Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Υπνική άπνοια: Τα κυριότερα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσετε

Υπνική άπνοια: Τα κυριότερα συμπτώματα κ...

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της υπνικής άπνοιας

Ο καλός βραδινός ύπνος είναι βασικό στοιχείο της καλής υγείας, αλλά συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Η υπνική άπνοια είναι μία από τις παθήσεις που δεν επιτρέπουν έναν ποιοτικό ύπνο, επηρεάζοντας 936 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Στην κατάσταση αυτή, ο λαιμός χαλαρώνει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να σταματά να αναπνέει για μερικά δευτερόλεπτα, κάτι που παρεμβαίνει για λίγο στον κύκλο του ύπνου.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, οι ειδικοί έχουν επισημάνει τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια της υπνικής άπνοιας, τρόπους μείωσης των επιπτώσεων, καθώς και πότε πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός γιατρού.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της υπνικής άπνοιας;
Σύμφωνα με το NHS, αυτά είναι τα σημάδια της υπνικής άπνοιας που πρέπει να προσέξετε στον εαυτό σας ή και στον σύντροφό σας:

Ξύπνημα με πονοκέφαλο
Υπερβολική κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας
Δυνατό ροχαλητό
Αναπνοή με θόρυβο, σαν λαχάνιασμα ή πνιγμό
Αναπνοή με διακοπή και εκκίνηση

Ποια είναι η κύρια αιτία της υπνικής άπνοιας;
Σύμφωνα με το NHS, πολλά πράγματα μπορεί να συνδέονται με την υπνική άπνοια, μεταξύ των οποίων:

Κάπνισμα
Παχυσαρκία
Οικογενειακό ιστορικό
Ηλικία
Μεγαλύτερος λαιμός

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας πάσχετε από υπνική άπνοια, ζητήστε άμεσα βοήθεια από τον γιατρό σας. Ένας ειδικός μπορεί να σας παραπέμψει σε μια κλινική ύπνου, όπου θα λάβετε εξοπλισμό για να παρακολουθείτε την αναπνοή και τον καρδιακό σας ρυθμό ενώ κοιμάστε τη νύχτα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα σας γράψει ο γιατρός θα καθορίσουν εάν πράγματι έχετε υπνική άπνοια, καθώς και τη σοβαρότητά της.

Πώς διορθώνεται η υπνική άπνοια
Ακολουθούν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να μειώσετε την πίεση της υπνικής άπνοιας και της αϋπνίας κατά τη διάρκεια της νύχτας:

Ασκηθείτε σε τακτική βάση
Χάστε βάρος
Περάστε άφθονο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε φυσικό φως -μια απλή βόλτα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
Αποφύγετε να πίνετε αλκοολούχα ποτά ή τσάι και καφέ που περιέχουν καφεΐνη, αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας

Εάν αυτές οι μέθοδοι φανούν αναποτελεσματικές, άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ένα μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) που φοράτε ενώ κοιμάστε.
Μια ασπίδα ούλων που κρατά ανοιχτούς τους αεραγωγούς σας ενώ κοιμάστε.
Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών.

Το NHS συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα. Η τακτική έλλειψη ύπνου είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Κουραστείτε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, παραμένοντας απασχολημένοι και δραστήριοι -αλλά φροντίστε να χαλαρώνετε αρκετά πριν την ώρα του ύπνου.

Μην κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποκτήστε μια ρουτίνα ύπνου που ταιριάζει στις συνήθειές σας και βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ωραία και χαλαρωτική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χοντρές κουρτίνες ή ίσως περσίδες συσκότισης, καλή θερμοκρασία δωματίου και άνετο κρεβάτι. Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι.

Μειώστε ή, ακόμα καλύτερα, διακόψτε την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ.

Είναι αδύνατο να πιέσετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου να σηκωθούν και να κάνουν κάτι χαλαρωτικό για λίγο, όπως να διαβάσουν ένα βιβλίο. Αυτό τελικά θα σας κάνει να νιώθετε υπνηλία.

Εάν εργάζεστε σε νυχτερινές βάρδιες, μπορεί να είναι καλή ιδέα να απολαύσετε έναν σύντομο ύπνο πριν από την πρώτη σας βάρδια για να βοηθήσετε στη μετάβαση.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being