Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αρχίζει ο διάλογος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αρχίζει ο διάλογος για το νέο φορολογικό...

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί με τους εκροσωπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ

Αρχίζει σήμερα ο διάλογος, μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί με τους εκροσωπους της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση και του ΛΑΟΣ Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, προκεμένου να συζητηθούν οι βασικοί άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, στην κατεύθυνση της απλοποίησής του και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια να δρομολογηθουν αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με στόχο να διορθωθουν αδικίες με το τέλος ακινήτων, καθώς και στους συντελεστές του ΦΠΑ στην κατεύθυνση να τονωθεί η ζήτηση στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ακινήτων, σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν τη θέσπιση ενός μόνο φόρου ακινήτων, ο οποίος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων.

Για τους συντελεστές του ΦΠΑ υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση του συντελεστή 23% και κατάργηση του συντελεστή 13%, με μεταφορά των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις αυτές, η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ θα ενίσχυε την κατανάλωση με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον έσοδα που θα μπορούσαν να καλύψουν τις απώλειες από το μέτρο.

Βεβαίως, όπως τονίζεται από αρμόδιους παράγοντες, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, δεδομένου ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί μία απο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή του μνημονίου.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικότερου προσδιορισμού του εισοδήματός τους και αύξησης των δημοσίων εσόδων απο την πηγή αυτή.

Εξάλλου αναμένται να καθιερωθεί το πλήρες Πόθεν Εσχες για όλες τις δαπάνες των φορολογουμένων, ενώ προωθούνται μέτρα που θα κάνουν αποτελεσματικότερη την είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ αυτών είναι και η καθιέρωση μηχανισμού είσπραξης του φόρου μέσω τραπεζών.

Στις προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό σύστημα συμπεριλαμβάνεται η απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά