Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: «Το χειρότερο δεν είναι πόσες φορές έγραψα μια σελίδα αλλά επί πόσα χρόνια το έκανα… »

Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: «Το ...

Ο συγγραφέας παρουσιάζει στην Πάτρα το νέο του μυθιστόρημα

«Μελαγχόλησα στη σκέψη πως όλα αλλάζουν», «Τα παιδιά έχουν την ικανότητα ακόμα και την πείνα τους να την κάνουν παιχνίδι». Η «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή», το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη, διαδραματίζεται σε μια άλλη Ελλάδα, που σε πολλά σημεία ωστόσο, παραπέμπει με τραγικό σχεδόν τρόπο, στη σημερινή.

Το νέο βιβλίο παρουσιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου, στην Πάτρα, στο χώρο του Public.

Η υπόθεση:

«Ο νεαρός Έλληνας διπλωμάτης Στέφανος Μαυροειδής επιστρέφει από το Λονδίνο στην Ελλάδα του Μεταξά. Μια μυστηριώδης υπόθεση εξαφάνισης θα τον φέρει σε επαφή με τη βρετανική αρχαιολογική κοινότητα. Ερωτεύεται την Aγγλογαλλίδα αρχαιολόγο Ρόζμαρι Λεμπλάν και περνά μαζί της τους τελευταίους μήνες αμεριμνησίας στο περιθώριο των ανασκαφών στις Μυκήνες αλλά και του πολέμου που πλησιάζει με γοργά βήματα. Η διαφυγή τους στη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο του ’41 θα τους οδηγήσει σ’ ένα θερμοκήπιο ειρήνης, το Κάιρο.

Ο Στέφανος θα ζήσει από κοντά τη νοσηρή πολιτική ατμόσφαιρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας που κυοφορεί την εθνική τραγωδία του εμφυλίου. Ταυτόχρονα όμως εκείνος και η Ρόζμαρι αντιμετωπίζουν την πρόκληση μιας μυστικής αποστολής στην κατεχόμενη Ελλάδα με σκοπό την προστασία των ελληνικών αρχαιοτήτων…»

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Το πρώτο πράγμα, που διαβάζει κανείς σ΄ένα βιβλίο είναι ο τίτλος. «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή». Ποια είναι η Άρια, ποιος κόσμος ξεκινά από την αρχή;»

«Η Άρια είναι σήμερα ένα χωριό κοντά στο Ναύπλιο, αλλά στα χρόνια του Αγαμέμνονα ήταν μία από τις πιο σημαντικές Μυκηναϊκές πόλεις. Το όνομά της δανείζονται οι Άγγλοι για μια μυστική αποστολή στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ελλάδα προκειμένου να προστατεύσουν τις αρχαιότητες των Μυκηνών. Όσο για τον κόσμο που ξεκινά από την αρχή, δεν είναι άλλος από τον μεταπολεμικό κόσμο…Μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο το χρονόμετρο μηδενίζει και ξεκινά ένας νέος , διαφορετικός κόσμος» .

Ο έρωτας του Στέφανου και της Ρόζμαρι γεννιέται κι εξελίσσεται σε μια δύσκολη και ταραγμένη περίοδο. Ο έρωτας μπορεί να επιβιώσει στις αντιξοότητες; Σήμερα, σε μια επίσης αντίξοη εποχή ,αρκετοί δείχνουν να τον αφήνουν στην άκρη…

«Το αντίθετο θα έλεγα… Ζούμε σε μια εποχή που ο έρωτας μοιάζει να έχει  ξεθωριάσει λιγότερο από άλλες αξίες στη ζωή μας. Όσοι τον αφήνουν στην άκρη δεν πιστεύουν πια σε τίποτε, ούτε καν στον εαυτό τους…»

Το μυθιστόρημα χρονικά εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του Μεταξά, λίγο πριν τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Διαβάζοντάς το εύκολα μπορεί κανείς , σε κάποια σημεία, να χάσει την αίσθηση του χρόνου και να μεταφερθεί στο σήμερα.  Υπ΄αυτή την έννοια δικαιώνεται το χιλιοειπωμένο «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Γιατί όμως επαναλαμβάνεται;

«Το μυθιστόρημα ξεκινά στην Ελλάδα του Μεταξά… κι όντως όσο προχωρά μέσα στον Παγκόσμιο Πόλεμο, τα παράλληλα σχήματα είναι εμφανή. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται γιατί οι άνθρωποι επαναλαμβάνονται».

O Στέφανος και η Ροζμαρι στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, καλούνται να φέρουν εις πέρας μια αποστολή, για την προστασία των ελληνικών αρχαιοτήτων. Πώς προέκυψε το αρχαιολογικό κομμάτι στο μυθιστόρημα;

«Ήταν μέρος της αρχικής ιδέας και ολοκληρώθηκε  χάρις στην άοκνη προσπάθεια της Εύης Παπαδοπούλου-Χρυσικοπούλου. Με τον ίδιο τρόπο η Μαριλένα Γρίβα με καθοδήγησε στο πραγματολογικά ευαίσθητο πεδίο της διπλωματίας.Οι αρχαιολόγοι διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο πριν και στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και γι΄αυτό ήθελα να στηρίξω το μυθιστόρημα στους πυλώνες της διπλωματίας και της αρχαιολογίας».

Με  την «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή» ολοκληρώνεται ένας συγγραφικός κύκλος για τον κοσμοπολιτισμό, ο οποίος ξεκίνησε το 2008 με τις βραβευμένες και μεταφρασμένες στο εξωτερικό, «Μέρες Αλεξάνδρειας». Ποιος είναι ο λόγος, καθώς και οι αφορμές, γι΄αυτή την τριλογία;

«Ο κοσμοπολιτισμός με έθελγε πάντα, πρέπει να ομολογήσω. Όταν υπάρχει η βαθύτερη αιτία, λοιπόν, οι αφορμές είναι θέμα χρόνου».

Στις «Μέρες Αλεξάνδρειας» γράφετε: «Υπήρχαν πολλά στοιχεία που συνέθεταν τον κοσμοπολιτισμό της, κυρίως όμως υπήρχαν οι άνθρωποι οι οποίοι έβρισκαν νόημα στο πνεύμα του διεθνισμού και στην υπέρβαση των εθνικών ορίων. Οι συνήθειές τους, η σκέψη τους και οι ενέργειές τους – η πεμπτουσία της κοσμοπολίτικης ζωής – αποτυπώνονταν με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο σε όλες τις αριστοκρατικές επαύλεις που συναντούσε στο δρόμο του».  Τι είναι ο κοσμοπολιτισμός επί της ουσίας; Πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται με την παγκοσμιοποίηση ;

«Αν μπορείς να ρίξεις μέσα σου τους φράχτες της θρησκείας, του έθνους και της  γλώσσας, είσαι κοσμοπολίτης. Η ψευδοπαγκοσμιοποίηση κάνει ακριβώς το αντίθετο».

 

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία της δημιουργίας ενός μυθιστορήματος;

«Η αρχική φάση: Όσο ακόμα προσπαθείς να εξοικειωθείς με το μυθιστορηματικό περιβάλλον που επινοείς».

Tην περίοδο που γράφετε, επιλέγετε να δουλεύετε συγκεκριμένες ώρες; Έχει ωράριο εργασίας ένας συγγραφέας;

«Στην ύστερη φάση της συγγραφής του μυθιστορήματος, οφείλεις πειθαρχήσεις σε κάποιο συγκεκριμένο ωράριο. Δεν γίνεται αλλιώς».

Πόσες φορές έχετε ξαναγράψει μια σελίδα;

«Το χειρότερο δεν είναι πόσες φορές έγραψα μια σελίδα αλλά επί πόσα χρόνια το έκανα…  Πρέπει να διαθέσεις χρόνο για το βιβλίο σου, για να σε πάρουν στα σοβαρά».

To επόμενο συγγραφικό βήμα έχει ξεκινήσει και σε τι αφορά;

«Την σύγχρονη Ελλάδα… Ήρθε η ώρα για μια πανοραμική θέαση της ζωής μας, δεν νομίζετε;»


info

Για το βιβλίο θα μιλήσει η αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου – Χρυσικοπούλου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Ηρακλής Τζαβέλας.

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει βιβλία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture