Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πάτρα τιμά το Πολυτεχνείο- Κατέθεσαν στεφάνια- Το απόγευμα οι πορείες- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Η Πάτρα τιμά το Πολυτεχνείο- Κατέθεσαν σ...

Δύο θα είναι οι πορείες

Η Πάτρα τιμά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου από την οποία συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια με επετειακές εκδηλώσεις, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσουν οι πορείες. Με γιορτές τιμά την 17 Νοέμβρη η σχολική κοινότητα.

Νωρίτερα στις 11 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Ηρώων Πολυτεχνείου και Δημοκρατίας, Τερψιθέα), από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, Δημήτρη Κατσαρό, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ  όπως επίσης εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

 

Στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:
"Σήμερα, 50 χρόνια μετά, η μνήμη του Πολυτεχνείου παραμένει μια άσβεστη φλόγα προσπάθειας και ελπίδας για ένα κόσμο που μπορεί να γίνει καλύτερος.
Το Πολυτεχνείο, πέρα από σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, ήταν και ένα μήνυμα ενότητας των Ελλήνων που ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης συναντήθηκαν στον κοινό αγώνα για ελευθερία, εθνική κυριαρχία και δημοκρατία.
Μισό αιώνα μετά ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στα ιδεώδη της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται πάντα καλά!"

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην παλαιά Ασφάλεια (οδός Κανακάρη). Ανάμεσα στους εκπροσώπους αρχών και φορέων που κατέθεσαν στεφάνι εκεί ήταν και ο Δήμαρχος Πατρέων

 

Η Δημοτική Αρχή, σε ανακοίνωσή της αναφέρει "ότι τιμά σήμερα, την 50η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου ενάντια στην χούντα, μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, καταθέτοντας στεφάνια στο χώρο του Παραρτήματος, καθώς και στο κτίριο που στεγαζόταν τότε η Ασφάλεια, στην οποία κρατήθηκαν και βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές.


Αρχικά ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μετέβη μαζί με Αντιδημάρχους, Προέδρους Οργανισμών, δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους, στο πρώην Παράρτημα του
Πανεπιστημίου και με υψωμένη τη γροθιά της πάλης, κατέθεσε στεφάνι. Στεφάνια κατέθεσαν και οι Πρόεδροι του Συλλόγου και των Σωματείων Εργαζομένων του Δήμου".

 

 

 

"Ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή. Ήταν μορφή αντίστασης που προασπίζει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου το οποίο απειλείται σήμερα" είπε για το Πολυτεχνείο ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δηλώσεις του έξω απ'ο την παλιά ασφάλεια.

 

"Έίναι μέρα τιμής και μνήμης. Τιμής για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για το ύψιστο αγαθό της Δημοκρατίας. Και μνήμης για όλους εμάς, κυρίως στις γενιές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στη Δημοκρατία, ώστε να αντιληφθούμε ότι δεν είναια υτονόητο αυτό το ύψιστο ιδανικό, αλλά χρειάζονται συνεχείς μάχες και αγώνες. Σήμερα μάλιστα που ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο, μορφώματα που υπονομεύουν τη δημοκρατία βρίσκουν χώρο"., δήλωσε ο Ιάσονας Φωτήλας Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ.

Κατάθεση στεφάνων έγινε και στο πρώην παράστημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην Κορίνθου.

Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί δύο πορείες με διαφορετικές αφετηρίες .Η πρώτη θα γίνει με σημείο εκκίνησης το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας στις 5.30 το απόγευμα και η δεύτερη, από το Παράρτημα στις 6 μ.μ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις