Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο παρουσιαστής του Πατρινού Καρναβαλιού Άλκης Στέας

Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που έφυγε από...

Η τελευταία φορά που παρουσίασε το καρναβάλι ήταν τον Φεβρουάριο του 1999

Σαν σήμερα στις 9 Μαρτίου του 1999, πριν από 17 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Στέας, ο οποίος προικισμένος με μία φωνή εξαιρετικού χρώματος και μία ψυχική και πνευματική καλλιέργεια που ήταν εμφανής σε κάθε του παρουσία και λόγο, αποτέλεσε τον παρουσιαστή που συνδέθηκε όσο κανένας άλλος με το Πατρινό Καρναβάλι. Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1999 και στην τελευταία συνέντευξη του που είχε παραχωρήσει σε μέλος του πληρώματος 94 για το περιοδικό Around, είχε πει την πιο χαρακτηριστική του αποστροφή «θέλω να πεθάνω στην Πάτρα και να ‘ναι Καρναβάλι».

Μία κουβέντα που έβγαινε από την ψυχή του ίσως γιατί διαισθανόταν πως το τέλος δεν ήταν μακριά. Ο Άλκης Στέας είναι γεγονός πως παρουσίασε για τελευταία φορά το Πατρινό καρναβάλι για την ΕΡΤ έχοντας μαζί του τη Νατάσα Τραγουστή στις 21 Φεβρουαρίου του 1999, μάλιστα την ίδια εκείνη χρονιά ο Δήμος Πατρέων τον τίμησε κηρύσσοντάς τον Επίτιμο Δημότη της Πάτρας μιας και ήταν για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες ο πιο λαμπρός και αποτελεσματικός πρεσβευτής του θεσμού του Πατρινού καρναβαλιού, το οποίο βαθιά αγάπησε και τιμούσε με την παρουσία του κάθε χρόνο με εξαίρεση μόνο μία χρονιά τη δεκαετία του ’80 που τον αντικατέστησε ο Ίκαρος.

Το καρναβάλι του 1999 λοιπόν, λίγο πριν μπούμε στο περίφημο μιλένιουμ, έμελλε να είναι και το τελευταίο του Άλκη Στέα μιας και λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Μαρτίου έφυγε οριστικά από κοντά μας, χτυπημένος και καταπονημένος από τον καρκίνο. Η κηδεία του είχε γίνει στις 10 Μαρτίου 1999 στις 3 το μεσημέρι στον ιερό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο παρουσία και πολλών Πατρινών ανάμεσα τους και ο τέως Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας.

Έσβησε πριν κλείσει τα 70 του χρόνια. Ο Άλκης Στέας με την αρχοντική εμφάνιση και βελούδινη φωνή γεννημένος στη Σύρο αλλά μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, με σπουδές στο φυσικομαθηματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική σχολή της Αγγελικής Τριανταφυλλίδη, και με μεγάλο ταλέντο στην επικοινωνία και στον κόσμο της διαφήμισης όπου πραγματικά διέπρεψε έχοντας οργανώσει και τη δική του εταιρεία την «Ηχώ», κατάφερε να γίνει ίσως ο πιο αναγνωρισμένος παρουσιαστής – κονφερασιέ της Ελλάδας. Συνδέθηκε εκτός από το Πατρινό καρναβάλι και με το Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσίασε από το 1962 έως το 1980 (απουσίασε μόνο το 1975) καθώς και το 1991 μαζί με την ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη.

Πολλοί ίσως αναρωτιούνται πώς ξεκίνησε όλη αυτή η σχέση του Στέα με την Πάτρα και το Πατρινό καρναβάλι. Η εξήγηση είναι πως το 1966 στο 1ο τότε παιχνίδι του Κρυμμένου θησαυρού ο Άλκης Στέας που σημειωτέον πως είχε ασχοληθεί και με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση (είχε κάνει τηλεπαιχνίδια αλλά και εορταστικά σώου όπως ένα ειδικό Χριστουγεννιάτικο σώου από το σαλόνι του σπιτιού της Αλίκης Βουγιουκλάκη όπου μάλιστα τον ήχο είχε επιμεληθεί ο Φίνος) συμμετείχε σ’ ένα αυτοκίνητο μαζί με τον Ανδρέα Παπαχριστόπουλο και μάλιστα ήταν από τα πιο μαχητικά πληρώματα κατακτώντας το τρίτο βραβείο.

Από το 1967 έγινε ο επίσημος παρουσιαστής του παιχνιδιού του Κρυμμένου θησαυρού που εξελίχθηκε στην ραχοκοκαλιά του Πατρινού καρναβαλιού. Όπως όλοι παραδέχονται ο Στέας κατάφερε με το κύρος, την αγάπη και αφοσίωση του στο θεσμό και με το επικοινωνιακό του χάρισμα, να προβάλλει σημαντικά το Πατρινό καρναβάλι που ολοένα γιγαντωνόταν και εξελισσόταν.

Στην προσωπική του ζωή παντρεύτηκε την γνωστή τραγουδίστρια της εποχής Νέλλη Μάνου τον Ιανουάριο του 1975 και ένα χρόνο αργότερα το ’76 γεννήθηκε το μοναχοπαίδι του, ο γιος τους Κωνσταντίνος.

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος πως με πρωτοβουλία του Πληρώματος 94 που έχει πλέον μετεξελιχθεί σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έγινε η πρόταση για την καθιέρωση της 9ης Μαρτίου ως Ημέρα Άλκη Στέα (το σχετικό αίτημα διαβιβάστηκε τον Φεβρουάριο του 2009 στο Υπουργείο Πολιτισμού). Στις 9 Μαρτίου του 2009, στα 10 χρόνια από το θάνατο του Στέα, ο Δήμος Πατρέων και η Αντιδημαρχία πολιτισμού μαζί με το Πλήρωμα 94 τίμησαν για 1η φορά την Ημέρα Άλκη Στέα με την εκδήλωση «Ευτυχείτε» στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας. Είχε βγει κι ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι για τον Στέα με αφορμή την εκδήλωση – αφιέρωμα, απ’ όπου και οι πληροφορίες για το άρθρο μας.

*Υπεύθυνος στο "Πλήρωμα 94" είναι ο Πέτρος Ψωμάς, εμπορικός διευθυντής του thebest.gr.

Επιμέλεια κειμένου - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture