Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αίγιο - Ο Αλεξάντερ Πέιν μίλησε στους δημοσιογράφους - "Υπήρχε προκατάληψη για τους Έλληνες της γενιάς του παππού μου στην Αμερική" -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΕΚΤΕΝΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

Αίγιο - Ο Αλεξάντερ Πέιν μίλησε στους δη...

Ερωτώμενος από το thebest.gr για τους ηθοποιούς που έχει σκηνοθετήσει, ξεχώρισε τον Τζακ Νίκολσον - "Φοβόμουν αλλά ήταν συνεργάσιμος και ευγενικός"

Tου ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Πανελλήνιο ήταν το ενδιαφέρον των Μέσων μαζικής ενημέρωσης για την εκδήλωση για τον Ελληνοαμερικανό με καταγωγή από την Αιγιάλεια, Αλεξάντερ Πέιν που διοργανώθηκε από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας την Παρασκευή 15 Μαίου 2015 το βράδυ στο Αίγιο.

Στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, ήσαν πολλές οι τηλεοπτικές κάμερες και πολλοί οι φωτογράφοι και δημοσιογράφοι τόσο από την Πάτρα και το Αίγιο όσο και από την Αθήνα και άλλες περιοχές. Σίγουρα αν δεν μεσολαβούσε και το Φεστιβάλ των Κανών που είναι σε εξέλιξη και πολλοί συνάδελφοι του κινηματογραφικού ρεπορτάζ λείπουν εκεί, θα ήταν ακόμη περισσότεροι οι δημοσιογράφοι.

Ο Αλεξάντερ Πέιν που μιλά καλά τα Ελληνικά, το ίδιο και η αγαπητή, κομψή μητέρα του Πέγκυ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που συντόνισε η δημοσιογράφος του filodimos.gr, του Ράδιο Αίγιο και συνεργάτιδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, Πέπη Σπηλιωτοπούλου, αναφέρθηκε στις Κάνες όπου τον Μάιο του 2013 η ταινία του «Νεμπράσκα» θριάμβευσε κατακτώντας ο βετεράνος πρωταγωνιστής της, Μπρους Ντερν το βραβείο καλύτερης α’ ανδρικής ερμηνείας.

Ο κ. Πέιν όπως μας είπε, έχει συμμετάσχει στις Κάνες με ταινίες του αλλά έχει πάει δύο φορές και ως κριτής ενώ εξέφρασε την χαρά του που ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος ("Κυνόδοντας") πήρε στο Φεστιβάλ των Κανών στην Γαλλική Κρουαζέτ πολύ καλές κριτικές για την καινούρια του ταινία «The Lobster» που προβλήθηκε την Παρασκευή 15 Μαίου 2015. «Αυτό το γεγονός δίνει μεγάλη βοήθεια και χαρίζει γόητρο στο νέο ελληνικό σινεμά», είπε χαρούμενος ο Πέιν για τον συνάδελφο του.

Ο 54χρονος Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, γεννημένος στην Ομάχα της Νεμπράσκα, μικρότερος από 3 αγόρια, γιος του Γιώργου Παπαδόπουλου και της Ευαγγελίας, Αλεξάντερ Πέιν μας είπε πως ως σκηνοθέτης είναι παλιομοδίτης και φτιάχνει κλασικές ταινίες.

Δίνει πάντα προσοχή στο σενάριο σε μία ταινία ενώ με τους άλλους Ελληνοαμερικανούς καλλιτέχνες έχουν συχνές επαφές όπως αυθόρμητα μας είπε («we all know eachother», ήταν η χαρακτηριστική του φράση στα αγγλικά) και μάλιστα κάθε Πάσχα βρίσκονται στο Πασχαλινό πάρτι που διοργανώνει ο Ελληνοαμερικανός διευθυντής του μεγάλου κινηματογράφου στούντιο της 20th Century Fox, Jim Giannopoulos. «Δεν είναι τυχαίο νομίζω πως έχω κάνει τουλάχιστον 2 ταινίες με την Fox», είπε με νόημα ο Αλεξάντερ Πέιν.

Από το thebest.gr τον ρωτήσαμε για την συνεργασία του με τόσο διάσημους ηθοποιούς στις ταινίες του όπως ο Τζορτζ Κλούνει, ο Τζακ Νίκολσον, η Ριζ Γουίδερσπουν, ο Πολ Τζιαμάτι και ο Μπρους Ντερν.

«Τι θέλετε να μάθετε», είπε γελώντας ο Αλεξάντερ Πέιν για να συνεχίσει λέγοντας πως όλοι ήσαν πολλοί συνεργάσιμοι, επαγγελματίες και ευγενικοί. Στάθηκε ιδιαίτερα στον κινηματογραφικό μύθο, τον 78χρονο σήμερα Τζακ Νίκολσον, τον οποίο σκηνοθέτησε το 2002 στο «Σχετικά με τον Σμιντ», ταινία για την οποία ο πολυβραβευμένος Νίκολσον κέρδισε μία ακόμη υποψηφιότητα για Όσκαρ α' ερμηνείας.

«Φοβόμουν λίγο και είχα ακούσει διάφορες ιστορίες για τον Jack για το πώς λειτουργεί στο κινηματογραφικό σετ. Έτσι απευθύνθηκα στον σκηνοθέτη Μάικ Νίκολς, ο οποίος είχε γυρίσει 3 ταινίες με τον Νίκολσον και αυτό που με συμβούλεψε ήταν πάντα να λες την αλήθεια και να μην παίζεις παιχνίδια. Έτσι κι έγινε. Η συνεργασία μου με όλους τους ηθοποιούς στις ταινίες μου κυλά κάπως έτσι, αν δεν βγει το πλάνο και αν κάνουν κάτι κακό, λέω cut – σταματήστε, δεν είναι καλό, ξαναπάμε», ανέφερε ο Πέιν προσθέτοντας ότι πλέον για τη νεολαία που θέλει να ασχοληθεί με το σινεμά είναι πιο εύκολα τα πράγματα καθώς μπορείς να κάνεις κι ένα φιλμάκι με 5.000 ευρώ ενώ παλιότερα τα χρήματα ήταν πολύ περισσότερα.

Εξομολογήθηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου πως το όνειρο της μητέρας του ήταν να γίνει ο ίδιος δικηγόρος. Τελικά σπούδασε στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Λατινοαμερικάνικη φιλολογία και ιστορία, έκανε και μεταπτυχιακά σε Ισπανία και Κολομβία για να τον κερδίσει τελικά ο κινηματογράφος (είναι πτυχιούχος της Κινηματογραφικής σχολής του επίσης διακεκριμένου Πανεπιστημίου UCLA στο Λος Άντζελες).

Χαρακτήρισε με χιούμορ ως κλισέ την ερώτηση για την γνώμη του για την κρίση και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. «Δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε κοινωνιολόγος, ούτε ζω στην Ελλάδα για να είμαι αρμόδιος να μιλήσω», είπε τονίζοντας πως «αν μιλούσα γι’ αυτό το θέμα θα έλεγα stupid – ανόητα πράγματα δημοσίως».

Μας είπε πάντως πως με την αφορμή της επίσκεψης του στο Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4 στην Αθήνα και στην έκθεση που φιλοξενείται εκεί, άκουσε από την Σάντρα Μαρινόπουλος το πόσο δύσκολο είναι να πάρει δημοσιότητα η σημαντική αυτή έκθεση με θέμα «Ίασις, Υγεία, Νόσος και Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό» (συνεχίζεται έως τις 31 Μαίου 2015).

«Αυτό συμβαίνει όπως του είπε η κυρία Μαρινοπούλου διότι ο διεθνής Τύπος ασχολείται μόνο με τα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και όχι με θέματα που άπτονται του πολιτισμού», ανέφερε ο Αλεξάντερ Πέιν. Ο συμπαθής και εξαιρετικά απλός και προσεγγίσιμος καλλιτέχνης δεν παρέλειψε να κάνει και το έμμεσο σχόλιο του χρησιμοποιώντας τα λόγια του σπουδαίου auteur Ζαν Λικ Γκοντάρ για την χώρα μας. «Ο Γκοντάρ αντέτεινε στο πόσο πολλά χρωστάει η Ελλάδα στην Ευρώπη, το ότι η Ευρώπη χρωστάει πολλά στην Ελλάδα από πλευράς πολιτισμού, φιλοσοφίας, ιδεών, κ.α.»!

Βεβαίως θέλει να γυρίσει μία ταινία στην Ελλάδα στο μέλλον αλλά όλα εξαρτώνται από το σενάριο και την παραγωγή. Για την ώρα υπάρχει ένα νέο κινηματογραφικό σενάριο - project που προσπαθεί να ολοκληρώσει αρκετά χρόνια και θα είναι το πρώτο του φιλμ με visual effects ωστόσο είναι δύσκολο για την ώρα καθώς δεν έχει βρει ακόμη το budget. Yπάρχει ακόμα όπως είπε, ένα ακόμη καινούριο σενάριο ενώ πιθανότατα σε μία από τις νέες ταινίες που έχει στα σκαριά να παίξει και ο Ματ Ντέιμον.

Αναφέρθηκε με αγάπη και ενδιαφέρον και στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (η τελευταία φορά που παρέστη εκεί ήταν τον Νοέμβριο του 2011 με την ταινία «Οι Απόγονοι» όπου ήσαν παρόντες και πολλοί συγγενείς του από το Αίγιο, κάνοντας τον εξαιρετικά χαρούμενο) αλλά και στο Φεστιβάλ των Κανών (οι Γάλλοι συμπεριφέρονται με κουλτούρα στο σινεμά. Στις Κάνες μπορείς να δεις από το πιο υψηλό και elegant φιλμ έως ίσως το πιο χαμηλό και χυδαίο, είπε χαρακτηριστικά), της Βενετίας και του Σαν Σεμπαστιάν.

Ρωτήθηκε και για το όνομα του και τις συνθήκες ζωής τα πρώτα χρόνια μετοίκησης της οικογένειας στην Ομάχα της Νεμπράσκα, από τον συνάδελφο δημοσιογράφο – εκδότη της εφημερίδας Στυξ της Ακράτας Βασίλη Αντωνίου. Είναι γεγονός ότι ο παππούς του Πέιν, Νικόλαος Παπαδόπουλος αναγκάστηκε να αλλάξει το επώνυμο του σε Πέιν εξαιτίας διαδηλώσεων εναντίον των Ελλήνων που είχαν λάβει χώρα στην περιοχή (το Payne παρότι γραμμένο με y υποδηλώνει και την έννοια του pain - πόνος).

Όπως μας αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Πέιν, το 1909 στην Ομάχα (στην Νεμπράσκα τότε ήταν ακόμα λίγο Άγρια Δύση) είχε γίνει μία διαμαρτυρία εναντίον των Ελλήνων μεταναστών καθώς ένας Έλληνας είχε πυροβολήσει έναν αστυνομικό. Είχαν μάλιστα μαζέψει τους Έλληνες και τους είχαν επιβιβάσει σε τρένα.

«Υπήρχε προκατάληψη, είναι αλήθεια απέναντι σε εμάς τους Έλληνες. Ο παππούς μου επέλεξε να μην πάει στην Ν. Υόρκη ή την Βοστώνη αλλά κατέληξε να βρεθεί σε μία περιοχή, την Ομάχα, το Αίγιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε χαρακτηριστικά. Ο Αλέξανδρος Πέιν αναφέρθηκε και σε Ελληνοαμερικανούς ομογενείς που έχουν προκόψει και θριαμβεύσει στις ΗΠΑ όπως τον Τζορτζ Τένετ στην Αστόρια της Ν. Υόρκης ενώ για το σινεμά είπε πως από μικρό τον έπαιρνε η μαμά του μαζί της στο σινεμά.

«Ήθελε πολύ να σπουδάσω νομική να γίνω δικηγόρος αλλά στον 3ο χρόνο της σχολής εγώ έκανα αίτηση στην σχολή του κινηματογράφου. Η ταινία που με καθόρισε και επηρέασε ήταν οι Επτά Σαμουράι του Ακίρα Κουροσάβα. Όταν είδα αυτή την ταινία είπα “θα ήθελα να ανέβω αυτό το βουνό”», ανέφερε.

Στην Ελλάδα πρωτοήρθε το 1966 όταν ήταν μόλις 4-5 χρονών για 2 μήνες μαζί με την μητέρα του Πέγκυ και ξαναήρθε για πολύ χρονικό διάστημα 30 χρόνια αργότερα το 1996. «Έχω αγαπημένους συγγενείς εδώ και νιώθω πολύ άνετα», είπε στους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης.

Στην συνέντευξη Τύπου στο πάνελ ήταν και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και η Μαρία Τσουκαλά επικεφαλής της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α ενώ στις πρώτες σειρές των καθισμάτων ήταν παρούσα και η μητέρα του Πέγκυ ντυμένη κομψά στα κίτρινα. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τους συμμετέχοντες της συνέντευξης Τύπου εντοπίσαμε και την Αιγιώτισσα βραβευμένη ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη με την αδελφή της, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Kallimanis  καθώς και δύο ακόμη γυναίκες ηθοποιούς που μίλησαν με τον Αλεξάντερ Πέιν και φωτογραφήθηκαν μαζί του στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου.

Την μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά έκανε η Μαρία Διαμαντοπούλου από το Αίγιο, η οποία όπως είπε στο thebest.gr έχει ζήσει και εργαστεί για πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Η κυρία Τσουκαλά στην όμορφη τιμητική εκδήλωση που ακολούθησε στον Δημοτικό κινηματογράφο Απόλλωνα είπε με πολλή χαρά και υπερηφάνεια πως «έχουμε στο πλευρό μας έναν πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό» ενώ απευθυνόμενη στην Πέγκυ Πέιν της είπε «μετέδωσες στον Αλέξανδρο την αγάπη για την Ελλάδα».

Ακόμα η κυρία Τσουκαλά με εμφανή την συγκίνηση τόνισε στον Αλέξανδρο Πέιν «καλό ταξίδι με τον κινηματογραφικό σου φακό. Θα σε νοιαζόμαστε». Μάλιστα η αρχαία πυξίδα, αντίγραφο από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αιγίου που του δώρισαν η κ. Τσουκαλά και ο Δήμαρχος κ. Παναγόπουλος, ήταν για «να χαράξεις νέες δημιουργικές πορείες», όπως χαρακτηριστικά του είπαν.

 

Στη φωτ. διακρίνεται ο δημοσιογράφος του thebest.gr Τάκης Μαρτάτος με το μικρόφωνο την ώρα που υποβάλλει ερώτημα στον Αλέξανδρο Πέιν.

Στη φωτ. διακρίνεται ο δημοσιογράφος του...

Στη φωτ. διακρίνεται ο δημοσιογράφος του thebest.gr Τάκης Μαρτάτος με το μικρόφωνο την ώρα που υποβάλλει ερώτημα στον Αλέξανδρο Πέιν.

Η Αιγιώτισσα ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη.

Η Αιγιώτισσα ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη.

Η Αιγιώτισσα ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture