Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η πύλη της Ευρώπης... για τους λαθρομετανάστες

Πάτρα: Η πύλη της Ευρώπης... για τους λα...

Αντίστοιχες εικόνες παρουσιάζονται σε πολλές παραλιακές πόλεις, όπως το Μεσολόγγι

Καθημερινά στο λιμάνι της Πάτρας γίνονται δεκάδες έλεγχοι στα φορτηγά με προορισμό την Ιταλία. Το αποτέλεσμα κάθε φορά το ίδιο και εξαιρετικά τραγικό.

Ο γαλλικής καταγωγής, ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος δεν κάνει ποτέ λάθος. Εντοπίζει δεκάδες εξαθλιωμένους, φοβισμένους μετανάστες είτε ανάμεσα στις ρόδες των φορτηγών είτε ανάμεσα στα εμπορεύματα. Κυρίως Αφγανοί, πολλές φορές ανήλικοι, επιδιώκουν με κάθε τρόπο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, να βρουν δίοδο προς την Ευρώπη, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή.

Παρόμοιο σκηνικό και σε φανάρι της πόλης, μόλις ένα χιλιόμετρο πριν το λιμάνι. Εκεί καθημερινά ομάδα μεταναστών στήνει καρτέρι και με την πρώτη ευκαιρία επιχειρούν να «τρυπώσουν» σε κάποιο φορτηγό, με την ελπίδα να περάσουν απαρατήρητοι από τις λιμενικές αρχές και να βρεθούν στη γειτονική χώρα. Έχουν αναπτύξει τρομερές ικανότητες στο να ξεχωρίζουν τα φορτηγά με προορισμό την Ιταλία και στο να σκαρφαλώνουν σ’ αυτά χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Άλλος τρόπος διαφυγής για αυτούς, το παράνομο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών γύρω από τα λιμάνια της Ευρώπης και όχι μόνο. Οι μετανάστες κάνουν λόγο για ανθρώπους μίας συγκεκριμένης εθνικότητας, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την παράνομη μεταφορά τους. Οι τιμές για το πέρασμα στην Ιταλία με το σκάφος τους απαγορευτικές, καθώς το εισιτήριο για τη φυγή στην Ευρώπη κοστίζει 3.000-4.000 ευρώ.

Η Πάτρα, παρά το τεράστιο πρόβλημα, δεν διαθέτει χώρο υποδοχής για τους λαθρομετανάστες. Οι μετανάστες διώχτηκαν από τον καταυλισμό στο λιμάνι και τώρα πια στοιβάζονται στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της Πειραϊκής Πατραϊκής, όπου διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Η Πάτρα είναι μόνο μία περίπτωση. Αντίστοιχα φαινόμενα παρουσιάζονται σε πολλές παραλιακές πόλεις, όπως το Μεσολόγγι αλλά και ακόμα μικρότερες, καθώς το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η Ευρωπαϊκή κοινότητα δεν φαίνεται τελικά να παίρνει ουσιαστικά μέτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις