Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Μιχάλης Μπεκίρης.
Για ένα από τα πλέον καυτά θέματα της τοπικής επικαιρότητας που αφορά εκατοντάδες κατοίκους και επιχειρηματίες της Δυτικής Αχαΐας η αρμόδια υπουργός απάντησε αόριστα και με την διαπίστωση πως γενικά η κατάσταση του ποταμού χαρακτηρίζεται ως…καλή. Αναλυτικά η απάντηση έχει ως εξής :
«Όπως μας ενημέρωσε η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του Υπουργείου μας σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, αξιολόγησε και απέστειλε στην Ε.Ε., στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του άρθρου 5 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, συμπεραίνεται ότι:
Ως προς το μεγαλύτερο μέρος του ο ποταμός Πείρος χαρακτηρίστηκε ως καλής κατάστασης, ενώ ένα μικρό του μέρος στην περιοχή των εκβολών, μετά τη συμβολή με τους Παραπείρο και Σερδίνη, χαρακτηρίστηκε «σε κίνδυνο (at risk)» μη εκπλήρωσης του περιβαλλοντικού στόχου της Οδηγίας για καλή οικολογική κατάσταση. Οι χαρακτηρισμοί της ποιοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων θα ληφθούν ιδιαίτερα υπ' όψη στο Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος της Δυτικής Ελλάδας, όπου περιλαμβάνεται και η λεκάνη του Πείρου, το οποίο θα αντιμετωπίσει συνολικά και συστηματικά στο πλαίσιο της κατάρτισης και εφαρμογής του, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις απαιτήσεις της Οδηγίας - πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΚ, το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού.
Τα Σχέδια Διαχείρισης σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάρτιση Προγραμμάτων Μέτρων για την προστασία, αποκατάσταση και αναβάθμιση των επιφανειακών (εσωτερικών, μεταβατικών, παράκτιων) και υπόγειων υδατικών συστημάτων. Η έναρξη εκπόνησης των Σχεδίων αυτών προγραμματίζεται για το 2010.
Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων έχει μεριμνήσει για τη διαμόρφωση και τη λειτουργία Προγραμμάτων/Δικτύων παρακολούθησης της κατάστασης των επιφανειακών (ποταμών, λιμνών, μεταβατικών, παράκτιων) και υπόγειων υδάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές του Άρθρου 8 και του Παραρτήματος V της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΚ).
Επισημαίνεται ότι:
Η επεξεργασία και διάθεση σε υδάτινο αποδέκτη των υγρών αποβλήτων βιομηχανικών εγκαταστάσεων γίνεται κατά περίπτωση κατόπιν άδειας της αρμόδιας Κεντρικής, Περιφερειακής ή Νομαρχιακής Υπηρεσίας, μετά από έγκριση σχετικής μελέτης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα κείμενη νομοθεσία, για επικίνδυνα και μη επικίνδυνα απόβλητα,
αντίστοιχα. Στην άδειο προβλέπονται συγκεκριμένοι όροι για την επεξεργασία και διάθεση των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και καθορίζονται οριακές τιμές εκπομπής των υγρών αποβλήτων για τον κατά περίπτωση χρησιμοποιούμενο καθορισμένο αποδέκτη.
Για τη λειτουργία κάθε βιομηχανικής εγκατάστασης και κάθε θεσμοθετημένης Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος (Κεντρικές, Περιφερειακές ή Νομαρχιακές), ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της. Στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων καθορίζονται οι οριακές τιμές εκπομπής ρυπαντικών φορτίων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις ρυπαντικών φορτίων
στους αποδέκτες καθώς και τα τεχνικά έργα, τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί που επιβάλλεται να κατασκευασθούν ή να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ή γενικότερα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος καθώς και η παρακολούθηση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων. Κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λαμβάνονται υπόψη οι όροι και προϋποθέσεις καθώς και τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής που έχουν καθοριστεί για τον κατά περίπτωση χρησιμοποιούμενο από τη βιομηχανία / βιοτεχνία καθορισμένο αποδέκτη. Η τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων εξασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα οι εγκατεστημένες σε θεσμοθετημένη Βιομηχανική Περιοχή βιομηχανίες υποχρεούνται να τηρούν, εκτός από τους δικούς τους εξειδικευμένους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και τους καθορισμένους γενικότερους περιβαλλοντικούς όρους για την εύρυθμη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. καθώς και τα προβλεπόμενα στον σχετικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ.
Ιδιαίτερα για τα ελαιοτριβεία επισημαίνεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που τίθενται κατά περίπτωση για να είναι πρακτικά εφαρμόσιμοι, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τους ιδιαίτερους παράγοντες που ισχύουν στην περίπτωση τους, δηλαδή το μικρό μέγεθος, οι μικρές οικονομικές δυνατότητες τους και η εποχικότητα της δραστηριότητας. Οι παραπάνω παράγοντες και επιπλέον το γεγονός της γεωγραφικής διασποράς των μονάδων, το μεγάλο ρυπαντικό φορτίο των αποβλήτων που παράγουν καθώς και οι οργανωτικές αδυναμίες των ίδιων των μονάδων φαίνεται ότι συντελούν στο να μην έχει βρεθεί η τελική λύση του προβλήματος παρότι η τεχνολογία σήμερα δεν στερείται λύσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Ο έλεγχος της τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων διενεργείται από την αδειοδοτούσα Αρχή, το Υ.Π.Ε.Κ.Α., τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Αχαΐας) καθώς και από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που δε συμμορφώνονται με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η κείμενη νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, τη συχνότητα, την υποτροπή, το ύψος υπέρβασης των θεσμοθετημένων ορίων εκπομπών
και την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων. Σε περίπτωση περαιτέρω μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων προς τα υποδεικνυόμενα μέτρα ή λήψης μη αποτελεσματικών μέτρων η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ακόμη και την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους, εν άλω ή εν μέρει.
Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) έχει πραγματοποιήσει έχει πραγματοποιήσει κατά χρονικά διαστήματα περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και στην ευρύτερη περιοχή αυτής. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις των προβλεπομένων στις σχετικές Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 9 του ν. 2947/2001, οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάστηκαν στην οικεία Εισαγγελία ενώ παράλληλα έγινε εισήγηση επιβολής διοικητικού προστίμου.
Ειδικότερα: Έχει πραγματοποιηθεί στις 8-4-2008 περιβαλλοντικός έλεγχος στην
εγκατάσταση βιολογικού καθορισμού της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και εκδόθηκε η με α.π. οικ. 12123/21-10-2008 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και η με α.π. οικ.12125/21-10-2008 εισήγηση επιβολής προστίμου ύψους 72.000 Ευρώ προς το Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο Η υπηρεσία μας πραγματοποίησε περιβαλλοντικά έλεγχο στις 1-10-2008 στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Δύμης. Εκδόθηκε η με α.π. οικ. 12713/12-12-2008 σχετική πράξη βεβαίωσης παράβασης και η με α.π. οικ. 12715/12-12-2008 εισήγηση επιβολής προστίμου ύψους 23.500 Ευρώ προς το Νομάρχη Αχαΐας.
Αναφορικό με το θιγόμενα στις σχετικές Ερωτήσεις και Αναφορές, η Ε.Υ.Ε.Π. θα προβεί σε διερεύνηση τους σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ν.Α. Αχαΐας επιδιώκοντας περαιτέρω ενεργοποίηση τους και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα εντάξει στον προγραμματισμό της νέο έλεγχο.
Η ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας λειτουργεί με περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν με την υπ' αρ. πρωτ. 118135 / 31-08-2006 Κ.Υ.Α. Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, οι οποίοι προβλέπουν κατάλληλη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της βιομηχανικής περιοχής στην Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων (Μ.Κ.Α.) πριν διατεθούν μέσω του δικτύου διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στον εγκεκριμένο αποδέκτη (θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έναντι των εκβολών του ποταμού Πείρου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού) σύμφωνα με τις Ε2/οικ. 10006/06-05-88 & οικ. 137/02-07-91 Αποφάσεις του Νομάρχη Αχαΐας. Δηλαδή τα υγρά απόβλητα της ΒΙ.ΠΕ. δεν διοχετεύονται στον ποταμό Πείρο αλλά έναντι των εκβολών του σε απόσταση 2.000 μέτρα από την ακτή. Εάν οι συνθήκες λειτουργίας της Μ.Κ. Α. διαφοροποιηθούν, λόγω αλλαγής των τεχνικών παραμέτρων βάσει των οποίων εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της Β1.ΠΕ., υποχρεούται ο φορέας διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ. να ενημερώσει την αδειοδοτούσα αρχή και να υποβάλλει φάκελο του όρθρου 13 της ΚΥΑ Η.Π.11014/7033/14.03.2003 (ΦΕΚ 332Β/2003) για να ζητήσει τροποποίηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Σημειώνεται ότι από το Υπουργείο μας προωθείται η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας στην οποία θα περιλαμβάνονται αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί ενώ τίθενται ειδικοί όροι για την διαχείριση της ιλύος που παράγεται στην Μ.Κ.Α. της ΒΙ.ΠΕ.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










