Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ελαιόλαδο: Η τιμή «τραβάει την ανηφόρα»- Σύγχυση με τις προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ελαιόλαδο: Η τιμή «τραβάει την ανηφόρα»-...

«Βόμβα» της επιτροπής ανταγωνισμού

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταναλωτές εξαιτίας των υψηλών τιμών που επικρατούν στην αγορά με τους ίδιους να περιορίζουν τα ψώνια τους στα απολύτως απαραίτητα.

Ελαιόλαδο ενός λίτρου πωλούνταν τον Σεπτέμβριο προς 12,25 ευρώ, τον Οκτώβριο προς 13,70 και το Νοέμβρη έφτασε μία ανάσα από τα 15 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,7% σε δύο μήνες. Απορρυπαντικό ρούχων 20 μεζούρες, πωλείται σε προσφορά 1 + 1 δώρο, με τις 40 μεζούρες να κοστίζουν 11,05 ευρώ, την ίδια ώρα που, στο κάτω ράφι, το απλό προϊόν, 45 μεζούρες, σε άλλη συσκευασία, κοστίζει 9,98 ευρώ.

Από πλευράς του, πάντως, ο υπουργός ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ισχυρίζεται ότι, «έχουμε επιβάλλει 9 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ προς είσπραξη, περίπου το 70%. Και βεβαίως, όποιο πρόστιμο δεν πληρώνεται εγκαίρως, βεβαιώνεται στην εφορία». Την ίδια στιγμή που το ράλι της ακρίβειας δεν έχει τέλος και γονατίζει τα νοικοκυριά, μία ιστορία που μπορεί να κρύβει στο βάθος ακόμη και πρακτικές καρτέλ σε βασικά προϊόντα, έρχεται στο «φως» από την επιτροπή

«Βόμβα» της επιτροπής ανταγωνισμού

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται χθες (24/11), όταν η επιτροπή ανακοίνωσε πως οι ελεγκτές της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού πιθανώς παρεμποδίστηκαν, από το σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, όταν έκαναν έφοδο για αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού, «ο έλεγχος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού, στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντί - ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης, ή/ και κάθετων συμπράξεων». Με άλλα λόγια, η επιτροπή ανταγωνισμού ερευνούσε τυχόν καρτέλ με στόχο να ανεβαίνουν τεχνητά οι τιμές ταυτόχρονα, από όλους τους παίκτες των αγορών, στα δημητριακά, το γάλα, τον καφέ, τις μαρμελάδες, τα ροφήματα και τα τυριά. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισηγήτρια της επιτροπής, Χαρίκλεια Βλάχου, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, παρεμποδίστηκε.

Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, «πρόκειται για ένα καθαρά διαδικαστικό και ήσσονος σημασίας θέμα, που ανέκυψε προσωρινά κατά την επικοινωνία του κλιμακίου της επιτροπής ανταγωνισμού με τη γραμματεία του συνδέσμου και το οποίο δεν αφορά σε παράβαση του ουσιαστικού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ανακοίνωση της επιτροπής ανταγωνισμού. Από τον σύνδεσμο δόθηκαν όλα τα στοιχεία και οι διευκρινήσεις που ζητήθηκαν στο κλιμάκιο της επιτροπής ανταγωνισμού κατά τον έλεγχο».

Έως 2 εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα

Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο σύνδεσμος αναφέρει πως ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε πριν 26 μήνες, τον Σεπτέμβριο το 2021. Η ανακοίνωση της επιτροπής βγήκε χθες και η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 25 Ιανουαρίου, για να εξετάσει την πιθανή παρεμπόδιση. Τα πρόστιμα, πάντως, για παρεμπόδιση έρευνας κυμαίνονται από 15.000€, έως και 2 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή:ethnos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις