Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ν. Ε. Αχαΐας ΚΚΕ: Γιατί το «κίνημα της πατάτας» δεν θα δώσει λύσεις

 Ν. Ε. Αχαΐας ΚΚΕ: Γιατί το «κίνημα της ...

«Οι εργαζόμενοι και φτωχομεσαίοι αγρότες θα σωθούν με κίνημα ανατροπής», τονίζει η Νομαρχιακή

Τους λόγους για τους οποίους το «κίνημα της πατάτας» δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στο πρόβλημα διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, αναλύει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «

Στη βάση των σημερινών κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων, δηλαδή του καπιταλισμού, είναι αδύνατον μέσω εθελοντικών οργανώσεων, να οργανωθεί διαφορετικά η παραγωγή και η διανομή συνολικά όλων των απαραίτητων προϊόντων για τη διατροφή του λαού, σε όλη τη χώρα, σε τιμές παραγωγού».

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής έχει ως εξής:

«Εργαζόμενε, αγρότη, επαγγελματία, άνεργε-η, νέα-νέε,

Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού με τον κωδικό «κίνημα της πατάτας». Παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Κάθε προσπάθεια παρερμηνείας από σειρά ΜΜΕ των αγωνιστικών και διεκδικητικών θέσεων του ΚΚΕ, όπως ότι δήθεν στηρίζει μεσάζοντες ή εναντιώνεται στην αγροτιά και τον κόσμο που εξαναγκάζεται να αναζητά φτηνότερα προϊόντα είναι υποβολιμαία. Για όσους αναρωτιούνται πού βρίσκεται το ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο της συκοφαντικής επίθεσης που εξαπέλυσαν τα αστικά ΜΜΕ στο ΚΚΕ για την κριτική του στον τρόπο που προβάλλεται το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», αρκεί να ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις της ΔΗ.ΣΥ. και του ΛΑ.Ο.Σ.

Η προσπάθεια του λαού να δώσει λύση σε συνθήκες κρίσης στο πρόβλημα της διατροφής του αποτελεί σημαντικό παράγοντα της πάλης του. Σε αυτή την πάλη πρωτοστατεί το ΚΚΕ, δυναμώνει την αλληλεγγύη και δεν υποτιμά καμία προσπάθεια της λαϊκής οικογένειας να εξασφαλίσει τη διατροφή της. Η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για φτηνά και ασφαλή τρόφιμα, όπως και η ανάγκη της αγροτιάς να πουλά σε προσιτές τιμές την αγροτική παραγωγή και να μη σαπίζει στην αποθήκη ή το χωράφι, εξ αιτίας των εισαγωγών και των εκβιασμών των μεσαζόντων και εμποροβιομήχανων, μπορεί και είναι ρεαλιστικό να βρουν οριστική και μόνιμη λύση, κάτω από σειρά προϋποθέσεων.

Οι μορφές όμως, όπως το «κίνημα της πατάτας», έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο, ούτε της φτώχειας και της πείνας που διευρύνονται στις λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής τρόικας - ΕΕ - κυβέρνησης. Εξάλλου και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες προσπάθειες. Οι επιχειρηματίες και τα πολυκαταστήματα, οι έμποροι, έχουν τα μέσα και τους μηχανισμούς να υποσκάψουν την παραπάνω προσπάθεια, ακόμα και παραμερίζοντας κάποιους μεσάζοντες να διατηρήσουν ψηλές λιανικές τιμές για το λαό και χαμηλές τιμές ιδιαίτερα για τους μικρούς παραγωγούς.

Εργαζόμενε, αγρότη, επαγγελματία, άνεργε-η, νέα-νέε,

Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να μπουν σήμερα στο περιθώριο τα παράσιτα που λέγονται μονοπώλιο και μεσάζοντας. Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και η ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού σε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας και στον τομέα των τροφίμων. Από τη μείωση της τιμής των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές κ.ά) καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος και μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, μέχρι τη συλλογή, συγκέντρωση και διάθεση φτηνών και καλών αγροτικών προϊόντων.

Ο παραγωγικός αυτός τρόπος δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στα πλαίσια της ΕΕ, η οποία καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης. Κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων στη βιομηχανία τροφίμων-ποτών, στη βιομηχανία αγροτικών εφοδίων και προϊόντων άμεσης κατανάλωσης. Με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών (που καμιά σχέση δεν θα έχουν με τους σημερινούς) των μικρομεσαίων αγροτών και δραστική μείωση των εισαγωγών προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε. Με δημιουργία κρατικού φορέα συγκέντρωσης και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτάρκεια για τα περισσότερα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να έχουμε ανάπτυξη για την ευημερία του λαού και όχι των κερδών των μονοπωλίων.

Εργαζόμενε, αγρότη, επαγγελματία, άνεργε-η, νέα-νέε,

Ο στόχος προβολής του «κινήματος της φθηνής πατάτας» είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές.

Σκέψου! Ποιοί είναι οι θιασώτες αυτών των πρωτοβουλιών; Μια απλή παρακολούθηση στα Μ.Μ.Ε. αρκεί για να βγουν συμπεράσματα. Ορίστε ορισμένες περιπτώσεις:

-Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΔΗ.ΣΥ. και του ΛΑΟΣ. Το κόμμα της Μπακογιάννη ζητάει να βρει μιμητές και για άλλα προϊόντα ο συγκεκριμένος τρόπος διανομής της πατάτας. Από κοντά και το κόμμα του Καρατζαφέρη, το οποίο, αφού επιτίθεται στο ΚΚΕ ότι ενοχλείται απ' ό,τι «δεν μπορεί να ποδηγετήσει και να ελέγξει», σημειώνει: «Εμείς πιστεύουμε σε αυτές τις πρωτοβουλίες, που μπορούν να νικήσουν τις φοβίες και τις αναστολές της κυβέρνησης απέναντι στους πελάτες της, τους μεσάζοντες και τους χονδρεμπόρους».

Δηλαδή τα λένε αυτοί που στήριξαν τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που εφαρμόζουν την ΚΑΠ της Ε.Ε. και ψήφισαν τα Μνημόνια φέρνοντας στο λαό την πείνα και την εξαθλίωση. Αυτοί που μας θέλουν με μισθούς πείνας και υπερασπίζονται τα κέρδη και την αγορά που οδηγούν στην ακρίβεια. Οι ίδιοι που επιβάλλουν τα αντιλαϊκά χαράτσια και στερούν το ψωμί και το γάλα από τις λαϊκές οικογένειες για να πληρωθούν. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ καταψήφισαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των χαρατσιών. Με λίγα λόγια λένε αποδεχτείτε τη φτώχεια και την ακρίβεια, απλά φροντίστε να πάρετε και κανά ξεροκόμματο...

-Η Περιφέρεια  και η Δημοτική αρχή. Δηλαδή οι τοπικές κρατικές αρχές, που εφαρμόζουν τους αντιλαϊκούς νόμους, προωθούν την ΚΑΠ και υλοποιούν τον αντιλαϊκό «Καλλικράτη». Είναι οι ίδιοι που κόβουν το νερό στους άνεργους, που επιβάλλουν ακριβά τιμολόγια στο νερό και ακριβά ανταποδοτικά τέλη, αλλά αρνούνται να εξασφαλίσουν καθημερινά το «κουλούρι» σε όλους τους μαθητές.

-Συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα Εργατικά Κέντρα. Δηλαδή αυτοί που συμφώνησαν σε μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, που παζαρεύουν τους μισθούς και τα δικαιώματα μας με το ΣΕΒ για να σωθεί η Ε.Ε. και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Έτσι θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να διαχειρίζεται τη φτώχεια αντιμετωπίζοντας τους εργάτες και τους ανέργους σαν αξιολύπητους κακομοίρηδες και όχι να παλεύουν για τα δικαιώματα τους ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. Μετατρέπονται στην πράξη σε μεσάζοντες στη θέση των μεσαζόντων.

Από κοντά τους η ΔΗΜ.ΑΡ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ την αλληλεγγύη των λεγόμενων «Λαϊκών Συνελεύσεων», να γίνονται οι ίδιοι μεσάζοντες για να πουλήσουν και να κυριαρχήσουν στην αγορά επιχειρηματίες και όχι γενικά οι αγρότες. «Κίνημα» ελεημοσύνης και ενίσχυσης της αγοράς θέλουν. Το «συνεταιριστικό» κίνημα που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  οι ενώσεις καπιταλιστών-αγροτών που θα παράγουν για το κέρδος στα πλαίσια της ΚΑΠ και όχι για να ικανοποιούνται οι διατροφικές ανάγκες του λαού. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ανυπόληπτη δύναμη που προβάλει σαν «αριστερά» όλα τα κόλπα της αστικής τάξης. Η ΔΗΜ.ΑΡ. από την άλλη υποστηρίζει ότι «το κίνημα της πατάτας» μπορεί να γίνει αφορμή δράσεων από τους Δήμους.

Είναι όλοι αυτού που όταν οι μικρομεσαίοι αγρότες έβγαιναν στους δρόμους του αγώνα ενάντια στους νόμους που τους ξεκληρίζουν, στέκονταν απέναντί τους και τους καταγγέλανε ή τους έστελναν στα αγροτοδικεία.

Οι πρωτοβουλίες τους δεν είναι τίποτα άλλο από εφαρμογή των νέων αντιαγροτικών νόμων και της νέας ΚΑΠ με τα «ηλεκτρονικά καλάθια», τα δημοπρατήρια, τα χρηματιστήρια τιμών, τους «συνεταιρισμούς» Α.Ε. λίγων καπιταλιστών αγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών, την απελευθέρωση της αγοράς, που στοχεύουν στη συγκέντρωση της παραγωγής, της γης και της αγοράς σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες και μονοπώλια. Η στήριξη μέσω «εθελοντισμού» που προβάλλουν είναι στήριγμα στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Εργαζόμενε, αγρότη, επαγγελματία, άνεργε-η, νέα-νέε, σκέψου και προβληματίσου:

-Αν το «κίνημα της πατάτας» θα διώξει  τους μεσάζοντες και θα ρίξει τις τιμές, γιατί οι μικρομεσαίοι παραγωγοί στις λαϊκές (που την πουλούν μόνοι τους) δεν μπορούν να πουλήσουν φθηνότερα; Δεν μπορούν να πουλήσουν φθηνότερα διότι το κόστος παραγωγής που έχουν επιβάλει τα μονοπώλια στα λιπάσματα, στα εφόδια, στα φυτοφάρμακα στην αγορά καθιστούν απαγορευτικό κάτι τέτοιο.

Για παράδειγμα, πουλούν τον σπόρο της πατάτας στους παραγωγούς 1,2 Ευρώ το κιλό. Αν, λοιπόν, οι παραγωγοί πουλήσουν φθηνότερα θα οδηγηθούν στην χρεοκοπία και στην καταστροφή.

Και αν την επόμενη μέρα αποφασίσει μια ομάδα εμπόρων να πουλήσει φθηνότερα μέχρι να πετάξει τους παραγωγούς στην άκρη και στη συνέχεια αποκτήσουν τον έλεγχο των λαϊκών αγορών, τότε θα εξακολουθούν να πουλούν σε χαμηλότερες τιμές;

-Στην Ελλάδα 49 επιχειρήσεις διακινούν σχεδόν το 50% των τροφίμων-ποτών και καρπώνονται 76%-82% των κερδών. Μήπως έχουν συμφέρον να αγοράζουν κοψοχρονιά τα αγροτικά προϊόντα για να μεγαλώσουν την κερδοφορία τους και να συγκεντρώσουν περισσότερο την αγορά αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση, ενώ την ίδια ώρα απολύουν εκατοντάδες εργάτες, μειώνουν τους μισθούς και εκμεταλλεύονται τους μικρομεσαίους αγρότες; Οι προωθητές του «κινήματος της πατάτας» για αυτά δεν λένε κουβέντα, γιατί για αυτούς είναι άγια ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια. Τα μονοπώλια και τα καρτέλ όμως κρατούν ακριβές τις τιμές στα ράφια.

-Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών της Αχαΐας δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις Ενώσεις Συνεταιρισμών και όχι στους λεγόμενους μεσάζοντες. Ωστόσο τα προϊόντα δεν πουλιούνται φθηνότερα, ούτε επαρκούν για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες.

-Αν την επόμενη χρονιά οι μεγαλέμποροι βάλουν στο χέρι  όλη την παραγωγή, δίνοντας δυο-τρία λεπτά περισσότερα στο κιλό στον παραγωγό, πού θα τις βρουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στην τιμή που τις αγόρασαν τώρα;

-Και αν αύριο οι μεγαλέμποροι εισάγουν μεγάλες ποσότητες πατάτας από την Αίγυπτο που θα την αγοράσουν ακόμα πιο φθηνά και ύστερα θα την πουλούν στις ίδιες τιμές με το «κίνημα» έχοντας μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, δε θα εξοβελίσουν τους παραγωγούς και έπειτα θα αυξήσουν τις τιμές αφού θα έχουν κυριαρχήσει στην αγορά; Το ίδιο θα γίνει και με το λάδι (το σκάνδαλο με τη βαλβολίνη είναι πρόσφατο)και άλλα...Κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι πωλείται φθηνά όλη η παραγωγή, ποιός εγγυάται ότι την επόμενη χρονιά θα συμφέρει τον παραγωγό να παράγει το ίδιο προϊόν και όχι κάποιο άλλο (π.χ.σόργο) που θα κρίνει ότι θα του αποφέρει περισσότερο κέρδος;

Αυτοί που δήθεν κόπτονται ότι δεν θέλουν να σαπίζουν τα προϊόντα στα χωράφια, κρύβουν ότι με βάση την ΚΑΠ και τις οδηγίες της Ε.Ε. έχουν συρρικνωθεί οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες καταστρέφοντας αναγκαία προϊόντα και περιορίζοντας την αγροτική παραγωγή με τις ποσοστώσεις.

Από τη μια οι ΕΟΚικές χωματερές (παλιότερα) και η απαμπέλωση (σήμερα) γιατί δεν έχουν τιμή το πορτοκάλι και το σταφύλι  , από την άλλη αθρόες εισαγωγές.

Αν οι ομάδες πρωτοβουλίας πάνε να μοιράσουν αγελαδινό γάλα από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, το γάλα αυτό δε θα φτάνει να καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες της χώρας. Αν πάνε να μοιράσουν μοσχαρίσιο κρέας δε θα φτάνει, αφού η χώρα είναι ελλειμματική σε ποσοστό 70%. Αν πάνε να μοιράσουν αλεύρι για ψωμί πάλι δε θα φτάσει, γιατί η ΚΑΠ συρρίκνωσε δραματικά την καλλιέργεια μαλακού σιταριού. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζάχαρη και με τον καπνό και με τα λεμόνια κ.ο.κ.

Εργαζόμενε, αγρότη, επαγγελματία, άνεργε-η, νέα-νέε,

Αυτός είναι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η αγορά. Έτσι καταστρέφεται και ξεκληρίζεται ο μικρομεσαίος αγρότης και πεινά ο εργαζόμενος. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που είναι άναρχος: από τη μια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων με μόνο κριτήριο το κέρδος και από την άλλη εισαγωγές. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός οδηγεί στην συγκέντρωση των κεφαλαίων, της αγοράς και της γης σε μονοπώλια και λίγους καπιταλιστές χωρίς να μειώνονται οι τιμές, ενώ καταστρέφονται οι μικροί παραγωγοί.  Γι αυτά όμως οι φωστήρες της πατάτας «κάνουν την πάπια».

Η «ρύθμιση της αγοράς» και ο «ανθρώπινος» καπιταλισμός που προβάλλουν οι απολογητές του συστήματος και οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μόνο στη σφαίρα των παραμυθιών βρίσκονται. Στην ουσία πρωταγωνιστούν στην εφαρμογή σχεδιασμών που υπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων στα πλαίσια της Ε.Ε. και σε καμιά περίπτωση δεν προστατεύουν τους ανέργους και τη φτωχολογιά, ούτε καν αν επιστρέψουμε στην πρώτη φάση του καπιταλισμού του «ελεύθερου ανταγωνισμού» το 19ο αιώνα. Φανερώνεται ότι η πρόταση τους για «αριστερή κυβέρνηση» είναι στα πλαίσια του συστήματος και δεν πρόκειται να σώσει το λαό από την πείνα, την τρόικα και τη φτώχεια.

Στη βάση των σημερινών κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων, δηλαδή του καπιταλισμού, είναι αδύνατον μέσω εθελοντικών οργανώσεων, να οργανωθεί διαφορετικά η παραγωγή και η διανομή συνολικά όλων των απαραίτητων προϊόντων για τη διατροφή του λαού, σε όλη τη χώρα, σε τιμές παραγωγού.

Τα μεταφορικά, π.χ., ποιος θα τα πληρώσει; Δε θα μπουν στην τιμή ως κόστος; Από την άλλη, με τέτοιες πρωτοβουλίες δε θα φύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ.

Για αυτό λοιπόν στήριξη και συστράτευση με το ΚΚΕ στον αγώνα για την εργατική-λαϊκή εξουσία, με τη συμμαχία εργατιάς-φτωχομεσαίων αγροτών-αυτοαπασχολούμενων ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους!»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις