Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μαροκινός ιός "χτυπά" τις καλλιέργειες της Ηλείας

Μαροκινός ιός "χτυπά" τις καλλ...

Εχει προκαλέσει ζημιές σε υπαίθριες καλλιέργειες κολοκυθιάς

 

Ο λεγόμενος Μαροκινός ιός του μωσαϊκού της καρπουζιάς, του οποίου η παρουσία στη χώρα μας δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα, έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ηλεία και φαίνεται ότι έχει  προκαλέσει  ζημιές σε υπαίθριες καλλιέργειες κολοκυθιάς στην ευρύτερη περιοχή  της Αμαλιάδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο νέος ιός πολλαπλασιάζεται στα ζιζάνια τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μολύσματος για την εξάπλωση της ασθένειας σε μια περιοχή, ενώ οι αφίδες με πολύ αποτελεσματικό τρόπο μεταφέρουν το μόλυσμα από τα ζιζάνια στις καλλιέργειες.

Ο ιός δεν μεταφέρεται με το σπόρο. Όλες οι καλλιέργειες κολοκυνθοειδών προσβάλλονται από το νέο ιό και, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρώιμες καλλιέργειες καρπουζιού που αποτελούν σημαντική καλλιέργεια τόσο στην Ηλεία όσο και στη γειτονική Τριφυλία.

Όπως αναφέρει ο « Αgrotypos» είχε την ενημέρωση από τον  γεωπόνο και καλλιεργητή  Κ. Ψαχούλιας, η προσβολή εμφανίζεται με πολύ μεγάλη συχνότητα στην περιοχή της Αμαλιάδας και ιδιαίτερα στα χωριά Δουνέϊκα, Αγ. Ηλίας, Μυρτιά, Καρδαμάς κ.λπ. Διάσπαρτα, η ασθένεια εμφανίζεται και στα Λεχαινά, σύμφωνα με το γεωπόνο κ. Ν. Σουλάτζο, αλλά και σε ζώνη από  τα Λεχαινά μέχρι τον Πύργο.

Δείγματα των προσβεβλημένων φυτών έχουν σταλεί για εξέταση στα Εργαστήρια Ιολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ το πρόβλημα εξετάζεται και από ξένα εργαστήρια στα οποία έχουν σταλεί δείγματα από τον οίκο σποροπαραγωγής που προμηθεύει τους καλλιεργητές με το καλλιεργούμενο υβρίδιο.

Σημειώνεται ότι το υβρίδιο αυτό είναι αρκετά ανεκτικό στους συνήθεις ιούς που προσβάλλουν τα κολοκυνθοειδή, καλλιεργείται για πολλά χρόνια και επικράτησε στην περιοχή χάρη στην μέχρι τώρα άριστη συμπεριφορά και τις καλές αποδόσεις του.

 


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις