Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέο απίστευτο χαράτσι στα ακίνητα

Νέο απίστευτο χαράτσι στα ακίνητα

«Ειδική εισφορά εφαρμογής των ρυμοτομικών σχεδίων» βαφτίζεται η νέα επιβάρυνση των ιδιοκτητών

Χαράτσι στους ιδιοκτήτες για τις απαλλοτριώσεις ακινήτων προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι, που φτάνει στο 70% του συνόλου της αποζημίωσης, καθιερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο σχέδιο νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. H «ειδική εισφορά εφαρμογής των ρυμοτομικών σχεδίων» όπως βαφτίζεται η νέα επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, είναι ένα ιδιότυπο τέλος το οποίο επιβάλλεται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία το κράτος επιδιώκει με κάθε πιθανό τρόπο να γλιτώσει δαπάνες.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ο ιδιοκτήτης μίας έκτασης την οποία απαλλοτριώνει το δημόσιο για να φτιάξει π.χ. ένα πάρκο χωρίς να υπάρχουν γειτονικές ιδιοκτησίες, κινδυνεύει να αποζημιωθεί μόνο με το 30% της αξίας της γης του, αφού το υπόλοιπο 70% είτε θα πρέπει να το περιμένει από τους γείτονες σε ακτίνα 250 και 500 μέτρων, είτε ακόμη και να παρακρατηθεί από τον ίδιο.

Απλό παράδειγμα της ειδικής εισφοράς ρυμοτομικών σχεδίων είναι η περίπτωση ενός δήμου ο οποίος θα απαλλοτριώνει ένα οικόπεδο για να φτιάξει μία πλατεία.

Το 70% της αποζημίωσης θα το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των γειτονικών οικοπέδων και μόλις το 30% η δημόσια αρχή!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο (άρθρο 34), το 70% κατανέμεται και βαρύνει ως ειδική εισφορά, ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου, τους κύριους ή νομείς όλων των άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων, των οικοδομικών τετραγώνων πού έχουν πλευρά έστω και σημειακά στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο, καθώς και των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή τέμνονται από κύκλο που χαράσσεται με κέντρο το γεωμετρικό κέντρο του προς διάνοιξη κοινοχρήστου χώρου και ακτίνα 250 μέτρα.

Το μερίδιο των ακινήτων που έχουν πρόσωπο στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο είναι ακόμη υψηλότερο με δεδομένο ότι πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3.

Στον αντίποδα, το μερίδιο ακινήτων που είναι μη άρτια αλλά οικοδομήσιμα μειώνεται κατά 40%, ενώ σε ακίνητα στα οποία υπάρχουν κτίρια κηρυγμένα ως διατηρητέα ή ως μνημεία, μειώνεται κατά 60%.

Η εισφορά θα εισπράττεται ως δημοτικό τέλος, με βάση τις επιφάνειες των ακινήτων που έχουν καταγραφεί για τον υπολογισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας.

Εφόσον έχει συνταχθεί κτηματολόγιο ή κτηματογράφηση θα αξιοποιούνται αυτά τα στοιχεία.

Την εισφορά θα εισπράττει ο δήμος με βάση τις αντικειμενικές αξίες και σε περίπτωση που το ποσό είναι μέχρι 500 ευρώ, θα καταβάλλεται από τον υπόχρεο εφάπαξ μέσα σε τρεις μήνες, από την ειδοποίηση του.

Εάν η εισφορά είναι μεγαλύτερη από 500 ευρώ, θα καταβάλλεται σε οκτώ ίσες τριμηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις