Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το γκρουπ 40 γίνεται σαράντα χρονών! Μία αναδρομή από το τετραμελές "Μεξικάνικο" πλήρωμα πάνω σε μία παλιά Alpha Romeo Giulietta στο σήμερα

Το γκρουπ 40 γίνεται σαράντα χρονών! Μία...

H Πηνελόπη Αλιβιζάτου, εκ των πρωτεργατών και των αρχηγών του πληρώματος μίλησε στο thebest.gr

Ήταν πριν περίπου σαράντα χρόνια, στο Πατρινό Καρναβάλι του 1976 που μία τετραμελής μόλις παρέα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην αποκριάτικη παρέλαση του πιο διάσημου καρναβαλιού της χώρας, ντυμένοι Μεξικάνοι.

Ήταν ακόμα η εποχή που δεν υπήρχαν τα γκρουπ όπως τα γνωρίζουμε σήμερα αλλά τα καρναβαλικά πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού ήσαν ολιγομελή και έβγαιναν στην παρέλαση με τα "μεταμφιεσμένα" αυτοκίνητα τους.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr η Πηνελόπη (Πόπη) Αλιβιζάτου, εκ των πρωτεργατών της συγκεκριμένης καρναβαλικής ομάδας με τον αριθμό 40 που φέτος γιορτάζει τα σαραντάχρονα της, σε εκείνο το πρώτο καρναβάλι τους είχαν βγει «χύμα», ντυμένοι Μεξικάνοι με μία παλιά Alpha Romeo Giulietta (η μάρκα του αυτοκινήτου) που μάλιστα στις στροφές άνοιγε η πίσω πόρτα μόνη της! Οδηγός ήταν ο Μάκης Θανόπουλος ενώ στην ολιγομελή παρέα συμμετείχε και ο Νίκος Κανελλάκης.

Σε εκείνη λοιπόν την…μακρινή χρονιά στα μέσα του ’70 μπήκαν οι βάσεις για ένα από τα καλύτερα, ιστορικότερα πληρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού που έκτοτε δεν έλειψε σχεδόν ποτέ από το Καρναβάλι εκτός από μία χρονιά ενώ για θέμα τους κάθε χρονιά επέλεγαν συνήθως κάτι που είχε να κάνει με πολιτική σάτιρα και μάλιστα έντονη και "καυστική".

Η μοναδική χρονιά που το πλήρωμα 40 δεν παρέλασε τελικά όπως μας θύμισε η Πόπη Αλιβιζάτου, η οποία είναι παντρεμένη με τον Νίκο Κανελλάκη από το 1983, ήταν μία σημαδιακή χρονιά, το 1991. «Είχαμε τότε επιλέξει για θέμα μας το “Σημεία και Τέρατα”, ωστόσο εκείνη την περίοδο είχαν στην πραγματικότητα συμβεί σημεία και τέρατα όπως ο Πόλεμος στον Περσικό κόλπο αλλά και η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα και η μεγάλη αναταραχή στην παιδεία και την κοινωνία. Δυστυχώς τα γεγονότα τότε μας πρόλαβαν και αποφασίσαμε τελικά να ακυρώσουμε την εμφάνιση μας στο Πατρινό καρναβάλι και να μην βγούμε από επιλογή», ανέφερε η κυρία Αλιβιζάτου.

Το μικρό λοιπόν γκρουπ του ’76 μετεξελίχθηκε σε μία μεγάλη παρέα συνήθως 50-60 ατόμων. Είναι ένα οικογενειακό γκρουπ όπου τα ίδια τα μέλη του κατασκευάζουν σχεδόν μόνοι τους τις κατασκευές τους. Φέτος η αλήθεια είναι όπως μας είπε η κυρία Αλιβιζάτου, πως οι ετοιμασίες άργησαν λίγο να ξεκινήσουν λόγω των εκλογών, ωστόσο αυτήν την περίοδο, λιγότερο από είκοσι μέρες πια πριν την κορύφωση του φετινού Πατρινού καρναβαλιού η προετοιμασία έχει ενταθεί ενώ και η ομάδα του άρματος ήδη βρίσκεται καθημερινά στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ που εδώ και δέκα χρόνια έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Πατρέων στα πληρώματα για να φτιάχνουν με άνεση τις κατασκευές και τα άρματα τους.

«Θυμάμαι ότι τον πρώτο καιρό στον ΑΣΟ ήμασταν σχεδόν μόνο εμείς και το γκρουπ του Τάκη Ρούντου. Μετά ήρθε και το γκρουπ του Γκουρνέλου και πλέον έχουν φτάσει τα 19 τα πληρώματα που φτιάχνουν εκεί τα άρματα τους. Αυτή η συνύπαρξη είναι πολύ καλή και έχουμε δεθεί μεταξύ μας. Την Τσικνοπέμπτη το “τσικνίζουμε”, χορεύουμε, λέμε αστεία. Είμαστε μία μικρή καρναβαλική κοινωνία που δημιουργεί και χαίρεται. Μέσα από αυτή την δημιουργία και την αίσθηση της παρέας μεγαλώνει και η επικοινωνία και η αλληλεγγύη μεταξύ μας», τόνισε η Πόπη Αλιβιζάτου, η οποία είναι επικεφαλής του γκρουπ 40 μαζί με τον Νίκο Μαρμαρά, έχοντας και την πολύτιμη βοήθεια του Νίκου Κανελλάκη.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 το γκρουπ 40 άρχισε να εισάγει στην παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού τις νταλίκες, ξεφεύγοντας και εγκαταλείποντας την λογική των χαμηλών αυτοκινήτων. Η νταλίκα έχοντας μεγαλύτερο ύψος και όγκο βοηθούσε στο να στηθούν μεγαλύτερες κατασκευές και άρματα. «Θυμάμαι το άγχος μας για το αν θα στρίψει η νταλίκα ή να μην γίνει κάτι με τα λάστιχα», μας είπε γελώντας η Πόπη Αλιβιζάτου.

Από τις χρονιές ορόσημο του γκρουπ 40 ήταν αναμφίβολα το 1983 που είχαν βγει «Ευρωβλάχοι» (στον απόηχο τότε της πρόσφατης χρονικά εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωπαική Κοινότητα). Μάλιστα φωτογραφία του γκρουπ με αυτή την αμφίεση που είχε κάνει πάταγο και είχε χειροκροτηθεί θερμά από το κοινό της εποχής, είχε γίνει εξώφυλλο και στο Γερμανικό περιοδικό Stern. Tα 70 περίπου άτομα του γκρουπ είχαν τότε παρελάσει με τσαρούχια, σε μία ανατρεπτική και ιδιαίτερα επίκαιρη αμφίεση.

Χαμός είχε γίνει και όταν βγει με τα Λουκέτα, σάτιρα της αποβιομηχάνισης και των λουκέτων στην αγορά ενώ μία άλλη χρονιά τόλμησαν να σατιρίσουν τον τέως πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο με το περίφημο νεύμα προς την μετέπειτα δεύτερη σύζυγο του Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου.

Η πολιτική σάτιρα έγινε παράδοση για το γκρουπ 40 και όλοι κάθε χρόνο περίμεναν τι καινούριο είχε σκαρφιστεί η ομάδα αυτή για να βγάλει στο καρναβάλι. Μία άλλη αμφίεση τους που πολυσυζητήθηκε ήταν οι «Αρχαιοκάπηλοι» όπου ουσιαστικά σατίριζαν και διακωμωδούσαν την ιστορία που είχε κυκλοφορήσει με τα αρχαία στο σπίτι του τέως Πρωθυπουργού και Επίτιμου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σε φωτογραφίες που ευγενικά μας παραχώρησε η κυρία Αλιβιζάτου, δύο ακόμη αξιομνημόνευτες χρονιές για το γκρουπ 40 ήταν όταν έβγαλαν το θέμα «Τι είδε ο Κινέζος στην Ελλάδα» όπου σατίριζαν μοναδικά τον τέως Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη αλλά και το «Μαλλιά Κουβάρια» που εμπνεόταν από τις δημοτικές εκλογές.

Για φέτος το θέμα λέγεται «Μ’…άλλον τον Ήπιαμε» όπου η στολή θα είναι μπλε και πράσινες χήρες με τις ανάλογες «πλερέζες»! Άλλη θα κλαίει και θα οδύρεται για τα μνημόνια, άλλη για την διαθεσιμότητα και τις δουλειές που χάθηκαν, άλλη για τις συντάξεις που μειώθηκαν και πάει λέγοντας.

Το δε άρμα θα περιέχει ακρίδες, παπαγαλάκια, κ.α. Το ξεχωριστό στοιχείο στο μεταξύ της φετινής επετειακής εμφάνισης του γκρουπ 40 θα είναι και η γκεστ εμφάνιση δεκαπέντε παλιών μελών του γκρουπ, πολλοί από τους οποίους έχουν σταματήσει να βγαίνουν στο καρναβάλι και μένουν μακριά από την Πάτρα όπως στα Γιάννενα ή στην Αθήνα.

«Υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν, το θέλουν πολύ και θα βγουν ως γκεστ στο γκρουπ φορώντας χαρακτηριστικές παλιότερες αμφιέσεις μας», μας είπε η κυρία Αλιβιζάτου.

Τέλος δεν παραλείπει να εκφράσει την χαρά της για όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας έως την κορύφωση του καρναβαλιού το τελευταίο τριήμερο. «Είμαστε μία πολύ δεμένη παρέα και απολαμβάνουμε όλη την διαδικασία. Προσωπικά μου αρέσει ακόμα και το “χάρτωμα” του καπέλου».

*Η βασική φωτ. του θέματος είναι από την χρονιά που το γκρουπ 40 έβγαλε ως θέμα τους "Αρχαιοκάπηλους".

Ολόκληρος ο τίτλος της τότε αμφίεσης ήταν "Οι αρχαιοκάπηλοι οργώνουν κι οι συλλέκτες...καμαρώνουν".

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

H χρονιά με τα "Λουκέτα".

H χρονιά με τα "Λουκέτα".

H χρονιά με τα "Λουκέτα".

"Τι είδε ο Κινέζος στην Ελλάδα! -Σάτιρα του γκρουπ 40 στον Κώστα Σημίτη.

"Τι είδε ο Κινέζος στην Ελλάδα! -Σά...

"Τι είδε ο Κινέζος στην Ελλάδα! -Σάτιρα του γκρουπ 40 στον Κώστα Σημίτη.

"Μαλλιά κουβάρια".

"Μαλλιά κουβάρια".

"Μαλλιά κουβάρια".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture