Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αιγιάλεια:«Έξω» από το νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας η σταφίδα και τα εσπεριδοειδή

Αιγιάλεια:«Έξω» από το νέο πρόγραμμα βιο...
Πετρή Σμαρώ

Συνάντηση της Π.Ε.Σ. με Σκανδαλίδη

Με τη νέα προκήρυξη που έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ένταξη στο πενταετές πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους παραγωγούς της Αιγιάλειας, καθώς από το πρόγραμμα έχουν εξαιρεθεί η σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, δύο από τα πιο βασικά προϊόντα της περιοχής, που χωρίς την επιδότηση είναι καταδικασμένα σε αφανισμό. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, η οποία είναι από τις πρωτοπόρους όσον αφορά την βιολογική καλλιέργεια σταφίδας, ελιάς και εσπεριδοειδών από το 1983, όταν καν στην Ελλάδα δεν υπήρχε εταιρεία πιστοποίησης και ελέγχου βιολογικών προϊόντων. 
Όπως ανάφερε στο www.aigialeianews.gr,  ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, θα γίνουν προσπάθειες να γίνει τροποποίηση και να επανενταχθούν τα δύο παραπάνω προϊόντα, ενώ αναμένεται αύριο Παρασκευή να πραγματοποιηθεί και συνάντηση για αυτό το λόγο με τον Υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, ύστερα από πρωτοβουλία του Aιγιώτη υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Κώστα Σπηλιόπουλου (το θέμα έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο υφυπουργού πριν από λίγες μέρες). 
«Με τη νέα προκήρυξη που έγινε για την ένταξη στο πενταετές πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας, εδώ στην περιοχή μας είχαμε τέσσερα προϊόντα που ήταν ενταγμένα. Η σταφίδα, που ήταν το πρώτο προϊόν που μπήκε, τα λεμόνια και γενικά τα εσπεριδοειδή, η ελιά και το αμπέλι. Τώρα παραμένει το αμπέλι και παραμένει και η ελιά με μειωμένη όμως τιμή ανά στρέμμα, με 41?/στρέμμα. Τα εσπεριδοειδή απεντάσσονται τελείως και απ' ότι φαίνεται και η σταφίδα. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο και τονίζουμε ότι πρέπει η σταφίδα και τα εσπεριδοειδή(και ειδικά η σταφίδα που έχει μεγάλο κόστος καλλιέργειας), να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, γιατί το προϊόν που δημιουργείτε από αυτή την καλλιέργεια είναι εξαγώγιμο προϊόν και τα εσπεριδοειδή και η σταφίδα, είναι και τα δύο εξαγώγιμα προϊόντα. Ο παραγωγός φέρνει τα προϊόντα αυτά στην Ένωση, εμείς κάνουμε την εξαγωγή, μπαίνει συνάλλαγμα στη χώρα και ο παραγωγός παίρνει μια καλύτερη τιμή. Για εμάς αυτό είναι αρνητικό και κακό, γι' αυτό θα προσπαθήσουμε με επαφές στο Υπουργείο να ξαναενταχθούν τα προϊόντα αυτά. Το Υπουργείο με την νέα προκήρυξη που έκανε απένταξε τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή και πρέπει αυτά τα δύο προϊόντα να ξαναμπούν στο πρόγραμμα. Είμαστε σε συνεχή επαφή και κάνουμε προσπάθειες να ξαναβρεθεί ένας τρόπος να ενταχθούν αυτά τα δύο προϊόντα. Γι' αυτό το σκοπό θα έχουμε την συνάντηση με τον Υπουργό». 
Δημήτρης Ζωιτσούδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις