Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παράγινε το κακό με τις φήμες για απαγωγές παιδιών και εμπορία οργάνων - Τρόμος στους πολίτες απο τις ανυπόστατες φήμες

Παράγινε το κακό με τις φήμες για απαγωγ...

Ανακοίνωση και απο τον Εθνικο Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων μετά την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Έχει παραγίνει το κακό με τις ανυπόστατες ειδήσεις οι οποίες έρχονται εντελώς ξαφνικά (;) στο φως της δημοσιότητας και αφορούν σε υποτιθέμενες απαγωγές από κακοποιούς οι οποίοι απαγάγουν το θύμα τους και στη συνέχεια πωλούν τα όργανά του.

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί και επισήμως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωση της στα τέλη του Μάη.

Μετά σχεδόν ένα μήνα, εκτενή αναφορά - ανακοίνωση αναγκάζεται να κάνει και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός υπογραμμίζει πως είναι τόσο πρακτικά όσο και επιστημονικά αδύνατη η λήψη οργάνων, με σκοπό την "εμπορία, ύστερα από απαγωγή ή εγκληματική ενέργεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, υπό τις συνθήκες αυτές, να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση".

Ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι ως "εμπόριο οργάνων" νοείται η αγοραπωλησία οργάνων, με την οικειοθελή παραχώρηση οργάνου από ζωντανό δότη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.

Η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα σε κράτη, όπου το νομικό τους πλαίσιο δεν την απαγορεύει ρητά.

Παράλληλα τονίζεται πως στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ κρούσμα μεταμόσχευσης οργάνου, προερχόμενου από εμπόριο οργάνων σώματος.

Και αυτό, διότι στη χώρα μας οι μεταμοσχεύσεις, είτε από ζώντα είτε από πτωματικό δότη, πραγματοποιούνται μόνο σε μονάδες μεταμόσχευσης δημοσίων νοσοκομείων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η εμπορία οργάνων στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι παράνομη, επισημαίνει ο ΕΟΜ και εξηγεί ότι η νομοθεσία απαγορεύει ρητά κάθε είδους οικονομικό ή άλλο αντάλλαγμα στον δότη ή στην οικογένειά του ή στο ιατρικό και το λοιπό προσωπικό που συμμετέχει, ενώ απαγορεύεται ακόμη και η γνωστοποίηση της ανάγκης ή της διαθεσιμότητας, με σκοπό την ανταλλαγή.

"Όλες αυτές οι νομικές ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς και οι απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες που απαιτούνται για την αφαίρεση και μια επιτυχή μεταμόσχευση, μετά βεβαιότητας αποκλείουν την εμπορία οργάνων ή οποιοδήποτε άλλο "σενάριο".

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Επιπλέον, η μεταμόσχευση αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη ιατρική πράξη, όπου απαιτείται άρτια επιστημονική γνώση πολλών ειδικοτήτων, χειρουργική εξειδίκευση και υψηλής ασφάλειας υλικοτεχνικές υποδομές για να πραγματοποιηθεί", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης, ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σύμφωνα με την οποία "οι αναρτήσεις για απαγωγές παιδιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χατζής, καλεί τους πολίτες "να μη λαμβάνουν υπόψη ανυπόστατες πληροφορίες, καθώς μοναδικό σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και τον εκφοβισμό, χωρίς ωστόσο να έχουν κανένα βάσιμο υπόβαθρο".

Αντιδράσεις και από το Χαμόγελο του Παιδιού

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες στην "Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS 1056" και στην "Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000", λαμβάνουμε εκατοντάδες κλήσεις από αναστατωμένους γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σχετικά με τις πληροφορίες που αναδημοσιεύονται διαρκώς στο διαδίκτυο και αφορούν σε αρπαγές ανηλίκων ακόμη και σε παιδιά που τους έχουν αφαιρέσει ζωτικά όργανα καθώς πρόκειται για κύκλωμα εμπορίου οργάνων.

Η τρίτη κατά σειρά, μετά αυτή της ΕΛΑΣ και του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ανακοίνωση, για το συγκεκριμένο ζήτημα αποδεικνύει την τεράστια ζημιά που έχουν κάνει τέτοιου είδους αναρτήσεις, οι οποίες πλήττουν τους γονείς στο πιο ευαίσθητο σημείο τους, τα παιδιά τους.

"Το Χαμόγελο Του Παιδιού" έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές των περιοχών όπου αναφέρονται τα συγκεκριμένα περιστατικά (ενδεικτικά αναφέρουμε Ζάκυνθο, Βόλο, Αχαρναί, Ίλιον κ.α) και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που αναπαράγονται", τονίζει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζεται:

"ΑΝΤΙΘΕΤΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για φημολογίες που αναπαράγονται χωρίς να έχει διασταυρωθεί η εγκυρότητα τους προκαλώντας αίσθημα πανικού και τρόμου στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι "Το Χαμόγελο Του Παιδιού" δεν έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες καμία καταγγελία αρπαγής ανηλίκου παρά μόνο κλήσεις που λαμβάνουμε από πολίτες, οι οποίοι αναφέρουν πληροφορίες από φήμες ή από δημοσιεύματα μέσω διαδικτύου".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις