Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ: PLACIDO DOMINGO ΩΣ «ΝΑΜΠΟΥΚΟ» ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 7/1 ΚΑΙ «ΛΕΥΚΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ» ΤΟΥ ΛΑΦΟΣ 9/1

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ: PLACIDO DOMINGO Ω...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Δυο πραγματικοί πειρασμοί για τους λάτρεις της όπερας και του σινεμά

Με δυο απανωτές, άκρως δελεαστικές εκδηλώσεις το επόμενο τετραήμερο υποδέχεται η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας το 2017: Θα παρουσιάσει στο Συνεδριακό της πανεπιστημιούπολης το Σάββατο 7 Ιανουαρίου τον διάσημο, 75χρονο ισπανό τενόρο Πλάσιντο Ντομίνγκο ως «Ναμπούκο» στην περίφημη, ομώνυμη όπερα του Βέρντι κατευθείαν από τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης ενώ τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου μας καλεί να απολαύσουμε το αποκαλυπτικό βελγογαλλικό φιλμ «Λευκοί Ιππότες» για τους σύγχρονους «σωτήρες» των ΜΚΟ και σκηνοθέτη τον Γοακίμ Λαφός στα Ster Cinemas.

«ΝΑΜΠΟΥΚΟ»

Ο μουσικός διευθυντής της Met Opera James Levine διευθύνει το πρώιμο δράμα του Verdi που εξελίσσεται στην Αρχαία Βαβυλώνα και το «ιερό τέρας» της λυρικής κουίντας Plácido Domingo προσθέτει έναν νέο, κορυφαίο ρόλο στο τεράστιο ρεπερτόριό του. Η Liudmyla Monastyrska ερμηνεύει τον δυναμικό ρόλο της Αβιγαλής, της αποφασιστικής κόρης του Ναμπούκο με την Jamie Barton ως Φενένα, τον Russell Thomas ως Ισμαήλ και τον Dmitri Belosselskiy ως Προφήτη Ζαχαρία, τον ρόλο με τον οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη Met το 2011.

 

Η παγκόσμια πρεμιέρα του λυρικού αυτού αριστουργήματος, που καθιέρωσε τον 28χρονο Verdi ως κορυφαίο συνθέτη, έγινε στην Σκάλα του Μιλάνου το 1842. Πρόκειται για την ιστορία της πτώσης της Αρχαίας Ιερουσαλήμ στα χέρια του Βαβυλώνιου βασιλιά Ναβουχοδονόσορα (Ναμπούκο). Η μοναδική μελωδία του πασίγνωστου “Va, pensiero”, το οποίο ερμηνεύει ο Χορός των Εβραίων σκλάβων, ενέπνευσε στο Ιταλικό Έθνος τις προσδοκίες για απελευθέρωση και αποτελεί από τότε τον «Εθνικό ‘Ύμνο» των επαναστατών.

Η εκδήλωση είναι μια συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας με τον Όμιλο Αντένα και διαρκεί τρεις ώρες, με ώρα έναρξης 19.55 .

 

«ΛΕΥΚΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ»

Ο Ζακ, υπεύθυνος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Move for Kids, σχεδιάζει μια σημαντική αποστολή. Εκείνος και η ομάδα του αναλαμβάνουν να μεταφέρουν 300 ορφανά, θύματα του εμφύλιου πολέμου, από το Τσαντ στη Γαλλία προκειμένου να υιοθετηθούν από γαλλικές οικογένειες. Παράλληλα, η Φρανσουάζ, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος, έχει προσκληθεί να καλύψει τηλεοπτικά αυτή την αποστολή καταγράφοντας με την κάμερά της τα γεγονότα ώστε να επικυρωθεί ο ουμανιστικός χαρακτήρας της επιχείρησης. Βιώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα μιας χώρας σε πόλεμο και τις πολιτικές διαστάσεις του εγχειρήματος, σταδιακά τα μέλη της ΜΚΟ αλλά και η Φρανσουάζ βλέπουν τις τακτοποιημένες πεποιθήσεις τους να τίθενται υπό αμφισβήτηση…

 

Η ταινία σε σκηνοθεσία- σενάριο του 41χρονου Βέλγου Γοακίμ Λαφός, με πρωταγωνιστές τους Βενσάν Λιντόν, Βαλερί Ντονζελί, Ρεντά Κατέμπ, Λουίζ Μπουργκουάν έχει κατακτήσει βραβείο σκηνοθεσίας στο San Sebastian International Film Festival 2015 και πολλές υποψηφιότητες για διάφορες άλλες διεθνείς διακρίσεις. Με κριτικό πνεύμα και σκληρή, ωμή αλλά και ειρωνική ματιά εγείρει ηθικά ερωτήματα για το ρόλο του «πατριάρχη» επικεφαλής μιας οργάνωσης, που ταξιδεύει σε μία ρημαγμένη από τον εμφύλιο αφρικανική χώρα έχοντας στις αποσκευές της «κρυφή» ανθρωπιστική ατζέντα. Μπροστά στα μάτια του θεατή ξεδιπλώνεται μια σκανδαλώδης, αληθινή ιστορία γύρω από τη δράση ορισμένων ΜΚΟ ως κοφτερός στοχασμός πάνω στις γκρίζες ζώνες των καλών προθέσεων.

Οι «Λευκοί Ιππότες» του Γιοακίμ Λαφός εμπνέονται από την υπόθεση της ΜΚΟ Zoe’s Arc, τα μέλη της οποίας συνελήφθησαν το 2007 προσπαθώντας να μεταφέρουν παράνομα από το Τσαντ στη Γαλλία ορφανά με σκοπό να υιοθετηθούν από Γάλλους. Ποιος τελικά αποφασίζει ποια παιδιά θα σωθούν; Πρόκειται ίσως για μία ανθρωπιστική «πώληση» σωτηρίας, ή μια ευγενής κίνηση για να καμφθούν αντιστάσεις μέσω της κοινά αποδεκτής γλώσσας του χρήματος; Και εν τέλει, τι συνιστά σωτηρία για τα θύματα ενός πολέμου;

Πρώτη Προβολή: Ώρα     6.00 μ.μ.

Δεύτερη Προβολή: Ώρα     8.15 μ.μ.

Τρίτη Προβολή: Ώρα     10.30 μ.μ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture