Τι σημαίνει «τόσο μακριά, τόσο κοντά» όταν προτείνεις βιβλία; Το σημερινό δίπολο είναι μια μορφή ευκρινούς απάντησης
Δύο εντελώς διαφορετικά σε ύφος βιβλία, κατάφεραν να αναταράξουν την επιφάνεια ανάγνωσης και απόλαυσής μου τον τελευταίο καιρό. «Το τσίμπημα της μέλισσας» του Paul Murray και το «Γράμματα στην Παναγία» του Κυριάκου Χαρίτου. Ανισομεγέθη, διαφορετικών δονήσεων με ένα σημαντικό αφετηριακό σπινθήρα: Πόσο φθαρτό και υπέροχο να είσαι άνθρωπος.
«Το τσίμπημα της μέλισσας» –Paul Murray (εκδ. Ψυχογιός)
Tα πολυσέλιδα «απαιτητικά» μυθιστορήματα – τα λέμε και «τούβλα»- έχουν ένα μικρό ντεφό. Αν δε σε τραβήξουν, σαν μύγα σε αλογοουρά, οι πρώτες σελίδες, τσινάει το ενδιαφέρον σου και χάνεις ουσία. Ο Murray επιβάλλει το δικό του ρυθμό στον αναγνώστη και οι ανάσες που παίρνεις είναι επιβεβλημένες από τον μετρονόμο της γραφής.
Η οικογένεια Μπαρνς έχει τρομερά προβλήματα. Η κάποτε επικερδής αντιπροσωπεία αυτοκινήτων του πατέρα, του Ντίκι, πάει από το κακό στο χειρότερο λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία. Εκείνος ωστόσο αρνείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση και περνά τις μέρες του στο δάσος με ακτιβιστικές αυταπάτες σωτηρίας. Η γυναίκα του η Ιμέλντα πουλά τα κοσμήματά της στο eBay, ενώ η έφηβη κόρη τους Κας, άριστη μαθήτρια έως πρόσφατα, φαίνεται αποφασισμένη να φτάσει ως τις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο πίνοντας και γιολάροντας κάθε βράδυ. Και, τέλος, ο παραμελημένος δωδεκάχρονος ΠιΤζέι, ο Τομ Σόγιερ με κινητό, καταστρώνει σχέδιο απόδρασης από το σπίτι.
Μια σάγκα ασύγκριτης ομορφιάς και οδύνης με τέσσερις αξέχαστους κεντρικούς ήρωες και πρόσωπα –δορυφόρους σε μια τροχιά που με όλους τους αστρονομικούς υπολογισμούς καταλήγει σε ένα big bang. Μυστικά, ματαίωση, απωθημένα, έρωτας και αυτοταπείνωση σε μια σύγχρονη Ιρλανδία που μαστίζεται από την παγκόσμια «πανούκλα» της μοναξιάς .
«Πετάω σαν πεταλούδα και τσιμπάω σαν μέλισσα» έλεγε ο Μοχάμεντ Άλι . Τέτοια γροθιά είναι και η ανάγνωση αυτού του βραδυφλεγούς έπους.
«Γράμματα στην Παναγία» -Κυριάκος Χαρίτος ( εκδ. Πατάκη)
Ιντερμέδια σάρκινα, μια μορφή εξιλέωσης , ένα συγγνώμη για τα λάθη και η παραδοχή της αμαρτίας. Είκοσι έξι γράμματα χαμένα για αιώνες. Ήρθαν στο φως πριν λίγα χρόνια, αν και η γνησιότητά τους αμφισβητήθηκε. Παραλήπτης η μάνα, η αγκαλιά, η εντολοδόχος. Γράμματα λιτά , γραμμένα με αίμα, σάλιο λιγωμένο για ένα κεράσι , αλάτι στα ακροδάχτυλα από ένα μπάνιο με φίλους –μαθητές. Ο Κυριάκος Χαρίτος , ένας από τους πιο τρυφερά ευφυείς νέους έλληνες συγγραφείς, ποστάρει το θαύμα της αγάπης σε έναν σκληρό, ψηφιακό κόσμο. Θέλαμε και άλλο αλλά τα θαύματα διαρκούν τρείς ημέρες. Αυτό κι αν είναι ψέμα!


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr