Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H Εύα Κοταμανίδου μίλησε χθες για τον Θ. Αγγελόπουλο στην ΕΡΑ Πάτρας-"Στα γυρίσματα ήταν σαν να έμπαινες έτοιμος για μάχη"

H Εύα Κοταμανίδου μίλησε χθες για τον Θ....
Μαρτάτος Tάκης

Η εκλεκτή ηθοποιός θα συμμετάσχει στην αφιερωματική εκδήλωση στη μνήμη του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη στις 26/11 στο γειτονικό Αίγιο

Η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου αναμένεται να έρθει την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 στις 20.00 στο γειτονικό Αίγιο, στον Δημοτικό κινηματογράφο Απόλλων, για να παραστεί και να μιλήσει στην τιμητική εκδήλωση που διοργανώνεται για τον κορυφαίο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο.

Η κυρία Κοταμανίδου μίλησε χθες Τετάρτη 21/11 τηλεφωνικά στην εκπομπή της δημοσιογράφου Χρυσής Κοσμάτου στην ΕΡΑ Πάτρας 92,5, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου που έχει ανακηρυχθεί μεταξύ των 100 σπουδαιότερων κινηματογραφικών ταινιών όλων των εποχών παγκοσμίως, ήταν η 1η ταινία που έπαιξε στο σινεμά.

Τα γυρίσματα όπως ανέφερε, είχαν ξεκινήσει στα τέλη του 1973 επί καθεστώτος Ιωαννίδη και υπήρχαν τεράστια προβλήματα με την λογοκρισία του χουντικού καθεστώτος. Ο αείμνηστος Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε τότε υποβάλλει για να ξεπεράσει τα εμπόδια και να «ξεγελάσει» την επιτροπή ένα σενάριο που μιλούσε για έναν περιοδεύοντα θίασο- μπουλούκι που ανέβαζε στην ελληνική επαρχία το κωμειδύλλιο «Γκόλφω», το οποίο φυσικά δεν είχε καμία σχέση με την τελική αριστουργηματική, υποβλητική ταινία διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών που περιέγραφε την ελληνική ιστορία μίας από τις πιο κρίσιμες πολιτικά περιόδους της Ελλάδας, από το 1939 έως και το 1952 και την ανάδειξη του Παπάγου στην κυβέρνηση.

Η Εύα Κοταμανίδου από τις αγαπημένες πρωταγωνίστριες του Θόδωρου Αγγελόπουλου (έπαιξε μεταξύ άλλων και στους «Κυνηγούς» το 1977 που γυρίστηκαν στα λουτρά της Αιδηψού) ανέφερε στην ΕΡΑ Πάτρας ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν απαιτητικός από όλους τους συνεργάτες του και δύσκολος ενώ όταν ξεκινούσε γύρισμα ένιωθες σαν να μπαίνεις σε μάχη ενώ αυτό που ζητούσε από τους ηθοποιούς του μέσα από τα μακρινά πλάνα του (καμιά σχέση με τα κοντινά που είχε συνηθίσει το κοινό) ήταν σωματικές ερμηνείες.

Η Εύα Κοταμανίδου που είναι συγκλονιστική στο «Θίασο» (ταινία που έφυγε από το Φεστιβάλ των Κανών το 1975 με το βραβείο FIPRESCI καλύτερης ταινίας, της διεθνούς ένωσης των κριτικών κινηματογράφου) όπως είπε, στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν όπου η ίδια είναι ακόμα και σήμερα δασκάλα, αυτό που είχε διδαχθεί ήταν ακριβώς το σωματικό θέατρο και έκφραση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Αίγιο και ως υπόμνηση των γυρισμάτων που είχε κάνει εκεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, σε τοποθεσίες όπως το παλιό λιμάνι του Αιγίου, για τις ανάγκες της ταινίας «Θίασος».

Όπως πρόσθεσε η Εύα Κοταμανίδου, τα γυρίσματα του πολύκροτου «Θιάσου» είχαν πραγματοποιηθεί σε πολλές τοποθεσίες ανά την Ελλάδα και υπό δύσκολες καιρικά συνθήκες με βαρυχειμωνιά και βροχές.

Σκηνές από τον "Θίασο" που γυρίστηκαν στο Αίγιο.

Σκηνές από τον "Θίασο" που γυρ...

Σκηνές από τον "Θίασο" που γυρίστηκαν στο Αίγιο.

Σκηνή από το "Θίασο" με την Εύα Κοταμανίδου πρώτη από αριστερά και στο κέντρο τον Βαγγέλη Καζάν και την Αλίκη Γεωργούλη.

Σκηνή από το "Θίασο" με την Εύ...

Σκηνή από το "Θίασο" με την Εύα Κοταμανίδου πρώτη από αριστερά και στο κέντρο τον Βαγγέλη Καζάν και την Αλίκη Γεωργούλη.

Κάτι τελευταίο που μοιράστηκε η Εύα Κοταμανίδου με τους Πατρινούς ακροατές (είχε παίξει στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας στο έργο 'Η Συναναστροφή" της Λούλας Αναγνωστάκη) ήταν και ένα περιστατικό που της είχε αφηγηθεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Το 1941, περίοδο που μόλις είχαν μπει οι Γερμανοί στην Αθήνα, ο σκηνοθέτης που ήταν τότε παιδάκι έξι χρονών είχε ενστικτωδώς σκίσει αφίσες των Γερμανών κατακτητών που αντίκρισε στο δρόμο, περπατώντας με τη μητέρα του. Αυτό όπως και οι τραγικές εικόνες από τα Δεκεμβριανά το 1944 χαράχτηκαν στη μνήμη του και τον ώθησαν στις ταινίες του να ασχοληθεί με σοβαρά θέματα όπως ο Εμφύλιος, οι διώξεις και φυλακίσεις των αριστερών και γενικά οι πολιτικές περιπέτειες της πατρίδας μας.

*Στην εκδήλωση του Αιγίου που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγίου, θα συμμετάσχει και η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά καθώς και το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν κινηματογραφικά αποσπάσματα από τις δυο ταινίες που αφορούν στο Αίγιο (Θίασος και Μελισσοκόμος). Στο ρόλο του αφηγητή θα είναι ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης ενώ το μουσικό σύνολο «Ηδύφωνο» που θα αποδώσει ορχηστρική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, αλλά και του Σάκη Παπαδημητρίου αποτελούν οι Άσπα Παπαδημητρίου-προσαρμογή παρτιτούρας –πιάνο, Νίνο Κιτάνι-κλαρινέτο, Μανόλης Κόττορος-βιολί, Νικολάι Κομισάροβ-τσέλο, Έλενα Παπαδημητρίου-τσέλο, Ηλίας Κρομμύδας-ακορντεόν, Θανάσης Σοφράς-κοντραμπάσο και Σάκης Παπαδημητρίου-κιθάρα. Την επιμέλεια της παράστασης έχει η Μαρία Παναγιωτακοπούλου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που η τελευταία του ταινία "Η Άλλη θάλασσα" που έμεινε ημιτελής, αφορούσε τους μετανάστες και θα είχε γυρίσματα και στην Πάτρα.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που η τελευταία τ...

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που η τελευταία του ταινία "Η Άλλη θάλασσα" που έμεινε ημιτελής, αφορούσε τους μετανάστες και θα είχε γυρίσματα και στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture