Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Καρυκεύματα& Μπαχαρικά: Ωφελούν ή βλάπτουν;

Καρυκεύματα& Μπαχαρικά: Ωφελούν ή βλάπτουν;

Δείτε τα υπέρ και κατά

Η ιστορία των καρυκευμάτων χάνονται στο βάθος των χρόνων και η δράση τους τόσο σεθεραπευτικό επίπεδο όσο και στον αρωματισμό ρούχων και χώρων, στην παραγωγή καλλυντικών,είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τα μπαχαρικάτελικά ωφελούν ή βλάπτουν.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc ΚλινικήΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα-Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .
Υπέρ:
Αυξάνουν το μεταβολισμό: αυτό οφείλεται στο ότι 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τωνμπαχαρικών αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος, γεγονός που αυξάνει τις καύσεις τουοργανισμού. Επιπλεόν με τη χρήση τους μπορούμε να περιορίσουμε το λίπος και το αλάτι πουβάζουμε στο φαγητό, με αποτέλεμα να μειώνουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη κα άρα νααυξάνουμε το ρυθμό απώλειας βάρους.
Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου: Ορισμένα συστατικά των μπαχαρικών (π.χ.κουρκουμίνη, καψαϊκίνη) όταν έρχονται σε επαφή με καρκινοειδή κύτταρα, τα ακινητοποιούν καιτα εξουδετερώνουν, ενώ αφήνουν ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Επιπρόσθετα, τα καρυκεύματα είναιπλούσια σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας έναντι πολλώνασθενειών.
Προστατεύουν από καρδιαγγειακά: Η ουσία ευγενώλη, που περιέχεται σε έναν μεγάλοαριθμό μπαχαρικών, συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερόλης και περιορίζει τοσχηματισμό θρόμβων.
Προλαμβάνουν το έλκος: Η μέτρια κατανάλωσή τους δεν αυξάνει, όπως πιστεύεται, τον κίνδυνοεμφάνισης πεπτικού έλκους, αλλά τον μειώνει, αδρανοποιώντας τα βακτήρια που είναι υπεύθυναγια την πρόκλησή του.
Βελτιώνουν τα συμπτώματα παθήσεις του αναπνευστικού: διάφορακαρυκεύματα όπως το τσίλι και όλα τα καυτερά μπαχαρικά, ανακουφίζουν το αναπνευστικόσύστημα, μειώνοντας την έκκριση της βλέννας ή βοηθώντας στην απομάκρυνσή της.
Κατά:
Επιβαρύνουν τα άτομα με έλκος: τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν την έκκριση τωνγαστρικών και υγρών στο στομάχι, τα οποία ερεθίζουν το στομαχικό βλεννογόνο.
Δυσχεραίνουν τασυμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ): Τα καρυκεύματα χαλαρώνουν τονγαστροοισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνουν τη ροή των τροφών και την παλινδρόμηση γαστρικούοξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.
Εντείνουν τη δυσπεψία: Η οξεία δυσπεψία επιβαρύνεταιαπό τη δυσανεξία συστατικών με έντονη γεύση και οσμή, όπως έχουν τα καρυκεύματα και ταμπαχαρικά.
Στο ερώτημα λοιπόν: «Τα Καρυκεύματα/Μπαχαρικά: Ωφελούν ή βλάπτουν;», απαντάμε ότι ημέτρια κατανάλωσή τους μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ωστόσο, καλόείναι να αποφεύγονται από άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, εφόσον δυσχεραίνουν τασυμπτώματά τους (αίσθημα καύσου, ναυτία).

Η ιστορία των καρυκευμάτων χάνονται στο βάθος των χρόνων και η δράση τους τόσο σεθεραπευτικό επίπεδο όσο και στον αρωματισμό ρούχων και χώρων, στην παραγωγή καλλυντικών,είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τα μπαχαρικάτελικά ωφελούν ή βλάπτουν.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc ΚλινικήΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα-Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Υπέρ:
Αυξάνουν το μεταβολισμό: αυτό οφείλεται στο ότι 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τωνμπαχαρικών αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος, γεγονός που αυξάνει τις καύσεις τουοργανισμού. Επιπλεόν με τη χρήση τους μπορούμε να περιορίσουμε το λίπος και το αλάτι πουβάζουμε στο φαγητό, με αποτέλεμα να μειώνουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη κα άρα νααυξάνουμε το ρυθμό απώλειας βάρους.

Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου: Ορισμένα συστατικά των μπαχαρικών (π.χ.κουρκουμίνη, καψαϊκίνη) όταν έρχονται σε επαφή με καρκινοειδή κύτταρα, τα ακινητοποιούν καιτα εξουδετερώνουν, ενώ αφήνουν ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Επιπρόσθετα, τα καρυκεύματα είναιπλούσια σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας έναντι πολλώνασθενειών.
Προστατεύουν από καρδιαγγειακά: Η ουσία ευγενώλη, που περιέχεται σε έναν μεγάλοαριθμό μπαχαρικών, συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερόλης και περιορίζει τοσχηματισμό θρόμβων.

Προλαμβάνουν το έλκος: Η μέτρια κατανάλωσή τους δεν αυξάνει, όπως πιστεύεται, τον κίνδυνοεμφάνισης πεπτικού έλκους, αλλά τον μειώνει, αδρανοποιώντας τα βακτήρια που είναι υπεύθυναγια την πρόκλησή του.
Βελτιώνουν τα συμπτώματα παθήσεις του αναπνευστικού: διάφορακαρυκεύματα όπως το τσίλι και όλα τα καυτερά μπαχαρικά, ανακουφίζουν το αναπνευστικόσύστημα, μειώνοντας την έκκριση της βλέννας ή βοηθώντας στην απομάκρυνσή της.

Κατά:
Επιβαρύνουν τα άτομα με έλκος: τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν την έκκριση τωνγαστρικών και υγρών στο στομάχι, τα οποία ερεθίζουν το στομαχικό βλεννογόνο.
Δυσχεραίνουν τασυμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ): Τα καρυκεύματα χαλαρώνουν τονγαστροοισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνουν τη ροή των τροφών και την παλινδρόμηση γαστρικούοξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.
Εντείνουν τη δυσπεψία: Η οξεία δυσπεψία επιβαρύνεταιαπό τη δυσανεξία συστατικών με έντονη γεύση και οσμή, όπως έχουν τα καρυκεύματα και ταμπαχαρικά.

Στο ερώτημα λοιπόν: «Τα Καρυκεύματα/Μπαχαρικά: Ωφελούν ή βλάπτουν;», απαντάμε ότι ημέτρια κατανάλωσή τους μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ωστόσο, καλόείναι να αποφεύγονται από άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, εφόσον δυσχεραίνουν τασυμπτώματά τους (αίσθημα καύσου, ναυτία).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being