώσεις

27.052

 

Συγκροτήματα-Φιλοξενίες-Υλικά και Εξοπλισμός Εκδηλώσεων

41.004

 

Security

16.615

 

Αμοιβές Συνεργατών με σύμβαση Έργου

33.008

 

Αγορά σοκολάτας

4.772

 

Διάφορες, άλλες δαπάνες

84.837

 

Παραγωγή ντοκιμαντέρ

10.000

346.939

Σύνολο χωρίς ΦΠΑ

497.264

Σύνολο με ΦΠΑ

584.971

 

Τα έσοδα από Χορηγίες ανήλθαν στις 50.000 ευρώ, έναντι 59.000 το 2011 και 90.000 το 2010.

Δηλαδή, το 2012 κινηθήκαμε στο 57% του κόστους του 2011 και στο 45% του κόστους του 2010. Στο σκέλος των εσόδων κινηθήκαμε στο 85% των εσόδων του 2011 και στο 55% των εσόδων του 2010.

Εξ ολοκλήρου, τα χρήματα που δαπανήθηκαν κατευθύνθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, εμποδίζοντας τη διαφυγή πόρων από την τοπική οικονομία.

Επιτύχαμε αυτή τη δραστική μείωση του κόστους, δίνοντας βάρος στην συγκράτηση των δαπανών σε συγκεκριμένα κέντρα κόστους.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Το συνολικό κόστος για την κατασκευή των αρμάτων στο Καρναβαλικό Συνεργείο έφτασε στις 150.000 ευρώ. Πέρυσι είχε φτάσει τις 250.000 ευρώ και πρόπερσι τις 350.000 ευρώ.

Οι συνολικές δαπάνες για ήχος και Φως έφτασαν τις 75.000 ευρώ, ενώ το 2011 τις 110.000 ευρώ και το 2010 είχαν προσεγγίσει τις 150.000 ευρώ.

Οι συνολικές δαπάνες προβολής που το 2010 είχαν ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ, το 2011 περιορίστηκαν στις 50.000 ευρώ και το 2012 στις 30.000 ευρώ.

Περιορίστηκαν δραστικά και οι δαπάνες έκτακτου προσωπικού, καθώς καίτοι είχαμε έγκριση για πρόσληψη 33 διμηνιτών τελικά προσλάβαμε 19.

Στην ίδια λογική μείωσης κινήθηκαν όλες οι κατηγορίες δαπανών, τα πυροτεχνήματα, οι δαπάνες για φιλοξενία, για security, για προμήθειες που ήσαν απαραίτητες για τις εκδηλώσεις, οι αμοιβές των παρουσιαστών και των djs.

Δεν εμφανίζω τα αποτελέσματα αυτά ως κατόρθωμα, αλλά ως αυτονόητη υποχρέωσή μας. Στις δύσκολες συνθήκες που περνάει ο λαός της πόλης μας, θα ήταν πρόκληση να μην επιφέρουμε μείωση των δαπανών.

Και με αναφαίρετο το δικαίωμα της προσωπικής αξιολόγησης καθενός ια την ποιότητα των δράσεων, προσωπικά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το Πατρινό Καρναβάλι του 2012, δεν υστέρησε σε ποιότητα, ενώ υπήρξαν και δράσεις που είτε υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά όπως η Καρναβαλέρια και η παραγωγή του ντοκιμαντέρ το οποίο αφήνει ένα σημαντικό υλικό προβολής του Καρναβαλιού μας, είτε δράσεις που κινήθηκαν στην κατεύθυνση αναβάθμισης θεσμών όπως τα Μπουρμπούλια ή εμπλουτισμού εκδηλώσεων όπως η Ημέρα Έναρξης.

Φυσικά, δεν θα πω ότι δεν έγιναν και λάθη, και παραλείψεις. Φυσικά και δεν θα υποστηρίξω ότι αναμορφώσαμε το Καρναβάλι. Θα ήταν υπερφίαλο και εξωπραγματικό κάτι τέτοιο. Ούτε πανηγυρισμοί χωράνε, ούτε όμως και μεμψιμοιρίες. Δεδομένων των συνθηκών, νομίζω ότι φέραμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στον οικονομικό τομέα, το μαρτυρούν τα στοιχεία. Στο επίπεδο ποιότητας των εκδηλώσεων, οι κρίσεις είναι λογικό να διίστανται, καθώς υπεισέρχεται ο υποκειμενικός παράγοντας. Ωστόσο πιστεύω ότι και εδώ το ισοζύγιο είναι θετικό.

Στο Καρναβάλι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και εύχομαι μαζί με τον νέο πρόεδρο να τα επιτύχετε. Στην κατεύθυνση προετοιμασίας ενός πιο μακρόπνοου σχεδιασμού, πιστεύω ότι θα συμβάλλει σημαντικά και το Σχέδιο για την Οργάνωση και Ανάπτυξη του Καρναβαλιού που θα συζητήσουμε αργότερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς για τη συνεργασία που είχαμε στο Δ.Σ., όλους τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή, το Καρναβαλικό Συνεργείο και τις άλλες δημοτικές υπηρεσίες που απασχολήθηκαν στο Καρναβάλι και φυσικά τους χιλιάδες εθελοντές Καρναβαλιστές που αποτελούν την ψυχή του Καρναβαλιού μας. Τέλος, θέλω να πω ότι φεύγω από την Κοινωφελή πεισμένος ότι πρέπει να αφήσουμε το Καρναβάλι έξω και μακριά από πολιτικές, παραταξιακές ή προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture