Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου η συμμετοχή της Ορχήστρας Πατρών και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων στην πανηγυρική ραδιοφωνική συναυλία του Γ΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τίτλο «Δια Χειρός Τρίτου», όπου παρουσιάστηκαν οι μουσικοί παραγωγοί και συνεργάτες του Γ΄ Προγράμματος με την αμιγώς μουσική τους ιδιότητα. Στην πρωτότυπη αυτή εκδήλωση, μουσικοί παραγωγοί και συνεργάτες του Τρίτου άφησαν για λίγο τα μικρόφωνα και ανέδειξαν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα, συμμετέχοντας στη συναυλία ως σολίστ και συνθέτες.
Η συναυλία, που μεταδόθηκε ζωντανά σε πανελλαδική κλίμακα από τις 8.45 έως τις 11 από το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, πραγματοποιήθηκε παρουσία κοινού και εκλεκτών προσκεκλημένων και πολλών φίλων του Τρίτου Προγράμματος της Ε.ΡΑ. (συνθετών, μουσικών, παραγωγών κλπ) στο κατάμεστο Studio C του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή και η συμμετοχή της Ορχήστρας Πατρών ξεπέρασε τα 30 λεπτά.
Η Ορχήστρα Πατρών, που εκπροσώπησε ιδανικά την πόλη μας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, εμφανίστηκε στο δεύτερο μέρος της συναυλίας και υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημήτρη Μποτίνη ερμήνευσε το έργο «Τα πρότυπα» του Τάσου Ρωσόπουλου. Πρόκειται για ένα έργο γραμμένο πάνω στην ποίηση του σπουδαίου ποιητή Έζρα Πάουντ. Τέσσερις στίχοι του ποιητή γίνονται το έναυσμα για να αναπτυχθούν τα τέσσερα μουσικά μέρη της εξαιρετικής σύνθεσης του βασικού στελέχους του Γ΄ Προγράμματος και συνθέτη Τάσου Ρωσόπουλου:
-Η Ιρίνα είναι πρότυπο μητέρας
-Τα παιδιά της δεν ανακάλυψαν τις μοιχείες της ποτέ
-Και η Λαλάγη είναι πρότυπο μητέρας
-Οι νεαροί βλαστοί της είναι ευτραφείς και ευτυχισμένοι
«Τα πρότυπα» είναι ένα σύγχρονο έργο που το χαρακτηρίζει έντονος λυρισμός, νοσταλγία, μελωδικότητα και μια πρωτότυπη προσέγγιση που ανταποκρίνεται πλήρως στην ποιητική διάσταση των στίχων.
Στη συνέχεια η Ορχήστρα Πατρών υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου συνθέτη και διευθυντή της ΕΡΑ Δημήτρη Παπαδημητρίου ερμήνευσε 4 αποσπάσματα από τον κύκλο «Ο άνθρωπος που του πήραν τον ίσκιο» που ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει συνθέσει πάνω στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Το φωνητικό ερμηνευτικό βάρος ανέλαβε η Κλεονίκη Δεμίρη.
Τέλος η Ορχήστρα Πατρών, επίσης υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, απέδωσε το έργο του «Οι θεατρίνοι», ενώ συνέπραξαν το Duo Fina και η Χορωδία «Εν Φωναίς»(διδασκαλία: Αλέξανδρος Στουπάκης).
Η εμφάνιση της Ορχήστρας Πατρών απέσπασε κολακευτικά σχόλια από τους διοργανωτές και το κοινό, που υπογράμμισαν το άρτιο καλλιτεχνικό και εκτελεστικό επίπεδο της ορχήστρας.
Το δεύτερο μέρος της ραδιοφωνικής συναυλίας «Δια Χειρός Τρίτου», που συμμετείχε η Ορχήστρα Πατρών, άρχισε με τον εκλεκτό πιανίστα Χρίστο Παπαγεωργίου σε παραλλαγές πάνω σε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη.
Στο πρώτο μέρος η Μαρίνα Παπαδημητρίου(πιάνο) και ο Μιχάλης Μεσσήνης(μαντολίνο) ερμήνευσαν τη «Σονάτα ορ 5 Nr. 8, σε μι ελάσσονα» του Arcangelo Corelli και το λαϊκό τραγούδι του 15ου αιώνα «Las Morillas de Jaen» του Federico Garcia Lorca, οι πιανίστες Στέλλα Τσάνη και Διονύσης Μαλούχος παρουσίασαν τη «Σονατίνα αρ.3 για βιολί και πιάνο D. 408 σε σολ ελάσσονα» του Franz Schubert, o σπουδαίος πιανίστας, συνθέτης της τζαζ και αυτοσχεδιαστής Σάκης Παπαδημητρίου ξεδίπλωσε μια πρωτότυπη, ελεύθερη και ευφάνταστη διασκευή στον «Επιτάφιο» του Σεικίλου, ενώ το Θουκιδίδειο κουαρτέτο με κιθάρες, αποτελούμενο από τους Ανδρέα Μαδημένο, Δημήτρη Κλαυδιανό, Τάκη Πατέ και Γιάννη Σοφό, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Στέλιου Μούστου ερμήνευσε τα έργα «Danza da Saudade» και «Tango» του Dieter Kreidler και «Swinging in Hawai» του Jo Portalier.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπης Ταγματάρχης υπογράμμισε ότι η επιλογή των παραγωγών και συνεργατών του Τρίτου γίνεται πάντα με μεγάλη επιμέλεια, καθότι ο σταθμός απευθύνεται σε σταθερό κοινό, «το πλέον εκπαιδευμένο, τρυφερό και ευαίσθητο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ταγματάρχης ευχαρίστησε όλους τους παραγωγούς και τους ακροατές του Τρίτου που συνεχώς «διαδίδουν το μήνυμα ότι η ΕΡΤ είναι μια νησίδα πολιτισμού» και εξέφρασε τη σταθερή δέσμευση της διοίκησης για στήριξη δράσεων πολιτισμού.
Ο Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι όλοι οι παραγωγοί του Τρίτου είναι διαπρεπείς άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία να εμφανίσουν το εκτός ραδιοφώνου έργο τους.
Η συντονίστρια του Τρίτου Προγράμματος κυρία Βιργινία Νείλα, τόνισε ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η μουσική αποτελεί αντίδοτο και αντίβαρο στις δυσκολίες, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας.
Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν τη συναυλία, ήταν ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο συγγραφέας Γιώργος Χρονάς, ο στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, ο πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος και πολλοί άλλοι.
Η συναυλία, την οποία παρουσίασε η Λήδα Παπαδημητρίου, μεταδόθηκε απευθείας από τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος και από τον ΦΙΛΙΑ, καθώς και διαδικτυακά από το website της ΕΡΤ, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΑ 5 – «Φωνή της Ελλάδας».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








