Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BODY & SOUL

/

Εργασιακοί στόχοι: Γιατί χρειάζεται να θέτουμε κάθε στιγμή μέσα στη χρονιά

Εργασιακοί στόχοι: Γιατί χρειάζεται να θ...

Διαβάστε και ενημερωθείτε σχετικά

Είναι γεγονός ότι η νέα χρονιά βρίσκει, τους περισσότερους από εμάς, να κάνουμε την προσωπική μας ανασκόπηση και να θέτουμε καινούργιους στόχους που θα ομορφύνουν την καθημερινότητά μας. Οι στόχοι αυτοί συνδέονται με όλους τους τομείς της ζωής μας και φυσικά δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η επαγγελματική μας σταδιοδρομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθορισμός εργασιακών στόχων είναι απαραίτητος, όχι μόνο τις πρώτες μέρες του νέου έτους, αλλά κάθε στιγμή μέσα στη χρονιά, καθώς συνοδεύεται από πλήθος θετικών. Αναλυτικότερα, μας βοηθάει:

❖      Να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας.

❖      Να οργανώσουμε την εργασιακή μας ζωή.

❖      Να αναπτύξουμε δεξιότητες και να εκτιμήσουμε την τωρινή μας απόδοση.

❖      Να δημιουργήσουμε νέα κίνητρα και να αλλάξουμε καταστάσεις που δε μας αρέσουν.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η θέσπιση νέων στόχων, όταν νιώθουμε ότι είναι απαραίτητο, μπορεί να μεταμορφώσει την επαγγελματική μας ζωή και να την “φέρει” εκεί ακριβώς που επιθυμούμε. Πώς μπορούμε όμως να διατηρήσουμε τους μεγάλους (ή και μικρούς!) μας στόχους; Παρακάτω σας τα αναλύουμε όλα. Ας ξεκινήσουμε!

Κινηθείτε σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα

Είναι χρήσιμο οι στόχοι που θέτουμε να χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη κλίμακα. Χρειάζεται λοιπόν να δημιουργούμε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και να κινούμαστε με βάση αυτά. Αν λοιπόν ανήκετε και εσείς στη μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν μία μεγάλη αλλαγή στην επαγγελματική τους καριέρα, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μια νυκτί.

Αντιθέτως, πρέπει να δώσετε χρόνο και να κάνετε τα κατάλληλα βήματα που θα σας φέρουν όλο και πιο κοντά στον στόχο σας. Είναι πιθανό για παράδειγμα να χρειαστεί να επιστρέψετε ξανά στα θρανία, για ένα προπτυχιακό στο μάρκετινγκ ή όποιο αντικείμενο σας ενδιαφέρει, ή να κάνετε συνεδρίες με έναν σύμβουλο καριέρας. Πολλές φορές λοιπόν απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός. Από την άλλη, μπορεί να θέλετε να θέσετε έναν στόχο, όπως είναι η ταξινόμηση των emails, που μπορεί να επιτευχθεί στη διάρκεια της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, αξιολογήστε τις προσδοκίες σας και δώστε το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η επίτευξή τους.

Σκεφτείτε την ιδανική ρουτίνα

Πριν καθορίσουμε έναν συγκεκριμένο στόχο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μια πιο μεγάλη εικόνα και πώς αυτός θα επηρεάσει την καθημερινότητα. Είναι απαραίτητο λοιπόν να σκεφτούμε αν η ρουτίνα που τελικά θα συνοδεύει η επίτευξη του εκάστοτε στόχου μάς ταιριάζει. Ειδικά δε αν πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, χρειάζεται να δούμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν στο βάθος του χρόνου.

Αν λοιπόν θέλετε να καταπιαστείτε με κάτι συγκεκριμένο, οραματιστείτε τη ρουτίνα που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε τον τύπο της εργασίας σας και να δουλεύετε εξ αποστάσεως, είναι καλό να αξιολογήσετε το κατά πόσο η δουλειά εκτός γραφείου ταιριάζει στην προσωπικότητά σας. Σκεφτείτε λοιπόν την ιδανική ρουτίνα για εσάς και κάντε μικρά βήματα προς την υλοποίησή της.

Δημιουργήστε μικρότερους στόχους

Είναι αλήθεια ότι ένας μεγάλος στόχος πολλές φορές φοβίζει, καθώς η επίτευξή του φαντάζει δύσκολη και πολύ μακρινή. Για αυτό είναι σημαντικό να τον “σπάμε” σε μικρότερους, πιο έξυπνους στόχους, οι οποίοι βέβαια θα είναι πολύ συγκεκριμένοι. Πρέπει λοιπόν να είναι ρεαλιστικοί και μετρήσιμοι και φυσικά να έχουν σύμμαχο τη συνέπεια.

Η στοχοπροσήλωση είναι η δεξιότητα αυτή που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία και αυτό ισχύει και για το εργασιακό περιβάλλον. Αν λοιπόν έχετε σκεφτεί τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε, είναι πολύ σημαντικό να ασχολείστε καθημερινά, έστω και για λίγα λεπτά, για την επίτευξη της εκάστοτε επιθυμίας σας. Μόνο έτσι θα γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα.

Ελέγχετε τακτικά την πορεία σας

Τέλος, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αξιολογούμε συχνά την πρόοδο που κάνουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να καταλαβαίνουμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε. Πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε τις ενέργειές μας και να βεβαιωνόμαστε ότι βρισκόμαστε μέσα στο χρονικό περιθώριο που έχουμε εξαρχής θέσει.

Αν είστε και εσείς σε αυτήν τη διαδικασία, σας προτείνουμε όχι μόνο να ελέγχετε την πρόοδο που έχετε κάνει μέχρι τη δεδομένη στιγμή, αλλά και να μπορείτε να αναθεωρείτε τους στόχους σας άμα χρειαστεί. Στην περίπτωση δε που νιώθετε ότι οι προσπάθειές σας είναι άκαρπες, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια, είτε από κάποιον συνάδελφο που εμπιστεύεστε, είτε από έναν αξιόπιστο σύμβουλο καριέρας.

Ολοκληρώνοντας, έχετε σίγουρα κατανοήσει τη σημαντικότητα των στόχων που θέτουμε στην επαγγελματική μας ζωή. Κινηθείτε λοιπόν έξυπνα και δημιουργήστε την καριέρα των ονείρων σας!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being