Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Συναυλία με ύμνους και απολυτίκια από την Τετράφωνη χορωδία της Παντάνασσας στα φετινά Πρωτοκλήτεια

Πάτρα: Συναυλία με ύμνους και απολυτίκια...

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 στις 20.00, στον παλαιό ιερό ναό του Αγ. Ανδρέου

Από την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015 ξεκίνησε και πάλι στον ιερό ναό Παντανάσσης η 2η πρωινή Θεία λειτουργία στην οποία και συμμετέχει η τετράφωνη ανδρική χορωδία του ναού, «Γεώργιος Τριάντης» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Χαλκιόπουλου.

Στο μεταξύ η Τετράφωνη ανδρική χορωδία της Παντάνασσας με την μακρά διαδρομή (η χορωδία ιδρύθηκε εδώ και πάνω από 90 χρόνια) θα πραγματοποιήσει μία συναυλία στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοκλητείων, των θρησκευτικών εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, Πολιούχο των Πατρών.

Η συναυλία θα δοθεί την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 στις 8 το βράδυ, στον παλαιό ιερό ναό του Αγ. Ανδρέου  και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ύμνους και απολυτίκια όπως το Απολυτίκιο του Αγίου Ανδρέου, το απολυτίκιο του Γενέσιου της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον Χερουβικό Ύμνο, το Μεγαλυνάριον της εορτής του Αγ. Ανδρέου, το «Εις Πάσαν τη Γην», κ.α.

Η Τετράφωνη ανδρική χορωδία απαρτίζεται από κοντά σαράντα μέλη και αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο φωνητικό σχήμα συνεχίζει αδιάκοπα την από το 1890 παράδοση της τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής, την οποία και θεμελίωσε και ανέπτυξε στην πόλη της Πάτρας ο μουσουργός και υμνωδός Γεώργιος Ν. Τριάντης, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και χοράρχης του σχήματος το διάστημα 1939-1944.

Ο κ. Θεόδωρος Χαλκιόπουλος νυν διευθυντής και μαέστρος της χορωδίας διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον παλαιότερο χοράρχη, αείμνηστο Κων. Λαγουμιτζή.

Επιμέλεια – απόδοση κειμένων για τις ανάγκες της συναυλίας – Φώτης Δημητρόπουλος, καθηγητής φιλόλογος, ο οποίος είναι και μέλος της χορωδίας.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την χορωδία της Παντάνασσας θα είναι ασφαλώς η στιγμή σε περίπου τρεις εβδομάδες, στις 21 Νοεμβρίου 2015, οπότε και θα γίνουν τα θυρανοίξεια του κυρίως ιερού ναού της Παντάνασσας που ανακατασκευάστηκε τα τελευταία τρία περίπου χρόνια ώστε να επουλωθούν οι πληγές από τον καταστρεπτικό σεισμό του 2008.

Η Χορωδία «Γέωργιος Ν. Τριάντης» θα ξαναβρεθεί και πάλι στον φυσικό της χώρο στον μεγαλοπρεπή και ιστορικό ναό της Παντάνασσας και θα ψάλλει και πάλι κανονικά στη 2η Θεία λειτουργία από τη θέση ψηλά του γυναικωνίτη, με τον ήχο των ψαλμωδών να διαχέεται σε όλο το ναό νομίζοντας ο εκκλησιαζόμενος πως οι υμνωδίες έρχονται απευθείας από τον ουρανό.

Η χορωδία της Παντάνασσας εκτός από το ψαλτικό της κομμάτι, φροντίζει να πραγματοποιεί και εμφανίσεις και συναυλίες τόσο στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή αλλά και στο εξωτερικό. Πριν τρία χρόνια, τον Ιούλιο του 2012 είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ιταλοελληνικής μουσικής βραδιάς, με μία ξεχωριστή συναυλία στην Πεσκάρα της Ιταλίας στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Μεταπτυχιακού σχολείου της Επιστήμης της Πολυπλοκότητας.

Παρών στη συναυλία αναμένεται να είναι και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture