Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Καρέ καρέ η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Έρωτας Σκιών» του Κώστα Μακρή

Καρέ καρέ η χθεσινή παρουσίαση του βιβλί...

Στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Το βράδυ της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου, φίλοι και θαυμαστές του έργου του  Κώστα Μακρή βρέθηκαν  στο Παλαιό Δημοτικό νοσοκομείο Πατρών για την παρουσίαση του βιβλίου του «Έρωτας Σκιών» από τις εκδόσεις «το Δόντι». Στο παρόν βιβλίο, ο Μακρής έχει συμπεριλάβει ποιήματά του αφιερωμένα στο Θέατρο Σκιών, διανθισμένα με σχέδια από φιγούρες που έχει ο ίδιος φιλοτεχνήσει παρουσιάζοντας μία διαφορετική δημιουργική του πλευρά.

Δυστυχώς στην εκδήλωση δεν κατάφερε να παρευρεθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστας Καζάκος. Ωστόσο την εκδήλωση για το βιβλίο  του συγγραφέα λάμπρυναν με την παρουσία τους και μίλησαν ο συγγραφέας και καραγκιοζοπαίχτης  Θωμάς Αγραφιώτης, ο δημοσιογράφος Νάσος Νασόπουλος και ο ζωγράφος και αγιογράφος κ. Τζολάκος, που μίλησε στην θέση του Κώστα Καζάκου.  Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων και παρά τον φόβο βροχής αρκετοί ήταν εκείνοι που παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τον συγγραφέα του βιβλίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος.

Όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την πρώτη αυτή εκδοτική του απόπειρα και τόνισαν  ότι το Θέατρο Σκιών είναι εκείνο που αποτελεί πυλώνα του λαϊκού πολιτισμού και ο Κώστας Μακρής είναι ένας άξιος στυλοβάτης καθώς με τα σκίτσα του, τις παραστάσεις του, τα ποιήματα του έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της λαϊκής παράδοσης του Καραγκιόζη.

Ο δημοσιογράφος κ. Ν. Νασόπουλος υποστήριξε ότι: «Η ποίηση του Κώστα Μακρή ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση μου για αυτόν» και τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να βιοπορίζεται από αυτό με το οποίο είναι ερωτευμένος, θεωρώ ότι ο Κώστας Μακρής είναι ένας τυχερός άνθρωπος», «η ποίηση  είναι εκφραστής της πνευματικής τέχνης που αν δεν εμπνευστείς δεν μπορείς να μεταδόσεις. Για να εμπνευστείς πρέπει να μιλήσει  η ψυχή σου και η καρδιά σου»

Στην περιεκτική του αναφορά στο έργο, την πορεία και την πάνω από 20 χρόνια φιλία που τον συνδέει με τον Κώστα Μακρή ανέφερε επίσης: «Ο Μακρής δεν αποτελεί απλά έναν καραγκιοζοπαίχτη αλλά και έναν δημιουργό και ζωγράφο. Βλέπω έναν άνθρωπο με πολλά ταλέντα τα οποία και εφαρμόζει πάνω στον καραγκιόζη. Ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη και πάθος γι αυτό που κάνει, που δημιουργεί. Τέχνη που μιλάει στην ψυχή του, κυριαρχεί στην σκέψη του και εμπνέει κάθε του βήμα. Η αμοιβή του είναι το ξεκάρδισμα των παιδιών»

Ο αγιογράφος και ζωγράφος κ. Τζολάκος υπογράμμισε την σπουδαιότητα και του ζωγραφικού έργου του Κ Μακρή για την χρωματική πανδαισία που χαρίζει στα δημιουργήματά του, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν άνθρωπο που γεννήθηκε γι αυτό ακριβώς που κάνει, αδιαφορώντας για διάφορες υλιστικές ιδέες.

Ο συγγραφέας και καραγκιοζοπαίχτης Θωμάς Αγραφιώτης που μίλησε στη συνέχεια έδωσε έμφαση στην σημασία του λόγου στον Καραγκιόζη και την ποιητική διαλεκτική. Ενώ χαρακτήρισε το έργο του Κώστα Μακρή του ως μια «παρακαταθήκη του Θεάτρου Σκιών». «Η Σκιά όπως και οι Δυσδιάστατη απεικόνιση είναι οι πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού, κυρίαρχα στοιχεία και μαζί εμψυχώνουν τον λόγο, ο οποίος λόγος είναι κυρίαρχος και στο Θέατρο Σκιών. Το Θέατρο σκιών είναι ένα θέαμα με ποιοτική διάσταση, αγγίζει τα όρια της συγγένειας με την αρχαία τραγωδία. Ο καραγκιόζης είναι ένα δράμα και ο λόγος είναι αυτός που το εμψυχώνει», ενώ στο τέλος είπε ότι «Η ποίηση του Κ. Μάρκου αποτελεί μια φιλοσοφία πάνω στο έργο του.»

Στον επίλογο,  το τιμώμενο πρόσωπο, ο μεγάλος ποιητής, ζωγράφος και καραγκιοζοπαίχτης δήλωσε συγκινημένος και ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για την παρουσία τους αλλά και τους ανθρώπους εκείνους που τον ενέπνευσαν και τον βοήθησαν από την αρχή μέχρι και την συγγραφή του βιβλίου να συνεχίσει επάξια τη μεγάλη παράδοση του Καραγκιόζη που δημιούργησε ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης  Μίμαρος.

Όμορφη πινελιά στην εκδήλωση έδωσε και η γλαφυρή παραστατική ανάγνωση κάποιων ποιημάτων του βιβλίου από την κ. Κατσικερού,  φοιτήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Πατρών.

Να προσθέσουμε ότι οι ομιλητές υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη και την σπουδαιότητα της ανάδειξης του καρναβαλικού χωριού και του χωριού του Καραγκιόζη για την πόλη της Πάτρας καθώς και την ανάγκη δημιουργίας Σχολής Καλών Τεχνών στην Δυτική Ελλάδα.

 

 

Λίγα λόγια γι ατο έργο του

"...Μαθητής της γενιάς των πατρινών καραγκιοζοπαιχτών της μεταπολεμικής περιόδου, θεωρείται ο συνδετικός κρίκος της μεγάλης ακμής του Καραγκιόζη στην Πάτρα με το σύγχρονο πατρινό Θέατρο Σκιών. Ξεκινώντας από τον Βασίλαρο, από πολύ μικρή ηλικία, γνώρισε όλους τους μεταπολεμικούς καλλιτέχνες των σκιών της Πάτρας - γενέτειρας του νεοελληνικού Καραγκιόζη, έζησε μαζί τους και πάνω από όλα, μαθήτευσε, επάξια, πλάι στους Σωτήρη και Μίμη Ασπιώτη, στον Κώσταρο, τον Ορέστη, τον Μητσάκη και τον Γιάνναρο. Τέλειος ζωγράφος και φιγουροποιός, άριστος γνώστης ακόμα και των πιο σπάνιων έργων του δραματολογίου στο πατρινό (και όχι μόνο) Θέατρο Σκιών, πολύτιμος δάσκαλος και μάστορας του γιου του και των νεότερων καραγκιοζοπαιχτών...", λέει για τον Κ. Μακρή στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου "Έρωτας σκιών" ο συγγραφέας Θωμάς Αγραφιώτης

 

Μια διαφορετική δημιουργική πλευρά του παρουσιάζει ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Μακρής, μέσα από το βιβλίο «Έρωτας σκιών». Τα  Δεκαέξι ποιήματα του Μακρή, τα περισσότερα με αφορμή τον καραγκιόζη και το θέατρο σκιών, λίγες φιγούρες φιλοτεχνημένες απ’ τον ίδιο και ένα κείμενο του Ευγένιου Σπαθάρη γραμμένο για τον πατρινό καραγκιοζοπαίχτη, συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή που έχει συνοδεύσει τον Κώστα Μακρή στις δεκάδες παραστάσεις που έδωσε το καλοκαίρι του 2015.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture