Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αναβάλλονται τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης "Η Σμύρνη των Ελλήνων" στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων

Αναβάλλονται τα σημερινά εγκαίνια της έκ...
Μαρτάτος Tάκης

Εκτός απροόπτου όπως δήλωσε στο thebest.gr ο Νίκος Μακρής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου, η έκθεση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 26/11

Για την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 μετατίθενται εκτός απροόπτου, τα εγκαίνια της έκθεσης για την Μικρασιατική καταστροφή με τίτλο «Η Σμύρνη των Ελλήνων» που κανονικά ήταν να ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη 22/11, κάτι που τελικώς δεν κατέστη δυνατό λόγω των συνεχών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον Δήμο Πατρέων για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων.

Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των Πρωτοκλητείων 2012 που διοργανώνει προς τιμή του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στην οδό Μαιζώνος και Φιλοποίμενος.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου, δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μακρής ερωτώμενος από το thebest.gr, τόνισε ότι πράγματι τα σημερινά προγραμματισμένα εγκαίνια αναβάλλονται λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και της αναστάτωσης που έχει επέλθει. Επίσης λόγω των κινητοποιήσεων δεν υπήρχε και η δυνατότητα, όπως ανέφερε, από πλευράς Δήμου να εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση-δελτίο Τύπου για να το πληροφορηθούν τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο όπως μας πληροφόρησε ο κ. Μακρής τα σημαντικά εκθέματα βρίσκονται ήδη από σήμερα στην Πάτρα και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει το στήσιμο της έκθεσης παρά τα εμπόδια της απεργίας ώστε η έκθεση να μην ματαιωθεί και να ξεκινήσει τη λειτουργία της έστω την ερχόμενη Δευτέρα 26/11 το βράδυ.

Να θυμίσουμε ότι μετ’ εμποδίων λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του Δήμου ξεκίνησε και η έκθεση Θρησκευτικού γραμματοσήμου για τους 10 ιστορικούς ναούς της Πάτρας, στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά στη Γούναρη και Νικήτα την περασμένη Δευτέρα 19/11 όπου υπήρξε προσωπική παρέμβαση του προέδρου του Πολιτιστικού Τομέα Νίκου Μακρή και έγινε όπως χαρακτηριστικά είπε, «μία υπέρβαση εκ των ενόντων».

Η έκθεση «Η Σμύρνη των Ελλήνων» περιλαμβάνει πολύτιμο υλικό από την Ένωση Σμυρναίων όπως φωτογραφίες, ενθυμήματα, αρχειακό υλικό, βιβλία, εφημερίδες, πορτρέτα αλλά και διάφορα άλλα ανεκτίμητα κειμήλια, τα οποία έσωσαν από την καταστροφή το 1922 και τα έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Η έκθεση όπως ανέφερε ο κ. Μακρής έχει ήδη φιλοξενηθεί στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα (όπου και στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με το οποίο γίνεται η έκθεση αυτή ιστορικής μνήμης) αλλά και στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι (για διάστημα 20 ημερών) απ’ όπου και ήρθαν τα εκθέματα τα οποία παρέλαβε ο υπεύθυνος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών Δημήτρης Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου έχει αναλάβει και το στήσιμο της έκθεσης.

Μετά την Πάτρα, η έκθεση «Η Σμύρνη των Ελλήνων» θα ταξιδέψει στην Κόρινθο. Για τις εξελίξεις της σημερινής αναβολής των εγκαινίων έχει ήδη ενημερωθεί και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Τα εγκαίνια την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ που θα τελέσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, αναμένεται να πλαισιωθούν και από ομιλίες για την τραγική επέτειο των 90 χρόνων από την πυρπόληση και καταστροφή της ακμάζουσας πόλης της Σμύρνης στα Μικρασιατικά παράλια.

*Τέλος να αναφέρουμε ότι σήμερα Πέμπτη 22/11 το πρωί στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων τελέστηκε στο νέο ιερό ναό του Αγ. Ανδρέα εκκλησιασμός των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας καθώς και το πυροσβεστικό σώμα. Στη Θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture