Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Η πόλη που όλοι οι κάτοικοι μένουν στον ίδιο δρόμο

Η πόλη που όλοι οι κάτοικοι μένουν στον ίδιο δρόμο

Στη νότια Πολωνία

Οι περισσότερες πόλεις του κόσμου διαχωρίζονται από δρόμους και λεωφόρους, πλατείες, πάρκα, καθώς και πολυκατοικίες με διαφορετικές οδούς που έχουν όπως είναι λογικό και μπαλκόνια.

Προκειμένου, επίσης, οι κάτοικοι της εκάστοτε πόλης να μεταβούν στην εργασία τους χρησιμοποιούν είτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε το Ι.Χ. αντιμετωπίζοντας ενδεχόμενη κίνηση στους δρόμους, αλλά και την αναμονή με τα φανάρια.

 Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, ωστόσο, υπάρχει μια ιδιόμορφη πόλη στην νότια Πολωνία που αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Πρόκειται για την πόλη Suloszowa, στην οποία διαμένουν περίπου 6.000 κάτοικοι και βρίσκεται 29 χλμ. βορειοδυτικά της Κρακοβίας.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εν λόγω πόλης είναι ότι όλοι οι κάτοικοι της μένουν στον ίδιο δρόμο, δεδομένου ότι όλα τα σπίτια είναι χτισμένα εκατέρωθεν μιας κυκλοφοριακής λωρίδας μήκους 9 χλμ. Μάλιστα, τα σπίτια –που είναι μονοκατοικίες – έχουν κατασκευαστεί το ένα δίπλα στο άλλο, έχοντας ξεχωριστές αυλές και κήπους, και στις δύο πλευρές του μοναδικού δρόμου που υπάρχει στον αγροτικό οικισμό.

Η πόλη αποκαλείται και ως «μικρή Τοσκάνη» λόγω της διάταξης της, αλλά και ενός επιβλητικού κάστρου στην άκρη της Suloszowa που η κατασκευή του χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Οι κάτοικοι ζουν αρμονικά, καθώς όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και η καθημερινότητα τους κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς, ασχολούμενοι κυρίως με γεωργικές καλλιέργειες, όντας απαλλαγμένοι από τους θορύβους, τις εντάσεις και το άγχος που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις.

Οι εικόνες από ψηλά που κυκλοφορούν, άλλωστε, στο διαδίκτυο αποτυπώνουν την μοναδική ομορφιά της κοινότητας, συνθέτοντας ένα μοναδικό μωσαϊκό χρωμάτων από τις γεωργικές εκτάσεις καθώς τις σκεπές των σπιτιών, αρκετές από τις οποίες είναι κόκκινες και μπλε.

 Μετά μια κουραστική ημέρα στα χωράφια, οι κάτοικοι ξεκουράζονται πηγαίνοντας στα σπίτια φιλικών τους προσώπων, ώστε να πιουν μερικά ποτά, ενώ υπάρχει και μια λέσχη για ηλικιωμένους με διάφορες δραστηριότητες. Παράλληλα, στην πόλη πραγματοποιούνται και γιορτινές συγκεντρώσεις, μετά την συγκομιδή των τοπικών προϊόντων, όπως είναι οι φράουλες και οι πατάτες.

Εκτός από το κεντρικό κτίριο της κοινότητας η πόλη διαθέτει τράπεζα, φούρνο, καθώς και παντοπωλεία με τοπικά προϊόντα, με τους περισσότερους κατοίκους να έχουν συνηθίσει να περπατάνε καθημερινά «πάνω – κάτω» για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Κάθε χρόνο, στο σημείο συρρέουν εκατοντάδες επισκέπτες για να εξερευνήσουν τις βουνοπλαγιές και τις περισσότερες από 400 σπηλιές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Για να μεταβεί, όμως, κανείς στην Κρακοβία, πρέπει να πάρει λεωφορείο από την πόλη Οlkusz, που βρίσκεται περίπου 13 χλμ. από την Suloszowa.

Αν, βέβαια, το λεωφορείο που δεν πραγματοποιεί δρομολόγια σε τακτική βάση είναι πλήρες και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ταξί στην περιοχή, τότε, αναγκαστικά θα πρέπει πάλι να περπατήσει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life