Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μία ξεχωριστή «τιμητική» επίσκεψη στην Πόλη

Μία ξεχωριστή «τιμητική» επίσκεψη στην Πόλη

Το Πατρινό βυζαντινό χορωδιακό σχήμα «Κλείδα» με χοράρχη τον Δημήτριο Γαλάνη θα ψάλει αύριο παρουσία του Πατριάρχη στο ναό Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλή

Πενήντα συνολικά άτομα απαρτίζουν το Πατρινό μουσικό Βυζαντινό σχήμα του Χορού Ψαλτικής Τέχνης «Κλείδα» το οποίο έφτασε σήμερα Πέμπτη της Διακαινησίμου, 19 Απριλίου οδικώς από την Πάτρα στην Κωνσταντινούπολη. Οι χορωδοί της «Κλείδας» επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, έδρα του Οικουμενικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου μετά από πρόσκληση του «Συνδέσμου Μουσικόφιλων Πέραν» και θα δώσουν απόψε συναυλία στον Ιερό ενοριακό - κοινοτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου που βρίσκεται κοντά στη κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Με την ευκαιρία αυτής της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί και επίσημα πλέον η αδελφοποίηση των δύο χορωδιών, την οποία θα τιμήσει διά της παρουσίας του και η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ακόμα την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 20 Απριλίου μετά από σεπτή Πατριαρχική εντολή και ευλογία, ο χορός «Κλείδα» θα έχει την τιμή να ψάλει στην Πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλή.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί τιμητική εκδήλωση για τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λεωνίδα Αστέρη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Πρωτοκλητείων 2011», στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα στις 25 Νοεμβρίου, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Πατρών και το Κέντρο Τέχνης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής «Κλείδα». Στην τότε συναυλία που είχε παρακολουθήσει πλήθος κόσμου καθώς και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, είχαν συμμετάσχει οι βυζαντινοί χοροί, του Κέντρου Τέχνης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής «Κλείδα» με χοράρχη τον γνωστό πατρινό πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αγίας Βαρβάρας και καθηγητή ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πατρών Δημήτριο Γαλάνη, και του Συνδέσμου «Μουσικόφιλων Πέραν» Κωνσταντινουπόλεως, με χοράρχη τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λεωνίδα Αστέρη.

Στην εκδήλωση αυτή είχε τιμηθεί για τη γενικότερη ψαλτική προσφορά του ο άρχων πρωτοψάλτης Λεωνίδας Αστέρης, ως γνήσιος θεράπων της μακραίωνης ψαλτικής παράδοσης του πάνσεπτου Πατριαρχικού Ιερού Ναού.

Με θέμα « Βοσπορινός αγέρας» μίλησε και σκιαγράφησε το πλούσιο έργο του άρχοντα ο ηγούμενος της Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Τατάρνης π. Δοσίθεος Κανέλλος. Επίσης στην προσφορά του Λεωνίδα Αστέρη αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος του απένειμε τιμής ένεκεν τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέου, ενώ τιμητική πλακέτα απέδωσε ο πρόεδρος του χορού ψαλτικής «Κλείδα» Μιχάλης Κυδωνιάτης.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης είχε λάβει χώρα και η αδελφοποίηση των δύο χορωδιακών σχημάτων.

Τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε τότε εκπροσωπήσει στην Πάτρα ο σεμνός Μέγας Αρχιδιάκονος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας  π. Μάξιμος Βγενόπουλος, ο οποίος είναι Πατρινός στην καταγωγή.

Ο Χορός «Κλείδα» αναμένεται να παρουσιάσει στην Κωνσταντινούπολη χριστιανικά ακούσματα από το απολυτίκιο του Πολιούχου των Πατρών Αγίου Ανδρέου, ωδές, στιχηρά αναστάσιμα, μελοποιημένο ποίημα του αοίδιμου Πατρών Νικοδήμου κ.ά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις