Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πραγματοποιήθηκε το θεατρικό εργαστήρι βασισμένο στο βιβλίο της Μ. Σιδηρά Ο Ασχημάνθρωπος στην Κοινο_Τοπία

Πραγματοποιήθηκε το θεατρικό εργαστήρι β...

Συμμετείχαν 25 παιδιά ηλικίας 8 έως 11 χρόνων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ωρο Θεατρικό Παιχνίδι με τη μέθοδο του Λάκη Κουρετζή, βασισμένο στο βραβευμένο βιβλίο - θεατρικό παραμύθι Ο Ασχημάνθρωπος της Μαίρης Σιδηρά στον πολυχώρο της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία το Σάββατο 24 Μαρτίου. Στο εργαστήρι στην Κοινο_Τοπία συμμετείχαν 25 παιδιά ηλικίας 8 έως 11 χρόνων τα οποία προκρίθηκαν κατόπιν δήλωσης με σειρά προτεραιότητας.

Εμψυχώτριες του θεατρικού παιχνιδιού και υπεύθυνες του εργαστηρίου ήταν η Βασιλική Μαντζουράτου, νηπιαγωγός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού, η Ανδριάνα Ταβατζή, παιδαγωγός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και η Ολυμπία Μπαγούρη, παιδαγωγός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού, βιολόγος. Εξαιρετική ήταν η επικοινωνία και η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των παιδιών και της ομάδας των εμψυχωτών. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό, αυθορμητισμό και δημιουργική διάθεση φτιάχνοντας μια ευχάριστη και χαρούμενη παρέα. Τελειώνοντας δε αναζήτησαν τις επόμενες ευκαιρίες για επανάληψη της ωραίας τους εμπειρίας.

Το θεατρικό εργαστήρι στηριζόμενο στο κείμενο του Ασχημάνθρωπου μετέδωσε στα παιδιά την αξία της προσπάθειας ακόμα και όταν όλα δείχνουν να έχουν χαθεί. Με έμφαση στα ψυχικά χαρίσματα όπως η καλοσύνη, ο αλτρουισμός, η ανιδιοτέλεια που αντιπαραβάλει ο Ασχημάνθρωπος, απέναντι στην επίπλαστη ομορφιά των καιρών, ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις δοκιμασίες που θα συναντήσει προκειμένου να φτάσει στο στόχο του.

Τέλος τα παιδιά γνωρίστηκαν με τη συγγραφέα του παραμυθιού Μαίρη Σιδηρά και τον Παναγιώτη Καρώνη που έχει πλαισιώσει με ζωγραφικά σχόλια το βιβλίο. Την ευθύνη εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας είχαν η Αμαλία Παναγιωτοπούλου και η Αίγλη Θεοχάρους εκπαιδευτικοί της Α/θμιας.

Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί μια παιδευτική διαδικασία και εναλλακτική μορφή προσέγγισης του θεάτρου. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να επικοινωνήσουν, να δημιουργήσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη θεατρική σύμβαση. Τα παιδιά θα προσεγγίσουν το παραμύθι με βιωματικό τρόπο και θα δράσουν δημιουργικά και συλλογικά με βασικά εργαλεία τη σωματική έκφραση, την κίνηση, το λόγο, το παιχνίδι των ρόλων και τον αυτοσχεδιασμό.

Η Φιλόλογος και συγγραφέας Μαίρη Σιδηρά ακουμπώντας με γνώση και σεβασμό στην παράδοση και πλέκοντας με δικό της τρόπο αρχετυπικά μοτίβα του παραμυθιού, φτιάχνει, όπως και η ίδια επισημαίνει, «ένα σύγχρονο γλωσσικά και δραματουργικά παραμύθι που να φέρει τη μαγεία της παράδοσης».

Η Βασιλική Μαντζουράτου είναι νηπιαγωγός, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου για την Τέχνη στην εκπαίδευση και εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού. Έχει σκηνοθετήσει και ανεβάσει στο θέατρο «Απόλλων» τον Ασχημάνθρωπο για λογαριασμό του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας το 2009

Η Ολυμπία Μπαγούρη είναι παιδαγωγός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και βιολόγος. Οργανώνει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού σε παιδιά και εφήβους.

Η Ανδριάνα Ταβατζή είναι Παιδαγωγός και Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού. Ασχολείται επαγγελματικά με το Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά, εφήβους και ενήλικες από το 2007.

Το 78 σελίδων βιβλίο, πλαισιωμένο με 15 ζωγραφικά σχόλια του Παναγιώτη Καρώνη έχει εκδοθεί από την ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr και ΤΟ ΔΟΝΤΙ το 2011. Διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Πάτρας, Αθήνας και Σάμου καθώς και στα γραφεία της Κοινο_Τοπίας (Μαιζώνος 139, Πάτρα τηλ.2615.002009) στην τιμή των 8€.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture