Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Ακμή: Τι είναι και πώς αναπτύσσεται;

Ακμή: Τι είναι και πώς αναπτύσσεται;

Tης Νίκης Μελικίδου

Επέλεξα σαν πρώτο θέμα την περιποίηση της ακμής. Η ακμή ταλανίζει μεγάλο ποσοστό του νεαρού κυρίως πληθυσμού. Σπανιότερα ταλαιπωρεί και μεγαλύτερες ηλικίες τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τις γυναίκες.

Κυρίως όμως είναι η νόσος της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Η ακμή έχεις σωματικές και ψυχοσωματικές συνέπειες στους πάσχοντες. Το εξάνθημα είναι πολύμορφο, αποτελούμενο από φαγέσωρες (μαύρα στίγματα, βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια, κύστεις, ουλές και μπορεί να συνοδεύεται από σμηγματόρροια.

Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν υπερβολικό σμήγμα, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε υπερπαραγωγής ανδρογόνων όπως πολυκυστικές ωοθήκες. Οι υπερλειτουργούντες αδένες διοργανώνονται και οδηγούνται σε φλεγμονή (σπυράκια, βλατίδες) τα τοιχώματα τους διασπώνται και βακτηρίδια ποτ βρίσκονται στο δέρμα,  αποικίζουν, εισχωρούν, επιμολύνουν και δημιουργούν πυώδεις βλάβες (φλύκταινες).

Στις ενήλικες γυναίκες η χρήση ακατάλληλων φαγεσωρογόνων καλλυντικών και αντηλιακών στο δέρμα με προδιάθεση στην ακμή, ή παραμέλησης του σχολαστικού ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία αλλά ακόμα και το στρες που αυξάνει τα ανδρογόνα, προκαλούν ακμή λόγω απόφραξης των πόρων και υπολειτουργίας των σμηνογόνων αδένων.

Στην ακμή η εμφάνιση των ουλών είναι συνήθης. Η πρόληψη έχει βαρύνουσα σημασία για την αποφυγή δημιουργίας τους. Τα άτομα που έχουν ακμή για ν’ αποφύγουν την εμφάνιση ουλών ακμής, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής με τις εξελιγμένες δερματολογικές μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν κατ’ ανάγκη φαρμάκων από το στόμα, όσο και στο να αποφεύγουν να αγγίζουν τα σημεία που εμφανίζουν βλάβες ακμής και πιο συγκεκριμένα να μην ακούν δαχτυλική πίεση στα εξανθήματα της ακμής και αποφεύγεται ο σχηματισμός ουλών και η εξάπλωση των βλαβών και η διόγκωση αυτών που ήδη υπάρχουν.

Στην επόμενη επαφή μας θα μιλήσουμε για την αντιμετώπιση της ακμής.

Νίκη Μελικίδου
Κορίνθου 208
Τηλ.: 2610 272694
[email protected]
www.melikidou.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being