Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EXODOS

/

Ο chef Στάθης Κόκκαλης που μας "μαγεύει" καθημερινά στο Bodegas, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της σύγχρονης ποιοτικής κουζίνας

Ο chef Στάθης Κόκκαλης που μας "μαγ...

Chef στο αγαπημένο wine bar/restaurant της Ρήγα Φεραίου

Οι μοναδικές γεύσεις που τόσο καιρό μας προσφέρει το Bodegas, έχουν πλέον αποκτήσει φανατικό κοινό στους Πατρινούς που ξέρουν να επιλέγουν με ποιοτικά κριτήρια στον χώρο της εστίασης.

Πίσω από αυτές, εκτός από την υπόλοιπη δυνατή ομάδα του Bodegas, βρίσκεται η υπογραφή του chef Στάθη Κόκκαλη.

Όταν συναντήσαμε τον chef για αυτή την συνέντευξη και γνωρίζοντας το εντυπωσιακό βιογραφικό του, ξαφνιαστήκαμε. Διότι, μιλήσαμε με έναν ιδιαίτερα ταπεινόφρονα δημιουργό, που δεν επιζητά την προβολή και προτιμά να μιλά με το έργο του στην κουζίνα!

Πάμε να δούμε όμως τα όσα μοιράστηκε μαζί μας!

Στάθη χαιρόμαστε πολύ που σε συναντάμε. Η σχέση σου με την μαγειρική πότε ξεκίνησε;

Γεννηθηκα στην Πατρα και απο τοτε που αρχισα να θυμαμαι τον εαυτο μου, ημουν μονιμα σε ενα εστιατοριο μεσα. Στην αρχη σαν παρατηρητης αφου ο πατερας μου ηταν και αυτος σεφ και με επαιρνε αρκετα συχνα στην δουλεια, παντα δε φροντιζε να μου εχει μια γωνια καλη να κοιταω... να κοιταω και να καθομαι φρονιμα. Ηταν το μονο μερος που με ηρεμουσε. Μου αρεσε η πειθαρχεια της κουζινας. Μου αρεσε ο Σεφ που φωναζε και οι αλλοι ακολουθουσαν. Με συναρπαζε. Σε μικρη ηλικια ηξερα να ξεκλεβω συνταγες και να φτιαχνω κατι να το δειχνω στους μαγειρες στο διαλλειμα. Μαλιστα εργαστηκα και λιγο σαν σερβιτορος και αργοτερα μπηκα στην κουζινα.

 

Και προφανώς μετά από όλα αυτά, δεν πρέπει να ήταν και δύσκολη η απόφαση για την επαγγελματική σου καριέρα, έτσι;

Ναι, οταν σκεφτηκα τι θα κανω στην ζωη μου, αποφασισα να κανω αυτο που με συναρπαζε απο μικρο. Στα 16 μου και εφοσον ηταν αυτο που ηθελα εφυγα για την Κερκυρα που σπουδασα στην Σχολη Τουριστικης Εκπαιδευσης. Με καθηγητη τον Γιωργο Αυθυνο, εναν ανθρωπο που με εκανε καλυτερο ανθρωπο και υγειη σκεπτομενο μαγειρα τελειωσα την σχολη Μαγειρικης και Ζαχαροπλαστικης.

 

Η μετέπειτα πορεία σου πώς εξελίχθηκε;

Στην συνεχεια αρχιζει μια μικρη περιπλανηση σε ολη την Ελλαδα, Αθηνα, Κρητη, Σαμο, Κερκυρα και στην συνεχεια λιγο Πατρα. Για 1 χρονο ημουν private Chef του Αλεξη Κουγια, ενος πολυ καλου μου φιλου πλεον, που εζησα μεγαλες εμπειριες ζωης με την συνεργασια μας. Επομενη σταση η Αθηνα, η μυκονος και επειτα ξεκιναει το ταξιδι στην Γαλλια.

 

Φαντάζομαι το τελευταίο θα ήταν ξεχωριστή εμπειρία.

Πραγματι, στην Γαλλια θητευσα σε διαφορα μερη, Παρισι, Μπορντω, Παλμυρ (ακτες Ατλαντικου ) Γκρενομπλ και Γαλλικες Αλπεις ( Alpes Duez-Chamonix ) Εκει θεωρω πως ανδρωθηκα μαγειρικα. Η Γαλλια μου αλλαξε την ζωη. Εργαστηκα σε κορυφαιο επιπεδο εκει με συνεργασιες σε εστιατορια και ξενοδοχεια πολυ γνωστης αλυσιδας. Εκανα τις μεταπτυχιακες μου σπουδες εκει στο διπλωμα του Executive Chef. Γνωρισα, συναναστραφηκα, μιλησα και συνεργαστηκα με κορυφαιους Chef οπως ο Gordon Ramsay και πανω απ ολα γεμισα πολλες εικονες και εμπειριες.

Και μετά από όλα αυτά, πώς και σε βρίσκουμε στην Ελλάδα;

Σε ενα διαλλειμα μου για ολιγοημερες διακοπες στην Ελλαδα, μια προταση με εκανε να επαναπατριστω, δημιουργωντας την δικη μου μαγειρικη ομαδα ( the social cuisinistas ) με σκοπο να εξελιξουμε την γαστονομια σε τεχνη... πειραματιστηκαμε αρκετα.

 

Φανταζομαι πως το να φέρεις αυτή την πρωτοποριακή κουζίνα σε μια επαρχιακή πόλη όπως είναι η Πάτρα, μόνο ευκολίες δεν θα είχε στην αρχή.

Ναι, στεναχωρηθηκα αρκετα. Ωρες ωρες νιωθεις πως δεν σε καταλαβαινουν... Δεν τα παρατησα ποτε. Ηθελα να περασω την μαγειρικη ψυχης που εμαθα εκει εξω, εδω, στην πολη μου.

 

Και κάπως έτσι ήρθε το Bodegas.

Το Bodegas ηρθε σαν δωρο. Εκει ειμαι τριτη συνεχομενη χρονια. Προσπαθω να κανω αυτο που λεμε soul kitchen. Προσπαθω να βγαλω την προσωπικοτητα μου στα πιατα. Εχουμε κανει πολλα πραγματα εκει και ειμαι πολυ περηφανος. Σιγουρα με την στηριξη του κοσμου στο πλευρο μας δεν φοβαμαι τιποτα.

 

Πιστεύεις στ αποτελέσματα που φέρνει η ομαδική δουλειά και στον χώρο τον δικό σου;

Η ομαδα μου ειναι παιδια που αρκετα τα εχω μαζι μου χρονια. Σερβις και Κουζινα πλεον ξερουν την φιλοσοφια μου και ξερουν ποσο τελειωμανης ειμαι. Μπορω να πω οτι ειναι οι καλυτεροι πραγματικα ειναι απιστευτα παιδια. Θελω το τελειο αποτελεσμα παντα. Το ιδιο και αυτοι. Οι συνεργατες μου ειναι σαν οικογενεια μου.

 

Εκτός του Bodegas, ασχολείσαι με κάτι άλλο αυτόν τον καιρό;

Ναι, παραλληλα τρεχω νεα projects σε Γαλλια και Ελλαδα κατα καιρους με την Γαλλια να με απασχολει ακομα εχοντας εποπτικο ρολο σε εταιρια της Γαλλιας, δραστηροποιουμενος στις Γαλλικες Αλπεις. Ειμαι μελος της παγκοσμιας ομοσπονδιας executive chef και εχω βραβευτει με χρυσο 3 φορες στην Ελλαδα καθως και 1 φορα παγκομιως.

 

Κάτι κοινότυπο -ποιο θεωρείς πως είναι το δυνατό σου σημείο ως chef;

Το ατου μου θεωρω στην κουζινα ειναι οι καλες μου γνωσεις κοστολογιου καθως και η ευρεση καθαρων πρωτων υλων που ο καθενας μπορει να ξεχωρησει σε καθε μενου μου. Δουλευω σκληρα και επιμονα ψαχνοντας παντα νεες τεχνικες και ιδεες. Μου αρεσει να δημιουργω διαφορετικα πραγματα και αυτο σας καλω να ερθετε να δειτε στο Bodegas.

 

Να 'σαι καλά Στάθη και πάντα δημιουργικός. Σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη.

Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life