Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η αέναη επιτροφή του φασισμού: Το παράδειγμα της Ολλανδίας - Eκδήλωση αυτή την Τρίτη στην Πάτρα

Η αέναη επιτροφή του φασισμού: Το παράδε...

Στο βιβλιοπωλείο «38 μοίρες και 14 λεπτά» στην οδό Κολοκοτρώνη 34, κάτω από την Κορίνθου

Μια συζήτηση για την πανευρωπαϊκή άνοδο του φασισμού και ειδικότερα για το πώς αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα στην Ολλανδία, θα διεξαχθεί αυτή την Τρίτη 5 Μαΐου στις 20.00 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «38 μοίρες και 14 λεπτά» στην οδό Κολοκοτρώνη 34, στην Πάτρα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η αέναη επιστροφή του φασισμού» του Ολλανδού συγγραφέα Ρομπ Ρίμεν (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη). Βασική εισηγήτρια θα είναι η μεταφράστρια του βιβλίου Αλεξάνδρα Ζώη, εικαστικός, η οποία κατάγεται από την Πάτρα και ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται στην Ολλανδία.

Ο Ρομπ Ρίμεν (Rob Riemen) έχιε γεννηθεί το 1962. Είναι δοκιμιογράφος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Nexus στην ολλανδική πόλη Τίλμπουργκ, κέντρου που προάγει το στοχασμό και το φιλοσοφικό διάλογο. Έχει γράψει επίσης το δοκίμιο «Η ευγένεια του πνεύματος, μια ξεχασμένη υπόθεση».

Ο Ρίμεν εμφανίστηκε το 2011 στην ολλανδική τηλεόραση για να παρουσιάσει το δοκίμιο «Η αέναη επιστροφή του φαισμού» που μολις είχε κυκλοφορήσει για να θίξει το φαινόμενο του κόμματος του Βίλντερς που όχι μόνο δεν χαρακτηριζόταν φασιστικό από κανέναν αλλά εκείνη την εποχή ήταν κυβερνητικός εταίρος.

Η Αλεξάνδρα Ζώη γεννήθηκε το 1964 στην Πάτρα και μετανάστευσε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας το 1991 όπου και ζει μόνιμα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών Rietveld Academie (κατεύθυνση ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική).

Από το 2001 εργάζεται στον εκπαιδευτικό τομέα ενώ από το 2008 εργάζεται μόνιμα σαν εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ολλανδίας σε Λύκειο του Άμστερνταμ (τομέας Τέχνης και Πολιτισμού).

Το 2009 παρουσίασε δουλειά της στο Πολύεδρο πάνω σε ποίηση του Σπύρου Βρεττού («τα σχέδια της ποίησης, από μια άνωση της γλώσσας»). Το 2006 δημοσίευσε το βιβλίο «Πάτρα - Άμστερνταμ, δύο λιμάνια». Το 2013 οργάνωσε, με τη στήριξη του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, στο Ολλανδικό Λύκειο όπου εργάζεται, εκδήλωση για τον Καβάφη όπου Ολλανδοί μαθητές απάγγειλαν ποιήματά του στα ελληνικά και σε μετάφραση στα ολλανδικά.

Τον προσεχή Ιούνιο η Αλεξάνδρα Ζώη αναμένεται να παρουσιάσει σε μικρό θέατρο στο κέντρο του Άμστερνταμ, μια εκδήλωση με ποιητές από την Μεσόγειο με συμμετοχή Τούρκων, Ιταλών, Ισπανών, Ελλήνων αλλά και Ολλανδών που θα απαγγείλουν ποιήματα στο πρωτότυπο και σε μετάφραση στα ολλανδικά.

 

Η εικαστικός και εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Ζώη.

Η εικαστικός και εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Ζώη.

Η εικαστικός και εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Ζώη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture