Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Oι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ο ρόλος της Εκκλησίας

Πάτρα: Oι συνέπειες της οικονομικής κρίσ...

Η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών στο Forum Ανάπτυξης 2012

«Η Εκκλησία έχει μάθει να αγωνίζεται και όσο πολεμιέται ατσαλώνεται. Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία θα δώσει τη λύση γιατί βοηθά το λαό να σταθεί», ανέφερε ο Πρωτοπρεσβύτερος και προϊστάμενος του Ιερού ναού Αγίου Ανδρέου, π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών στο πολυσυνέδριο Forum Ανάπτυξης 2012- 15ο Money Show Πάτρας.

Ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης επεσήμανε ότι αν και η Εκκλησία δεν έχει την ευθύνη της κρίσης δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη, καθώς κυρίαρχος ρόλος της είναι η στήριξη του λαού. Αναφέρθηκε στις θεμελιακές συντεταγμένες της νέας κοινωνικής πραγματικότητας, «οι οποίες θα μας πάνε μπροστά για να ζήσουν τα παιδιά μας και να ξαναβρούμε τον ελληνο-ορθόδοξο βηματισμό μας». Μεταξύ αυτών των συντεταγμένων για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ο κοινός πνευματικός άξονας και η παραδοχή αξιών και αρχών που προστατεύουν την κοινωνία μας από το να ακροβατεί, η απαλλαγή από την εγωκεντρική νοοτροπία, η επιστροφή στις ιστορικές μας ρίζες και παραδόσεις, ο επαναπροσδιορισμός και η ριζική αλλαγή των ορίων στις σχέσεις μας, τα φυσιολογικά όρια των οποίων, όπως είπε, έχουν ανατραπεί βάναυσα. «Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι ο προσανατολισμός στο έχειν καταδικάζει μια κοινωνία σε θάνατο. Η προετοιμασία της νέας γενιάς απαιτεί παιδεία ελευθερίας που θα διδάξει στους νέους μας την ευθύνη και την αλληλεγγύη ως πολιτισμό του ανθρώπου. Αν όλοι οι Έλληνες συσπειρωθούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε όραμα στη νέα γενιά», τόνισε ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Στην ίδια εκδήλωση, ήταν ομιλητής και ο Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χριστόδουλος Φλωρδέλλης, ο οποίος ανέπτυξε τις παραμέτρους και τις συνέπειες της κρίσης στον τομέα της υγείας και της ιατρικής.

Τόνισε ότι η κρίση έχει ρίξει τη σκιά της στο σύστημα της υγείας, το οποίο δείχνει ανίκανο να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες. «Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν μέσα για τη λειτουργικότητα του συστήματος υγείας, αν και εξαιτίας αυτού έχει αναδειχθεί και μία θετική πλευρά, αυτή του εθελοντισμού και ης ανιδιοτελούς προσφοράς. Επίσης, έχει αναδειχθεί μία σειρά δομικών ζητημάτων με κυρίαρχο γνώρισμα ότι το σύστημα υγείας έχει γίνει νοσοκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό, ενώ ο άνθρωπος αντί να είναι το υποκείμενο της ιατρικής επιστήμης γίνεται το αντικείμενο, λόγω της αυξανόμενης ιατρικοποίησης και της καπήλευσης της νόσου», ανέφερε ο κ. Φλωρδέλλης επισημαίνοντας και την κρίση που παρατηρείται στο εσωτερικό του βιοατρικού συστήματος, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει μια νέα ανθρωπολογία στη διαμόρφωση της οποίας μπορεί να συμβάλει και η Εκκλησία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις