Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Νταβλούρος ζητά κατάργηση του τέλους 80% στις ΔΕΥΑ

Ο Νταβλούρος ζητά κατάργηση του τέλους 8...

Με ερώτηση του, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη

Την κατάργηση του ειδικού τέλους του 80%, που επιβάλλουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης, βάσει του Ν. 1069/1980 ζητά με ερώτηση του, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Θανάσης Νταβλούρος.

«Η νομοθετική πρόβλεψη έλαβε χώρα με το σκεπτικό της υποστήριξης των νεοσύστατων ΔΕΥΑ προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής», τονίζει ο Αχαιός βουλευτής και προσθέτει:

«Ο χρόνος επιβολής του τέλους αυτού, χωρίς δικαιολογητικό λόγο, παρατάθηκε για δέκα χρόνια από την κατά περίπτωση λήξη του με το νόμο 2065/1992 το έτος 1992 και στη συνέχεια το έτος 2002 με το νόμο 3013/2002. Το τέλος αυτό, πολλαπλασίαζε το κόστος του καταναλισκόμενου ύδατος αφού σχεδόν διπλασίαζε τους λογαριασμούς δημιουργώντας τριακονταετή επιβάρυνση στους πολίτες καταναλωτές των ΔΕΥΑ που συστάθηκαν αμέσως με την έναρξη εφαρμογής του ν. 1069/1980 αλλά και μετέπειτα. Έπειτα από δυο συνεχείς δεκαετείς ανανεώσεις του, η πολιτεία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε νέα νομοθετική πρόβλεψη παράτασης επιβολής του εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που όλοι βιώνουμε. Με αντιστάθμισμα την ένταξη των έργων των ΔΕΥΑ στο ΕΣΠΑ προβλέφθηκε απαλλαγή από την υποχρέωση της συμμετοχής τους για τα έργα που πραγματοποιούν εφόσον αυτά είναι ενταγμένα,με συνέπεια να είναι αδικαιολόγητη και προδήλως παράνομη η κατά περίπτωση διατήρηση του ειδικού τέλους 80%».

Ο κ. Νταβλούρος σημειώνει επίσης ότι το πρόσθετο αυτό επιβαρυντικό τέλος δεν μπορεί πλέον να επιβληθεί διότι δεν προβλέπεται από το νόμο και παρά την κρίση και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, αλλά πολλές ΔΕΥΑ εξακολουθούν να το επιβάλουν ,είτε καταχρηστικά ενσωματώνοντάς το στην πραγματική αξία του ύδατος, είτε με την πρόφαση ότι δεν έχει λήξει το χρονικό διάστημα επιβολής του , είτε με την αιτιολογία ότι με τη συγχώνευση των υφιστάμενων ΔΕΥΑ (κατ εφαρμογή του ν 3852/2010)λαμβάνει χώρα σύσταση νέας ΔΕΥΑ και κατά συνέπεια δεκαετής παράταση επιβολής.

Επίσης ο Αχαιός βουλευτής ζητά τροποποίηση ή κατάργηση της παραγράφου 11 του άρθρου 10 του νόμου 4071/2012, σύμφωνα με την οποία για την κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης μπορεί να χρεώνεται από τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, μηνιαίο πάγιο τέλος, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη, όπως αναφέρει, είναι προβληματική διότι δίνει άνευ ετέρου  τη δυνατότητα επιβολής υψηλών ποσών πάγιας χρέωσης κατά παράβαση της αρχής της ανταποδοτικότητας εφόσον δεν προκύπτει επαρκώς με τη ρύθμιση ο τρόπος καθορισμού του παγίου, όσο και το ύψος και η αναλογία του με τις ελάχιστες δαπάνες για τη λειτουργία των ΔΕΥΑ.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ο κ. Νταβλούρος απευθύνει τα ακόλουθα ερωτήματα στον Υπουργό Εσωτερικών:

1.Με το δεδομένο ότι η χρηματοδότηση του συνόλου του προϋπολογισμού των έργων που εντάσσονται σε επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ με δικαιούχους ΔΕΥΑ πραγματοποιείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ότι οι κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα ως μη εμπορικές δεν μπορούν να αποσκοπούν αποκλειστικά στο κέρδος καθότι διαθέτουν προς κατανάλωση το κοινωνικό αγαθό του ύδατος , σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να μην επιβάλλεται πλέον στους πολίτες το ειδικό τέλος του 80%του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 1069/1980.

2. Εφόσον με τη γενική και αόριστη διάταξη του άρθρου 10 παράγραφος 11 του νόμου 4071/2012 δίνεται τη δυνατότητα στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης να επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές με πάγιες και πλασματικές χρεώσεις, μήπως είναι αναγκαίο προκειμένου να ελαφρυνθούν οι πολίτες-καταναλωτές να προβείτε σε ενέργειες για την τροποποίηση ή κατάργησή της;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις