Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Στον όμιλο της Alpha η Εμπορική

Στον όμιλο της Alpha η Εμπορική

Στο ΤΤ στρέφουν τώρα τα βλέμματα ΕΤΕ

Και τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μετά την απόφαση της Credit Agricole  να ξεκινήσει αποκλειστικές συζητήσεις για την Εμπορική Τράπεζα με τον όμιλο της Alpha Bank το ενδιαφέρον των Εθνική και Eurobank στρέφεται αποκλειστικά στο ΤΤ.

Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος επισημαίνει ότι "εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Εμπορική θα καταλήξει στην Αlpha. Οι συζητήσεις των Γάλλων με την διοίκηση Κωστόπουλου θα διαρκέσουν 14 ημέρες αλλά τίποτα δεν φαίνεται ικανό να κάνει τις δυο πλευρές να μην τα βρουν . Άρα τώρα οι υπόλοιποι παίκτες θα ποντάρουν πάνω στο ΤΤ".

Εάν οι δυο πλευρές συμφωνήσουν τότε ο όμιλος της Άλφα θα διαθέτει πάνω από 1200 υποκαταστήματα σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο θα αποκτήσει σημαντική παρουσία ο γαλλικός όμιλος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Alpha θα γίνει η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Το παρασκήνιο

Το αφεντικό του ομίλου, ο Γιάννης Κωστόπουλος πόνταρε πολλά στην εξαγορά της Εμπορικής, έχοντας συμμάχους το fund του Abu dhabi και το αβαντάζ ότι είναι η τράπεζα του θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης ( συνολικά 1,9 δις ευρώ)  από την Εθνική και την Eurobank .

Αυτό που έκανε ήταν να δείξει στους Γάλλους ότι θα ήταν η καλύτερη τράπεζα για να συμμαχήσουν. Όπως λένε οι πληροφορίες, οι Γάλλοι από την αρχή έδειξαν προτίμηση στην Άλφα παρά ο γεγονός ότι πρώτη στην μάχη μπήκε η ΕΤΕ (όταν ήταν ακόμα διοικητής ο Απ. Ταμβακάκης).

Ολόκληρη η διοίκηση της Άλφα έπεσε πάνω στο deal αυτό και όπως φαίνεται δικαιώθηκε. Σημαντική προσπάθεια έγινε και από τη διοίκηση της Eurobank.

Πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίζουν πλέον ότι "το βασικό κριτήριο της επιλογής της διοίκησης της Credit Agricole ήταν το ύψος των κεφαλαίων που έπρεπε να βάλουν, στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του αγοραστή".

Η Εμπορική Τράπεζα διέθετε, με βάση τις διαθέσιμες λογιστικές καταστάσεις του εχει μερίδιο στα δάνεια 8,5% και στις καταθέσεις στο 6,5%.  Ο όμιλος της Alpha Bank διαθέτει μερίδιο αγοράς στα δάνεια 14,6% και στις καταθέσεις 12,5%.

Τα μεγέθη

Alpha Bank

Καταστήματα Ομίλου 907 (Ελλάδα 405)
Εργαζόμενοι  14.000( Ελλάδα 7.675)

Χορηγήσεις 48 δισ (στην Ελλάδα 38,1 δισ. ευρώ)
Καταθέσεις 28 δισ (στην Ελλάδα 22,1 δισ. ευρώ )
Δείκτης καθυστερήσεων στο 14,9%1,
Σωρευτικές προβλέψεις σε 3,1 δισ. ευρώ,
Δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43%

Εμπορική Τράπεζα

Καταστήματα στην Ελλάδα 303

Εργαζόμενοι 4.450 στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Επιχειρηματικά κέντρα στην Ελλάδα 10

Χορηγήσεις στην Ελλάδα 18,9 δισ. ευρώ

Καταθέσεις 11 δισ. ευρώ

Δείκτης καθυστερήσεων στο 36,8%
Σωρευτικές προβλέψεις σε 6,955 δισ. ευρώ,
Δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 57,3%

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά