Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πάτρα: Η παγίδα με τον στρεπτόκοκκο που μπορεί να αποβεί «μοιραία»- Η Νατάσα Βαρβαρήγου εξηγεί πώς μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος- Η χρήση του Strep test 

Πάτρα: Η παγίδα με τον στρεπτόκοκκο που ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ο στρεπτόκοκκος εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα που το έκανε και στο παρελθόν ωστόσο γίνεται επικίνδυνος...

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι αυτή η περίοδος σε επίπεδο ιογενών λοιμώξεων που έχουν ως αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να οδηγούνται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. 

Ο στρεπτόκοκκος εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα που το έκανε και στο παρελθόν ωστόσο γίνεται επικίνδυνος καθώς μπορεί αν «κρύβεται» πίσω από άλλες λοιμώξεις που έχουν έξαρση αυτή την περίοδο  να μην υπάρχει γρήγορα διάγνωση που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή του.

Με λίγα λόγια, αν τα συμπτώματα «παραπλανήσουν» και ένας γονιός θεωρήσει ότι μπορεί να περιμένει καθώς υπάρχει ιογενής λοίμωξη, σε περίπτωση που τελικά πρόκειται για στρεπτόκοκκο, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για την μετέπειτα υγεία του παιδιού η ακόμα και για τη ζωή του.

Όπως εξηγεί η  Νατάσα Βαρβαρήγου Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών, «αυτή τη στιγμή υπάρχει μία αυξημένη συχνότητα στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων η οποία δεν είναι μεγαλύτερη από αυτές που είχαμε σε αντίστοιχες χρονικές περιόδους του παρελθόντος. Και τις προηγούμενες χρονιές είχαμε την ίδια ίσως και μικρότερη συχνότητα στρεπτόκοκκου. Αυτό το οποίο διαφέρει και προκαλεί ανησυχία στους γονείς είναι η παρουσία του στρεπτόκοκκου σαν συν λοίμωξη με άλλες ιογενείς λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να “μπερδέψουν” την εικόνα.  

Δεν έχουμε μεγάλο ποσοστό στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων αλλά έχουμε ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούν υψηλά πυρετικά κύματα για πολλές μέρες και δεν αποκλείεται στη διαδρομή αυτών των λοιμώξεων να συμβεί και μία μικροβιακή λοίμωξη, ιδιαίτερα από στρεπτόκοκκο. Η μικροβιακή λοίμωξη πρέπει να εντοπιστεί έγκαιρα για να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση και τον σωστό τρόπο».

Όπως επισημαίνει η κα Βαρβαρήγου, «αν το παιδί μείνει για τρεις μέρες στο σπίτι περιμένοντας ο γονιός να δει τι θα γίνει, κι αν θα πέσει ο πυρετός, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο γιατρός και χωρίς να το έχει εξετάσει, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.  Επειδή αυτή την εποχή υπάρχουν όλες αυτές οι ιώσεις, η γρίπη, ο αδενοϊός, ο covid κι άλλες που προκαλούν πυρετό, υπάρχει κίνδυνος οι γονείς να πουν να περιμένουν δύο μέρες πριν μιλήσουν με τον παιδίατρο.

Αν όμως δεν πρόκειται για ιογενή λοίμωξη αλλά για στρεπτόκοκκο, οι τρεις μέρες αναμονής μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη ζωή του παιδιού και την υγεία του. Όταν ένα παιδί έχει πυρετό για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας στρεπτοκοκκικής λοίμωξης υπάρχει επικοινωνία με τον παιδίατρο κι εκείνος κρίνει με βάση συμπτώματα αν χρειάζεται να δει το παιδί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καθυστερεί αυτή η επικοινωνία.

Πολλοί γονείς παίρνουν να κάνουν μόνοι τους τεστ για στρεπτόκοκκο, γρίπη, covid και κατά τη γνώμη μου καλά κάνουν, δεν είναι λάθος. Ωστόσο ειδικά το τεστ για τον στρεπτόκοκκο δεν είναι 100% διαγνωστικό, ούτε αν είναι αρνητικό αποκλείει τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Ένα θετικό τεστ σε παιδί με πυρετό από την άλλη δε σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με στρεπτόκοκκο. Το τεστ χρησιμοποιείται από τους παιδιάτρους μαζί με κλινική συνεκτίμηση προκειμένου να χορηγηθεί αντιβίωση ή όχι.

Αυτή η εποχή λοιπόν είναι επικίνδυνη. Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας «τρέχει» αυτή τη στιγμή κι έχει ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 10 μέρες άρα δεν έχουμε αριθμητικά δεδομένά. Ωστόσο έχουμε ως εικόνα την αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, και των κρατικών και των ιδιωτικών. Πρόκειται για παιδιά με πυρετό, και λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό, με βήχα, με δύσπνοια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being