Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται, οι μάσκες επιστρέφουν - Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται, οι μ...

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού

Εμβολιασμός έναντι της Covid-19, έγκυρη χρήση αντιικών φαρμάκων, μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι τα όπλα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, απασχόλησε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την Covid-19. Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, τα μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό. Σχετικά με τα νοσοκομεία, η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση. Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού
Ενα άλλο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες, ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της Covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, τη διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες
Σύμφωνα με το OPEN, το ΕΣΥ έχει αρχίσει ξανά να πιέζεται ασφυκτικά καθώς, κορωνοϊός , γρίπη και αναπνευστικός συγκιτιακός ιός θερίζουν, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά. Οι ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» για εκτόξευση των ιώσεων μετά τις γιορτές ενώ, για την ώρα, η αύξηση στα κρούσματα είναι της τάξης του 45% .

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι, «οι νοσηλείες από κορονοϊό έχουν διπλασιαστεί σχεδόν από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά. Αυτός ο διπλασιασμός είναι ένας μεγάλος φόρτος για τα δημόσια νοσοκομεία. Έχει περίπου τετραπλασιαστεί η ζήτηση και η συνταγογράφηση συνταγών αντιικων φαρμάκων τις τελευταίες δύο βδομάδες. Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 1650 άτομα με κορονοϊό , οι 68 από αυτούς διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Η χρήση μάσκας με αυτά τα δεδομένα  επανέρχεται στο προσκήνιο. Την καθολική και υποχρεωτική χρήση της μάσκας θα αποφασίζουν κατά περίπτωση και ανά Νοσοκομείο οι Επιτροπές Λοιμώξεων, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην πρωινή συνεδρίασή τους. Ενώ σύσταση για χρήση μάσκας ισχύει για κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σημείωσε πως, «δε χρειάζεται να γίνει μία σύσταση υποχρεωτικότητας αλλά επιβάλλεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εκεί που υπάρχουν συνωστισμένη να χρησιμοποιούμε τις μάσκες ούτως ώστε να αποφύγουμε αυτή τη διασπορά και να περιορίσουμε τις συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις