Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχεται ένα ρομπότ με ψυχή στις Πατρινές αίθουσες, ο "Chappie" στις 25 Μαρτίου 2015

Έρχεται ένα ρομπότ με ψυχή στις Πατρινές...

Σε ρόλο κακού εμφανίζεται ο Αυστραλός σούπερ σταρ Χιου Τζάκμαν

O ταλαντούχος Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης Neill Blomkamp (District 9, Elysium) επέστρεψε με μία νέα ταινία, το «Chappie» που είναι μια αγωνιώδης περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με ένα εξαιρετικό καστ και μία ιδιαίτερα πρωτότυπη και τρυφερή, ιστορία (εμπνευσμένη από μικρού μήκους του δημιουργού με τίτλο Tetra Vaal).

Στην ταινία που ήδη έχει βγει στις αίθουσες των ΗΠΑ εδώ και περίπου 2 εβδομάδες, έχοντας κάνει εισπράξεις κοντά στα 25 εκατομμύρια δολάρια, παίζουν η Sigourney Weaver (Alien) και ο Αυστραλός σταρ Hugh Jackman (X-Men, Les Miserables) ενώ ο σταθερός συνεργάτης του σκηνοθέτη, Sharlto Copley (District 9, Elysium), δανείζει τη φωνή του στον ομώνυμο ρόλο: το ρομπότ Chappie.

Το καστ συμπληρώνουν ο Dev Patel (του βραβευμένου με Όσκαρ Slumdog Millionaire) και το νοτιοαφρικανικό rap-rave δίδυμο των Die Antwoord (ή αλλιώς Ninja και Yolandi Visser) σε γκανγκστερικούς ρόλους.

Σύνοψη:

Στο κοντινό μέλλον την πάταξη του εγκλήματος και τη διατήρηση της τάξης έχουν αναλάβει να επιβάλλουν με ωμό τρόπο αστυνομικοί-ρομπότ. Το ανθρώπινο είδος ασφυκτιά κάτω από τον ρομποτικό αυτόν κλοιό και προσπαθεί να αντιδράσει. Ένα τέτοιο ανθρωποειδές, ο Chappie, πέφτει θύμα απαγωγής και προγραμματίζεται κατά έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Γίνεται, έτσι, το πρώτο ρομπότ που έχει την ικανότητα να σκέφτεται και να νιώθει. Κάποιες δυνάμεις, όμως, θεωρούν πως ο Chappie είναι επικίνδυνος και θα κάνουν τα πάντα, για να διατηρήσουν την καθεστηκυία τάξη και να διασφαλίσουν ότι το σκεπτόμενο ρομπότ θα είναι το τελευταίο του είδους του.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα ανήμερα την 25η Μαρτίου 2015 στους Ελληνικούς κινηματογράφους σε διανομή από την εταιρεία Feelgood. Το φιλμ αναμένεται να έρθει και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Διάρκεια: 120 λεπτά.

Ρομπότ με ψυχή

Στο District 9 και Elysium, ο σκηνοθέτης Neill Blomkamp μάς κάνει κοινωνούς στο όραμά του για ένα νέο κόσμο, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου για το φιλμ. Στις ταινίες αυτές ο Blomkamp μπολιάζει τις απόψεις του για την κοινωνία και το μέλλον με άπλετη και καταιγιστική δράση. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Στη νέα του ταινία Chappie, ο σκηνοθέτης πάει ένα βήμα παραπέρα. Εκμεταλλεύεται πια την εμπειρία του, αφηγείται με πιο μεστό τρόπο προσηλωμένος στον πυρήνα της υπόθεσης και εξελίσσεται δραματουργικά, αλλά και αισθητικά.

Η ιστορία τοποθετείται στο άμεσο μέλλον, εκεί που τη διατήρηση της τάξης έχει αναλάβει μια στρατιά από αστυνομικούς-ρομπότ που ονομάζονται Scouts. “Δεν έχουν την ικανότητα να εκλογικεύσουν μια κατάσταση, δεν θα διαπραγματευτούν ποτέ και δεν θα επηρεαστούν από κάποιον εξωγενή παράγοντα”, αναφέρει ο Blomkamp. Ο Chappie όμως γίνεται το πρώτο ρομπότ που αποκτά αυτοσυνείδηση, όταν πέφτει θύμα απαγωγής και προγραμματίζεται να εκτελεί «διαφορετικού» είδους (παράνομες) αποστολές.

Υπάρχουν ορισμένοι, σαν τον Vincent Moore (Hugh Jackman), που πιστεύουν ότι η ύπαρξη σκεπτόμενων ρομπότ θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας. Υποστηρίζουν πολύ απλά ότι, όταν ένα ρομπότ διαθέτει την ικανότητα να σκεφτεί, δεν έχει καμία ανάγκη τους ανθρώπους. Κάποιοι άλλοι, όμως, σαν τον Deon Wilson (Dev Patel) που είναι ο δημιουργός του Chappie, οραματίζονται ένα νέο είδος ζωής και ύπαρξης που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελπίδα για το ζοφερό μέλλον προς το οποίο φαίνεται να βαίνει με γοργούς ρυθμούς η ανθρωπότητα.

“Σκοπός μας ήταν να πάρουμε κάτι μη ανθρώπινο, όπως ένα ρομπότ και ειδικά έναν αστυνομικό-ρομπότ και να του δώσουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συναισθήματα. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αντίφαση: ένας αστυνομικός-ρομπότ ξαφνικά ευαισθητοποιείται και αποκτά ηθική και συνείδηση, έννοιες με τις οποίες είναι συνυφασμένη η ανθρώπινη φύση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Blomkamp.

Ο σκηνοθέτης μάς διηγείται την ιστορία του Chappie, ενός νέου, αναγεννημένου ρομπότ που –σαν μικρό παιδί- επηρεάζεται από ποικίλα εξωτερικά ερεθίσματα. Σύντομα, θα παρασυρθεί σε μια εγκληματική δίνη που «κυκλώνει» το Johannesburg. Την ανατροφή του έχουν αναλάβει οι δυο- μάλλον ακατάλληλοι- γονείς του, οι γκάνγκστερ Ninja και Yolandi. Ο Chappie θα βρεθεί εγκλωβισμένος και θα κληθεί να τα βάλει με δυνάμεις ακροβατώντας συνέχεια ανάμεσα στο κακό και το κακό, με ολόκληρη την πόλη να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο Chappie ωστόσο από σκληρός επιβολέας του νόμου μετατρέπεται σε ένα ωραίο τυπάκι που έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες, κάνει χιούμορ, νοιάζεται για την οικογένειά,  μιλάει και ντύνεται με ιδιαίτερο τρόπο. Επίσης, έχει την ευχέρεια να μοιράζει μπόλικο ξύλο σε κάποιους που πάνε γυρεύοντας. Εν κατακλείδι, όλοι θα θέλαμε να τον είχαμε κολλητό.

Ο ήρωάς μας, όμως, φέρει και αρκετά δραματικά στοιχεία. Ο παραγωγός Simon Kinberg σημειώνει ότι στο «Chappie» συμπυκνώνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ταινίες του Blomkamp. Κοινωνικοπολιτικές ιδέες που απασχολούν το σκηνοθέτη και στοιχεία δράσης με ψυχαγωγικό χαρακτήρα. “Είναι μια περιπέτεια στην οποία πρωταγωνιστεί ένας δραματικός χαρακτήρας.

Πρόκειται για μια ταινία που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την αυτοσυνείδηση και την αυτοδιάθεση. Το πιο σημαντικό είναι ότι το κοινό ερωτεύεται τον Chappie, συμπάσχει. Πληγώνεται όταν εκείνος βάλλεται σκληρά και ενθουσιάζεται κάθε φορά που κερδίζει μια μάχη” προσθέτει ο παραγωγός.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Chappie, του Scout που απέκτησε συνείδηση, ανέλαβε ο Sharlto Copley. Σε αντίθεση με τέτοιου είδους χαρακτήρες του κινηματογράφου που συνήθως δημιουργούνται σε ψηφιακό περιβάλλον, ο Copley υποδύθηκε το ρόλο μπροστά στην κάμερα μαζί με τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Αυτό επέτρεψε στον Chappie να φανεί σαν ένας ρεαλιστικός και αληθινός χαρακτήρας αλλά έδωσε και στους υπόλοιπους ηθοποιούς τη δυνατότητα να απογειώσουν τις ερμηνείες τους. Στη συνέχεια ο Blomkamp και οι υπεύθυνοι του ψηφιακού τμήματος «πάτησαν» πάνω σε αυτήν την ερμηνεία του ηθοποιού, για να δημιουργήσουν ψηφιακά τον Chappie.

“Η ερμηνεία του ηθοποιού είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που ζωντανεύει το χαρακτήρα του Chappie. Είναι τόσο ανθρώπινος, θλιμμένος και ευάλωτος. Αντιλαμβάνεσαι από τη γλώσσα του σώματος, αλλά και από τη φωνή ότι όλα προέρχονται από τον Sharl.  Ο τρόπος που κουνάει το μάτι του, το αυτί του, αλλά και όπως κινείται συνολικά το σώμα του, όλα αυτά αλιεύτηκαν από τον ηθοποιό” παρατηρεί ο παραγωγός Kinberg.

Ακόμη και αν δεν εμφανίζεται σε κανένα σημείο της ταινίας, ο Copley χρησιμοποίησε δυο αντικείμενα που τον βοήθησαν πολύ να πετύχει σωστά τις κινήσεις του χαρακτήρα. “Φορούσα μια μεταλλική πλάκα στο στήθος, για να μπορέσει η προοπτική της πλάτης μου και του στήθους μου να είναι ίδια με αυτή του Chappie. Αυτό μου επέτρεψε να αντιληφθώ σε ποια σημεία του χώρου θα χωρούσα ο ίδιος και πως θα καθόταν και θα στεκόταν το ρομπότ κατά συγκεκριμένο τρόπο. Επίσης, φορούσα και μια γκρι εφαρμοστή στολή γεμάτη φωτεινά σήματα, για να βοηθήσω αργότερα το έργο του ψηφιακού τμήματος. Το κακό ήταν ότι η στολή αυτή δεν ήταν και πολύ gangster κατάσταση!”, σχολιάζει χαρακτηριστικά. “Έτσι χρειάστηκε να φορέσω σορτς και μια ζώνη πάνω από αυτήν την στολή, για να καταφέρω να πετύχω τις κινήσεις ενός παρανόμου”.

O Vincent Moore είναι ο κακός της υπόθεσης, και τον υποδύεται ο σούπερ σταρ Hugh Jackman.  Πρόκειται για έναν μηχανικό που εναντιώνεται στην ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης. “Ο Vincent είναι ένας στριμμένος και επιθετικός μιλιταριστής, ένας ανασφαλής, αλλά σπουδαίος επιστήμονας που πιστεύει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από το όπλο μαζικής καταστροφής που ο ίδιος έχει εφεύρει” σχολιάζει ο Kinberg. “Θα θυσίαζε τα πάντα, για να πετύχει το σκοπό του. Ήταν στρατιωτικός και για να πάρει αυτό που ήθελε κατέφευγε συχνά πυκνά σε εξαιρετικά ακραίες λύσεις. Δεν θα είχε κανένα δισταγμό να διαλύσει ολόκληρη την πόλη για να πάρει αυτό που θέλει” αναφέρει ο παραγωγός.

“Πέρασα υπέροχα με τον χαρακτήρα του Vincent Moore” σχολιάζει ο Jackman. “Καταρχάς ο τύπος είναι Aυστραλός, οπότε ήταν εύκολο για μένα, γιατί απλά έπρεπε να χρησιμοποιήσω την κανονική μου προφορά. Το μυστικό, για να αντιληφθεί κανείς τον Vincent, είναι να καταλάβει ότι πρόκειται για έναν τύπο που δεν θέλει να χάσει με τίποτα. Ακόμη και αν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, τότε είναι που θα πολεμήσει ακόμη πιο σκληρά. Νιώθει ότι κάνει κάτι τόσο σπουδαίο, οπότε δεν θα δεχτεί την υπόδειξη κανενός”.

Σε αυτήν την ταινία αξίζει να σημειωθεί πως ο Blomkamp επιστρέφει στην πατρίδα του το Johannesburg, εκεί που γυρίστηκε και το District 9. “Στην αρχή δεν επιθυμούσα να γίνουν εκεί τα γυρίσματα. Ψάξαμε για κάποιες τοποθεσίες στην Αμερική αλλά δεν βρήκαμε κάτι πρωτότυπο. Τα θέματα που πραγματεύεται η ταινία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το Johannesburg - Γιοχάνεσμπουργκ. Έτσι, καταλήξαμε εκεί για τα γυρίσματα.

*Ο Blomkamp έχει αρκετές γνώσεις σχετικά με τα οπτικά εφέ. Είχε σχεδιάσει μόνος του τον Chappie το 2003 χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Lightwave.

Για τις σκηνές δράσης ο Blomkamp δούλεψε στενά με τον υπεύθυνο κασκαντέρ Grant Hulley με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στο District 9.

Η σκηνή που ανοίγει η ταινία ήταν ίσως και η πιο απαιτητική. Χρησιμοποιήθηκαν τρία ελικόπτερα. Στα δύο από αυτά επιβαίνουν αστυνομικοί-ρομπότ αλλά και άνθρωποι αστυνομικοί. Στο τρίτο ελικόπτερο ήταν τοποθετημένη η κάμερα.

H Diana Cilliers, υπεύθυνη για τα κοστούμια της ταινίας αναφέρει πως το look του Hugh Jackman ήταν πολύ ιδιαίτερο. Από τα μαλλιά, έως το σορτσάκι και τις κάλτσες του.

Τέλος από τα πρώτα ρομπότ που αναφέρονται στη λογοτεχνία είναι ο Τάλως από την ελληνική μυθολογία.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture