Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Εντυπωσιακή κινητοποίηση στην άσκηση για θαλάσσια περιβαλλοντική ρύπανση - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Εντυπωσιακή κινητοποίηση στην άσκ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Την άσκηση παρακολούθησαν μικροί μαθητές

Εντυπωσιακή ήταν η άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην προβλήτα Νο 14-15 του Βορείου Λιμένα Πάτρας μπροστά από τον επιβατηγο σταθμό "ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ". Μάλιστα την άσκηση παρακολούθησαν μαθητές δημοτικού σχολείου της Πάτρας, που είχαν εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον.

Η καταπολέμηση ενός περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας όπως είναι γνωστό συνιστά μια συντονισμένη ενέργεια δράσης η οποία  προϋποθέτει γνώση, κατάλληλη οργάνωση και εμπειρία, ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού αλλά προπαντός ετοιμότητα, ταχύτητα και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Για τους λόγους αυτούς καθιερώθηκε στη χώρα μας και διεθνώς η ύπαρξη κατάλληλου σχεδίου καταπολέμησης (CONTINGENCY PLAN), ώστε τα περιστατικά ρύπανσης να εντοπίζονται και να καταπολεμούνται άμεσα και με τις μικρότερες δυσμενείς επιδράσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός επάρκειας του υφιστάμενου σχεδιασμού και της οργάνωσης, του εξοπλισμού και του προσωπικού σε κάθε περιοχή πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία «άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης» με σκοπό την ενεργοποίηση των Λιμενικών Αρχών και την συνεργασία τους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με τους συναρμοδίους τοπικούς φορείς, Αρχές, Υπηρεσίες κ.τ.λ αλλά και τον εντοπισμό και καταγραφή τυχόν αδυναμιών ώστε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Το Λιμεναρχείο εξέδωσε άλλωστε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επιτυχία και τις λεπτομέρειες της άσκησης:

«Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας σας γνωρίζει ότι σήμερα Τετάρτη 06 Ιουνίου 2016 και ώρα 09:30 στα πλαίσια εορτασμού στης παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε «άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης» στον προβλήτα Νο 14-15 του Βορείου Λιμένα Πάτρας.

Σκοπός της άσκησης ήταν ο συντονισμός των συναρμόδιων Υπηρεσιών και Φορέων προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία-τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης στη περιοχή δικαιοδοσίας του Κ.Λ. Πάτρας .

Ειδικότερα το Σενάριο της Άσκησης προέβλεπε διαρροή πετρελαιοειδών καταλοίπων κατά την διάρκεια πετρέλευσης μεταξύ Δεξαμενοπλοίου και Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου.

Για την αντιμετώπισή της τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο καταπολέμησης ρύπανσης του Οργανισμού Λιμένα Πάτρας (PORT CONTINGENCY PLAN), υπό την εποπτεία και τη διεύθυνση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας και συγκεκριμένα εφαρμόζοντας εν μέρει το τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Ρύπανσης (LOCAL CONTINGENCY PLAN).   Παράλληλα για την αντιμετώπιση του περιστατικού ενεργοποιήθηκαν τα αρμόδια γραφεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς,  Αρχές και Υπηρεσίες, ήτοι Ο.Λ.ΠΑ Α.Ε., Εταιρεία Μεταφοράς Πετρελαιοειδών AEGEAN, ANEK LINES, Εταιρεία Καθαρισμού Λιμένα ANTIPOLLUTION ANE, Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα, Εταιρεία Παραλαβής και Μεταφοράς Πετρελαιοειδών καταλοίπων H.E.C., Πλοηγική Υπηρεσία Λιμένα, Ε.Κ.Α.Β. και ο Ερυθρός Σταυρός.

Από την πραγματοποίηση της διαπιστώθηκε η ετοιμότητα, ταχύτητα και συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων Φορέων και Υπηρεσιών .

Με το πέρας της Άσκησης και την διευθέτηση υλικών και μέσων καταπολέμησης της Ρύπανσης,  ακολούθησε αξιολόγησή της από όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολιστικά στο μέλλον τυχόν αδυναμίες που παρουσιάστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι την άσκηση παρακολούθησαν μαθητές του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών στα πλαίσια ενημέρωσης της Υπηρεσίας μας  σε  θέματα που αφορούν την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.»

Ενώ δημοσίευσε και τις παρακάτω φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις