Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξαφνικά φέτος όλοι παίζουν θέατρο στην Πάτρα - Ποιες είναι οι ομάδες και οι παρέες που "ξορκίζουν" την κρίση μέσω της τέχνης

Ξαφνικά φέτος όλοι παίζουν θέατρο στην Π...

Η Πάτρα θεωρείται όχι τυχαία ότι διαθέτει το πιο εκπαιδευμένο θεατρικά κοινό

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Η Πάτρα ανέκαθεν ήταν πόλη των τεχνών και ιδίως όπως θυμούνται οι παλιότεροι της μουσικής και της όπερας - οπερέτας.

Πολλοί θίασοι ξεκινούσαν τις περιοδείες τους από εδώ, ακόμη και σήμερα και πάντα ηθοποιοί και σκηνοθέτες λένε τα καλύτερα λόγια και επαινούντο «εκπαιδευμένο» θεατρικά και καλλιτεχνικά κοινό της Πάτρας που δεν χαρίζει εύκολα το θερμό χειροκρότημα του.

Έτσι ίσως δεν είναι έκπληξη αυτό το ευχάριστο και υπέροχο που συμβαίνει ακόμη πιο έντονα την φετινή χειμερινή περίοδο στην Αχαική πρωτεύουσα όπου οι παραστάσεις επαγγελματικών ομάδων και ερασιτεχνών έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μιλάμε πλέον για ένα φαινόμενο στην περιοχή που αξίζει να καταγραφεί.

Όλοι παίζουν θέατρο και όπως με χιούμορ ανέφερε μία ερασιτέχνιδα ηθοποιός της Πάτρας που μάλιστα απέσπασε και βραβείο ερμηνείας σε θεατρική διοργάνωση, «συμμετέχοντας ενεργά σε μία θεατρική ομάδα και διασκεδάζεις αλλά και γλιτώνεις την…ψυχοθεραπεία ιδίως στους δύσκολους καιρούς της κρίσης που ζούμε όλοι σήμερα».

Εκτός από το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας με την μεγάλη πλέον παράδοση που ξεπερνά σε χρονική διάρκεια τα 26 χρόνια (δημιουργήθηκε στα τέλη του ’80 με πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια την Μάγια Λυμπεροπούλου ενώ σήμερα στο πηδάλιο είναι ο Θοδωρής Αμπαζής) και το θεατράκι Αγορά στην οδό Καραισκάκη (η δημιουργία του οφείλεται σε εθελοντές Πατρινούς που συσπειρώθηκαν γύρω από την Εταιρία Θεάτρου και Τέχνης επίσης προς τα τέλη του ’80) η πόλη της Πάτρας έχει πλέον να επιδείξει κι άλλους καλλιτεχνικούς φορείς και κυρίως πολλές ομάδες ερασιτεχνικού χαρακτήρα και προσανατολισμού.

Το ΔΗΠΕΘΕ ήδη ετοιμάζεται μετά την παιδική όπερα «Η Βασίλισσα του χιονιού» (που την περίοδο των γιορτών έχουν προγραμματιστεί και παραστάσεις για το ευρύ κοινό στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων) και για την κεντρική φετινή της παραγωγή, το έργο «Effect, τομογραφία του Έρωτα» της Λούσι Πεμπλ με τους Αντώνη Καρυστινό και Άννα Μάσχα ενώ στην Αγορά όπου έχει αφήσει την σφραγίδα της η Ευανθία Στιβανάκη, σήμερα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, αυτό το διάστημα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κώστα Μαλαμή η παράσταση «Ορφέας στο Μπαρ».

Η Ευανθία Στιβανάκη για πολλά χρόνια είχε υπό την εποπτεία της και σκηνοθετούσε σε σταθερή βάση τα έργα της θεατρικής ομάδας των Βραχνείκων.

Το Λιθογραφείον στην οδό Μαιζώνος, στην Τριών Ναυάρχων όπου για πολλά χρόνια έως και το περασμένο καλοκαίρι είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση – ευθύνη ο Φάνης Δίπλας, προστέθηκε τα τελευταία χρόνια στο εγχώριο τοπίο με δικές του παραγωγές αλλά και αξιόλογες μετακλήσεις και συνεχίζει με νέα διεύθυνση υπό τον Δημήτρη Τουλιάτο.

Στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου λειτουργεί το Act όπου την καλλιτεχνική διαχείριση έχει αναλάβει ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, ο οποίος ασχολείται έντονα και με την θεατρική σκηνοθεσία, ηθοποιία και συγγραφή με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιτυχημένη παράσταση «Μπλάνκο» όπου ένωσε τις δυνάμεις του με τον Κωνσταντίνο Μάγνη.

Το act με βάση του, το γεωμετρικού σχήματος θεατράκι του περίπου 100 θέσεων, επίσης έχει ως κυρίαρχη φιλοσοφία του την παρουσίαση δικών παραγωγών όπως το «Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα που θα επαναληφθεί από τις 4 Δεκεμβρίου ενώ αυτές τις μέρες (1-2 Δεκεμβρίου 2014) έφερε τον Λευτέρη Ελευθερίου με την παιδική παράσταση «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων».

Την φετινή περίοδο, στις σκηνές και πολιτιστικούς χώρους της Πάτρας προστέθηκε κι ένας ακόμα, οι Γραμμές τέχνης των Μπακοπούλου – Κοψίνη στην οδό Μαιζώνος μετά την Παπαφλέσσα όπου ήδη παίχθηκε η παράσταση «Το Μπουφάν της Χάρλει» με την Μαίρη Σιδηρά και τώρα έχει ανέβει μία νέα παράσταση με τίτλο «Ανάμεσα σε δύο κόσμους».

Στην γειτονιά του Αγίου Διονυσίου στην οδό Φαβιέρου έχει φτιαχτεί από το 2011 το Αντίμετρο όπου επικεφαλής είναι ο Γεράσιμος Ντάβαρης, ηθοποιός-σκηνοθέτης, απόφοιτος της Σχολής «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας Γιώργου Κιμούλη» και η Μαρία Γκλαβά όπου μάλιστα διοργανώνονται και σεμινάρια υποκριτικής κάτι που την φετινή περίοδο ξεκίνησε και το Λιθογραφείον με την καθηγήτρια στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Βάσω Σακελλάρη ενώ ως γνωστόν το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας πλέον λειτουργεί, διανύοντας αισίως 2 χρόνια, την πρώτη δραματική σχολή εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης (δηλαδή στην ελληνική περιφέρεια) με την σχετική άδεια και έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και συνάμα έχει δημιουργήσει και εργαστήρι μουσικού – λυρικού θεάτρου.

Κοντά στο Αντίμετρο, επί της Φαβιέρου διαμόρφωσε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κι ένα νέο χώρο για τις παιδικές θεατρικές του δραστηριότητες – θεατροπαιχνίδια ενώ πιο κάτω στην Όθωνος Αμαλίας (πρώην Σταφιδαποθήκες Μπάρι) έχει φτιάξει τα νέα γραφεία του, στην προέκταση των οποίων υπάρχει και μοντέρνα θεατρική σκηνή.

Με χαρά είδαμε στην Πάτρα να επαναλειτουργεί το Επίκεντρο, στην γωνία της Αγίου Διονυσίου όπου βρίσκουν στέγη ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης όπως οι Υποκριτές που μετά από σχεδόν 4-5 χρόνια δείχνουν να εδραιώνονται και το κυριότερο να αποκτούν φανατικό κοινό. Η σούπερ επιτυχία της τελευταίας τους παράστασης των Ρέππα – Παπαθανασίου «2 ½ φόνοι κι ένα bulldog» συνεχίζεται καθώς αποφασίστηκε να δοθούν 6 επιπλέον παραστάσεις.

Στο Επίκεντρο+ από φέτος κάθε Κυριακή παρουσιάζεται και μία πρωτότυπη παιδική παράσταση με τίτλο «Η Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου με τους Δημήτρη Πολίτη, Χρήστο Κωνσταντόπουλο, κ.α.

Το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» γιορτάζει φέτος τα 15 του χρόνια και ανέβασε την «Μπλακ Κόμεντι» του Πίτερ Σάφερ που αναμένεται να επαναλάβει και μέσα στην ερχόμενη καρναβαλική περίοδο. Πρόκειται για ομάδα συμπαγή με σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα και με πολλά βραβεία σε διοργανώσεις ερασιτεχνικού θεάτρου. Οι Ρεφενέδες να μην ξεχνάμε πως έχουν και το διοργανωτικό πρόσταγμα μίας ωραίας γιορτής του θεάτρου με έντονο το σατιρικό χρώμα, το διήμερο του «Μώμου του Πατρέα» που γίνεται πάντα κάθε Φεβρουάριο.

Η Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών, η γνωστή μας ΘΟΕΠΠ κουβαλά επίσης την δική της μεγάλη ιστορία στο ερασιτεχνικό θέατρο της Πάτρας και του χρόνου φτάνει αισίως τα 30 έτη απ’ όταν πρωτοσυστάθηκε. Τελευταία της δουλειά ήταν η «Φαύστα» του Μποστ σε σκηνοθεσία του Διονύση Βούλτσου.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδιαίτερη δραστήρια είναι και η θεατρική ομάδα - τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων των Φοιτητών, τα μέλη της οποίας ξεκινούν συναντήσεις για τη νέα τρέχουσα περίοδο, αυτό το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014.

Φυσικά  οι ομάδες και παρέες που παίζουν θέατρο δεν εξαντλούνται εδώ.

Υπάρχει το Ελεύθερο Θέατρο που οι συντελεστές του επίσης έζησαν ένα σχεδόν δίμηνο επιτυχίας, μέχρι τις 23 του Νοεμβρίου 2014 με το έργο των Σακελάριου – Γιαννακόπουλου «Αλίμονο στους Νέους» με τον Μιχάλη Σμυρλή ανάμεσα στους ερασιτέχνες ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Μίλτου Σπυρόπουλου που φιλοξενήθηκε στο θέατρο Αντίμετρο.

Οι Ταξιδευτές της Πρόζας της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας δίνουν επίσης σταθερά το παρών, με πιο τελευταία τους δουλειά τον «Λεπρέντη» που μάλιστα παρουσίασαν και σε άλλες περιοχές της Αχαίας όπως την γραφική Βλασία ενώ συχνά ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις και η ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας.

Κατά καιρούς έχουμε δει και θεατρικές παραστάσεις από την ομάδα του ΑΤΕΙ Πάτρας. Ωραία δουλειά γίνεται και σε πολλά σχολεία της Πάτρας όπως στο 2ο γυμνάσιο που έχει πλέον παράδοση, στο Αρσάκειο, κ.α. με τη διαφορά ότι οι θεατρικές τους παραστάσεις στήνονται και παρουσιάζονται κυρίως προς το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς τον Μάιο. Επίσης η θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Πατρών έχει μία σταθερή πορεία σχεδόν 20 χρόνων και όπως ακούσαμε έχει ετοιμάσει μία νέα παράσταση, την "Αντιγόνη" του Μπρεχτ που θα παρουσιαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2014.

Θεατρικά δρώμενα ιδίως την περίοδο των γιορτών (Χριστούγεννα, επέτειος 25ης Μαρτίου 1821) πάντα κάνει και η Χριστιανική Εστία Πατρών και η εκεί ομάδα.

Για παράδειγμα μεγάλη φήμη έχει κι η θεατρική ομάδα των αποφοίτων του 1ου Λυκείου του γειτονικού Αιγίου, από την οποία και έχουν ξεπηδήσει επαγγελματίες ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Ρούφας.

Επίσης στην Αιγιάλεια ξεχωρίζει η θεατρική ομάδα του συλλόγου Αναγέννηση στην Ακράτα.

Στον θεατρικό χορό έχει μπει και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πλήρωμα 94 που πρόσφατα παρουσίασε μία πρωτότυπη παράσταση εμπνευσμένη από τον Χαρίλαο Τρικούπη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου. Βέβαια αν και οι ψιλοανταγωνισμοί υφίστανται ανάμεσα στις ομάδες, δεν λείπουν ωστόσο κι οι συνεργασίες και παραχωρήσεις ηθοποιών και συνεργατών από την μία ομάδα στην άλλη.

Τέλος θέατρο βλέπουμε και στις παραστάσεις επαγγελματικών θιάσων που καταφθάνουν στο Πάνθεον στην οδό Γούναρη αλλά και στο Πολύεδρο κάποιες φορές (είχε παιχθεί το Τάβλι με τους Νίκο Ορφανό και Κώστα Κάππα), λιγότερο στο Ιντεάλ (εδώ φιλοξενούνται κυρίως παραστάσεις Καραγκιόζη) ενώ θεατρικά δρώμενα ετοιμάζουν και παρουσιάζουν και σωματεία όπως οι Μαχητές, του συλλόγου αποκατάστασης ατόμων με νοητική υστέρηση, οι οποίοι παρουσίασαν πρόσφατα μία συγκινητική μουσικοθεατρική εκδήλωση στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Φυσικά δεν θα ξεχάσουμε να αναφέρουμε και το θεατρικό "ντελίριο" των ημερών του καρναβαλιού στην Πάτρα, από τα αγαπημένα θεατρικά πεντάλεπτα και την παλιά αγαπημένη παντομίμα όπου πολλοί εξέφραζαν το ταλέντο τους μέχρι το Καρναβαλικό Κομιτάτο της Πάτρας που δίνει κάθε χρόνο το παρών με δύο μάλιστα παραγωγές, μία για τα παιδιά και μία για τους ενηλίκους που πάντα περιμένουν με ενδιαφέρον οι περισσότεροι για να δουν και να διασκεδάσουν.Μέχρι και ο Αχαιός τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έχει παραστεί σε παράσταση του Κομιτάτου.

Θεατρικό τμήμα λειτουργεί και στον όμιλο της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών.

*Aν παραλείψαμε κάποια ομάδα να μας το επισημάνετε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture