Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έφυγε από τη ζωή ο σκιτσογράφος της «Φρουτοπίας», Νίκος Μαρουλάκης

Έφυγε από τη ζωή ο σκιτσογράφος της «Φρο...

Είχε επιμεληθεί ζωγραφικά περισσότερα από διακόσια παιδικά βιβλία

Ο άνθρωπος που «έδωσε ζωή» στον ήρωα, Θάνο το κολοκυθάκι, στην Πιπεριά τη φαρμακόγλωσσα, στη Μάτα τη ντομάτα, στη Βεατρίκη το Σπαράγγι και βέβαια στον Αστυνόμο Κρυψίβουλο της αγαπημένης των παιδιών «Φρουτοπίας» του Ευγένιου Τριβιζά, έφυγε από τη ζωή.

Ο λόγος για τον ταλαντούχο σκιτσογράφο Νίκο Μαρουλάκη που συνδέθηκε με την κλασική πλέον εικονογραφημένη ιστορία «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά εικονογραφώντας και σκιτσάροντας αμέτρητες εκδόσεις της.

Επιμελήθηκε την εικονογράφηση σε περισσότερα από διακόσια παιδικά βιβλία, ανάμεσά τους η διάσημη «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά, «Το Μαγικό Τσουκάλι» καθώς και το μουσικό παραμύθι των τραγουδοποιών Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικαντζάροι».

Ο Νίκος Μαρουλάκης είχε γεννηθεί στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Από το 1960 ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία και συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά. Το πρώτο του παιδικό βιβλίο με κείμενα και εικόνες του, εκδόθηκε το 1979, με τον τίτλο «Αυγουστίνος, η φάλαινα θαύμα».

Ακολούθησαν τέσσερα βιβλία του «Το μαγικό τσουκάλι», «Οι πιο μικροί μας φίλοι», «Το τσίρκο Ραμπίνο» και «Ο κύριος Σαρανταποδαρούσας» ενώ παράλληλα εικονογράφησε βιβλία άλλων συγγραφέων και συνέχισε την ενασχόληση του με τη γελοιογραφία.

Είχε κάνει εκθέσεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Βραβεύτηκε δυο φορές στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας του Βερολίνου, τρεις φορές στην έκθεση του Τόκυο ενώ είχε αποσπάσει τιμητική διάκριση στην Έκθεση Γελοιογραφίας του Vercelli της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το 1982 ο εκλιπών εικονογράφησε 60 περίπου παιδικά βιβλία. Το 1987 εκδόθηκαν και οι δύο πρώτοι τόμοι του κόμικ «Ο μικρός Αχιλλέας και το ποδολάχανο», από τις εκδόσεις Χελώνα, που φτιάχτηκε με τη συνεργασία του Πέτρου Κωνσταντινίδη (κείμενα). Με τον Πέτρο Κωνσταντινίδη, επίσης, έφτιαξε και το προσχολικής ηλικίας βιβλίο «Άρης ο Αλφαβητάρης».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture