Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Το superfood που πρέπει να βάλετε στο γιορτινό τραπέζι - Τα 10 οφέλη για την υγεία

Το superfood που πρέπει να βάλετε στο γι...

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Στη διάρκεια των γιορτών με τα οικογενειακά τραπέζια μπορεί να φάμε αρκετά γλυκά και μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Τα καλά νέα είναι ότι στα εορταστικά τραπέζια υπάρχει και πλήθος λαχανικών, από μπρόκολο και καρότο μέχρι λάχανο.

Γι’ αυτό θα ήταν καλό να καταναλώνουμε όσο περισσότερα λαχανικά μπορούμε. Ένα από τα λαχανικά, που τείνουμε να ξεχνάμε και ανήκει στην κατηγορία τωνsuperfoods, είναι το παντζάρι.

 «Τα παντζάρια περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Μερικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα παντζάρια είναι η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και οι φυτικές ίνες. Τα λαχανικά όπως τα παντζάρια είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν στόχο την διαχείριση του βάρους τους», είπε στο περιοδικό Newsweek ηδιαιτολόγος, Lena Bakovic.

 Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα παντζάρια βοηθούν τον οργανισμό να αισθάνεται χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται τα τσιμπολογήματα.

Τα 10 οφέλη του παντζαριού στην υγεία

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Μπορεί να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας
Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία
Μπορεί να προστατεύσει το έντερο
Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου
Μπορεί να βοηθήσει γυναίκες στην εμμηνόπαυση
Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του φαινομένου Raynaud

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Τα κόκκινα παντζάρια θεωρούνται ένα από τα δέκα λαχανικά με τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις βλαβερές συνέπειες μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση. Σύμφωνα με έρευνα, οι φυτικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το μωβ-πορφυρό χρώμα τους, οι ανθοκυανίνες, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Η βητακυανίνη, η ισχυρή φυτική χρωστική ουσία που δίνει στο παντζάρι το πλούσιο χρώμα του, θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, ανάμεσα τους και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Το παντζάρι περιέχει άλλες ενώσεις που είναι πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως τον τριχλωριούχο σίδηρο και την καμφερόλη.

 Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι βεταλαΐνες (είναι η οικογένεια των φυσικών χρωστικών χρωμάτων στην οποία ανήκει η βητακυανίνη) μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε ενώσεις, που συμβάλλον στην υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι βοηθάει στην βελτίωση της ροής του αίματος, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που ενδεχομένως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η μειωμένη αρτηριακή πίεση καθιστά πιο πιθανό να αποφύγετε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Μπορεί να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας
Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στο πρόγραμμα της διατροφής τους μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα αντοχής και την απόδοση τους. Επιπλέον τα παντζάρια βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει γρήγορα μετά από μία εντατική προπόνηση.

Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην διατήρηση υγιούς εντέρου. Επιπλέον συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας από τα ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο.

Μπορεί να προστατεύσει το έντερο
Τα παντζάρια είναι μια από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές γλουταμίνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της επένδυσης του εντέρου μας. Θεωρείται ότι η γλουταμίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην προστασία του εσωτερικού του εντέρου από τραυματισμούς και στρες.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου
Οποιαδήποτε βελτίωση στη ροή του αίματος θα ωφελήσει επίσης τον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη του παντζαριού στη διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, μια περιοχή που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και στη μνήμη.

Μπορεί να βοηθήσει γυναίκες στην εμμηνόπαυση
Μετά την εμμηνόπαυση, η αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξάνονται. Οι διατροφικές αλλαγές και η προσθήκη περισσότερων λαχανικών μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση μίας καλής αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση χυμού παντζαριού πριν από την άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει αυτή την ηλικιακή ομάδα να βελτιώσει την κινητικότητα και να έχει καλύτερα αποτελέσματα για τον μεταβολισμό και την καρδιά.

Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του φαινομένου Raynaud
Το φαινόμενο Raynaud αναφέρεται σε μια δυσάρεστη κατάσταση κατά την οποία το αίμα στα δάχτυλα και τα πόδια δεν ρέει σωστά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και μούδιασμα. Μια αρχική μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα του χυμού παντζαριού έδειξε βελτιώσεις της ροής του αίματος στα δάχτυλα, μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής. Αν και αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να πιστοποιήσουν αυτή την θετική επίδραση στον οργανισμό.

Χρήσιμη προσθήκη
Τα παντζάρια πιστεύεται ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, και στην στήριξη της υγείας του εντέρου, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αθλητικής αντοχής και την υποστήριξη της μυϊκής αποκατάστασης μετά την άσκηση. Όλα αυτά κάνουν τα παντζάρια μια χρήσιμη προσθήκη στη διατροφή σας.

Πηγή: FOXreport.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being