Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διαζύγια-εξπρές και με ακριβότερες μηνύσεις

Διαζύγια-εξπρές και με ακριβότερες μηνύσεις

Σε εφαρμογή τέθηκαν από χθες οι νέες διατάξεις

Σε εφαρμογή τέθηκαν από χθες οι νέες διατάξεις που επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης συναινετικών διαζυγίων και κατάθεσης μηνύσεων. Τα συναινετικά διαζύγια θα είναι δυνατό να εκδίδονται ακόμη και μέσα σε μία εβδομάδα. Μέχρι σήμερα η όλη διαδικασία απαιτούσε περισσότερο από ένα χρόνο.

Προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου είναι η εξάμηνη διάρκεια του γάμου. Μέχρι σήμερα το διάστημα αυτό ήταν ένας χρόνος.

Ειδικότερα, οι μηνύσεις (όπως και άλλα δικαστικά έγγραφα-δικόγραφα) μπορούν πλέον να κατατίθεται και με ηλεκτρονικό τρόπο, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική υπογραφή, ενώ το σχετικό παράβολο για την κατάθεση μήνυσης ανέρχεται πλέον στο ποσό των 100 ευρώ, από 10 ευρώ που ίσχυε (αύξηση 1.000%).

Παράλληλα, για να μπορεί μία βάσιμη μήνυση να οδηγηθεί γρήγορα στο ακροατήριο, μπορεί ο μηνυτής να προσκομίσει μαζί και τις καταθέσεις των μαρτύρων που προτείνει.

Οι καταθέσεις πρέπει να έχουν γίνει ή σε συμβολαιογράφο ή σε Ειρηνοδίκη.

Ακόμη, οι ανώνυμες μηνύσεις ή αναφορές (με ανύπαρκτο όνομα) τίθενται αμέσως στο αρχείο από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ οι μηνύσεις που κρίνονται αβάσιμες ή είναι ανεπίδεκτες δικαστικής εκτίμησης έχουν την ίδια τύχη, δηλαδή αρχειοθετούνται.

Επίσης, αν το ζευγάρι έχει ανήλικα τέκνα για να λυθεί ο γάμος πρέπει η έκδοση του διαζυγίου να συνοδεύεται από έγγραφη συμφωνία των συζύγων που θα ρυθμίζει  την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία  μαζί τους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις