Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΔΕΙΤΕ γιατί έχουν σταματήσει οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης- Πάνω από 800 Πατρινοί στο... περίμενε- Σε απόγνωση οι εκπαιδευτές

ΔΕΙΤΕ γιατί έχουν σταματήσει οι εξετάσει...

"Μετά το Πάσχα θα κλείσουμε"

Σε αδιέξοδο οδηγεί τους ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών της Πάτρας η συνεχιζόμενη αποχή από της εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών. Το πρόβλημα φυσικά μεταφέρεται και στους εκατοντάδες συμπολίτες που αναμένουν στην... ουρά για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς περίπου 800 με 900 άτομα θέλουν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης αλλά δεν μπορούν, ανάμεσά τους και δεκάδες οδηγοί που θέλουν να πάρουν επαγγελματικό δίπλωμα για να βρουν δουλειά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Παναγιώτη Τσάμη, η αποχή των εξεταστών σχετίζεται με το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 του έκοψαν το υπερωριακό επίδομα που έπαιρναν για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις μιας και αυτές πραγματοποιούν από τις 3:00 το απόγευμα και μετά.

«Έκαναν δύο μήνες υπομονή καθώς το Υπουργείο Μεταφορών προσπαθούσε να περάσει μια τροπολογία για να τους εξαιρέσει, όμως αυτή σκόνταφτε στο Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι και οι εξεταστές είναι πλέον δύο μήνες απλήρωτοι και οι Σχολές και οι ενδιαφερόμενοι χωρίς εξετάσεις», σχολίασε ο κ. Τσάμης. Για τους ιδιοκτήτες Σχολών η υπόθεση αυτή σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν εισπράττουν τίποτα από τους υποψηφίους, την ώρα που οι ίδιοι καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο.

«Έχουμε επικοινωνήσει με το Υπουργείο. Χθες το πρωί έγινε μια συνάντηση του Μεταφορών με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία δεν γνώριζαν τίποτα για το θέμα και αναμένεται νέα συνάντηση για να δουν εάν θα αποδεσμεύσουν κάποια κονδύλια. Δεν δίνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών την άδεια, παρά το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα τα πληρώνει ουσιαστικά ο ίδιος ο εξεταζόμενος.

Θυμίζω ότι ο κάθε εξεταζόμενος, για να συμμετάσχει στις εξετάσεις, πληρώνει παράβολο των 10 ευρώ, αυτά τα χρήματα προορίζονταν για την αμοιβή των εξεταστών. Ζητήσαμε να αποδεσμευτούν αυτά τα χρήματα, αφού καταβάλλονται για την πληρωμή των εξεταστών, κι έτσι να λυθεί το θέμα άμεσα. Είναι ακόμα σε συζητήσεις κι έπρεπε να φθάσουμε στην εφαρμογή του νόμου για να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι πρέπει κάτι να γίνει», επισήμανε ο κ. Τσάμης.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι η «επιθυμία» των δανειστών να γίνονται οι εξετάσεις εντός του ωραρίου των υπαλλήλων είναι, στην παρούσα φάση, ανεφάρμοστη καθώς, στην αρμόδια Υπηρεσίας της Πάτρας υπάρχουν μόλις 4 πιστοποιημένοι υπάλληλοι ενώ η μεταφορά εργαζομένων από άλλους τομείς απαιτεί χρόνο και χρήμα για να πιστοποιηθούν.

«Αν αυτούς τους ανθρώπους τους βάλουμε το πρωί να κάνουν τις εξετάσεις οι πολίτες θα πηγαίνουν στην Υπηρεσία και θα βρίσκουν τα γραφεία άδεια. Ήδη σήμερα ένας υποψήφιος που έδωσε εξετάσεις θα πάρει το δίπλωμά του σε 4 μήνες αν συμβεί και αυτό θα πάρει το δίπλωμα μετά από ένα χρόνο. Αξίζει δε να σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόχειρο έγγραφο ή βεβαίωση για να δείχνει ο υποψήφιος ότι έχει περάσει τις εξετάσεις και να μπορεί να οδηγεί στο μεσοδιάστημα, ούτε η Αστυνομία το αναγνωρίζει ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες.», υπογράμμισε ο κ. Τσάμης συμπληρώνοντας ότι και η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη έχει εξηγήσει την υπάρχουσα κατάσταση στους δανειστές χωρίς ακόμα να έχει λάβει κάποια απάντηση.

Το αξιοπερίεργο στην όλη υπόθεση είναι δε, ότι τα παράβολα που πληρώνουν οι εξεταζόμενοι φθάνουν στα 11,5εκ. ευρώ το χρόνο και από αυτά, για να πληρωθούν οι εξεταστές, απαιτούνται 4,5εκ. ευρώ με τους δανειστές να μην επιτρέπουν την αποδέσμευση ούτε αυτού του ποσού. Πάντως ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Σχολών Οδηγών ξεκαθαρίζουν ότι εάν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.. «μετά το Πάσχα οι Σχολές δεν θα ξανανοίξουν. Θα παραμείνουμε κλειστεί γιατί δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα έξοδά μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τσάμης.

Πάντως ακόμα και αν το θέμα διευθετηθεί άμεσα η ταλαιπωρία των υποψηφίων θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα αφού για να περάσουν από εξέταση οι 800-900 που περιμένουν ήδη στην ουρά θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες.

«Όταν θα λήξει η αποχή, πάλι εμείς θα «πληρώσουμε τη νύφη» καθώς δεν μπορούν οι υπάλληλοι να βγαίνουν καθημερινά για εξετάσεις. Το μέγιστο είναι 6 φορές το μήνα, άρα όλο αυτός ο όγκος υποψηφίων που έχει συγκεντρωθεί θα μας τραβήξει τουλάχιστον 2 μήνες πίσω. Δηλαδή αν ξεκινήσουν μετά το Πάσχα θα φθάσουμε στον Ιούλιο για να ξεμπλοκάρουμε και ροή κανονική δεν θα υπάρξει πριν από το εξάμηνο αφού διαρκώς θα προστίθενται ενδιαφερόμενοι» κατέληξε ο κ. Τσάμης μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις