Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Από τον Άννα στον Καϊάφα η κυβέρνηση για τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας»

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Από τον Άννα σ...

Η απάντηση του Υφ. Οικονομίας στην ερώτηση που κατέθεσαν δεκατέσσερεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας

Για εμπαιγμό της κυβέρνησης στο θέμα της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κάνει λόγο ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

 

"Κι ενώ τις αμέσως προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αισιόδοξα δημοσιεύματα και ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για καθησυχαστική τηλεφωνική επικοινωνία στις 13-11-2023 με τους αρμόδιους στο υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με την οποία «η απόφαση για την εξαίρεση της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και θα τη δημοσιεύσει σύντομα», ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού μελετά το θέμα της αναπλήρωσης των μαθημάτων και θα υπάρξει και γι’ αυτό απόφαση», καθώς και η υπενθύμιση ότι  «ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Δήμας έχει ενημερώσει τηλεφωνικά τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Βάη ότι θα εξισωθεί το ωρομίσθιο των καθηγητών της σχολής, με αυτό του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ», έρχεται το υπουργείο Οικονομικών να τα διαψεύσει όλα αυτά.

Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσαν δεκατέσσερεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου,  ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναιρεί τα παραπάνω, αφού τα αναφερόμενα στην απάντηση δεν προκύπτει καμιά αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και πρόνοια για ρύθμιση σχετικά με το μισθολόγιο των καθηγητών στη σχολή. Επομένως, στην κυβέρνηση είτε «μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί ἡ δεξιά» είτε εμπαίζουν τους σπουδαστές του ΔΗΠΕΘΕ, τις οικογένειές τους, τους καθηγητές της Δραματικής Σχολής, τον πολιτιστικό οργανισμό και όλη την κοινωνία της Πάτρας και της Αχαΐας.

Η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει τώρα. Το ΥΠΠΟΑ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και όχι να μεταφέρουν την υπόθεση «από τον Άννα στον Καϊάφα»".

 

 

Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς:

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Εσωτερικών

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ο πολλαπλά δοκιμαζόμενος και χειμαζόμενος από την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια και τις κυβερνητικές πολιτικές από το 2019 και εντεύθεν συνεχίζει να δέχεται πλήγματα λόγω της άστοχης διευθέτησης που επιχείρησε και εφαρμόζει η κυβέρνηση από τον προηγούμενο Φεβρουάριο μετά τις εμβληματικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων της τέχνης και ειδικά του θεάτρου.

Η ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ/2023 (ΦΕΚ 1077/Β/24-02-2023) και το ΠΔ του 2023 με την εξίσωση των μισθών των Ο.Τ.Α. όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 της ΚΥΑ «Με τις διατάξεις της παρούσας ρυθμίζονται οι αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού παραστατικών τεχνών θεάτρου, χορού και κινηματογράφου (εφεξής καλλιτεχνικό προσωπικό), του οποίου οι αποδοχές δεν ρυθμίζονται από τα άρθρα 103 του ν. 4483/2017 (Α’ 107), τα άρθρα 146 έως 149 του ν. 4472/2017 (Α’ 74) και την υπό στοιχεία Ε430/15.12.2021 (Β’ 5889) κοινή υπουργική απόφαση, που απασχολείται ή προσλαμβάνεται στους Ο.Τ.Α. και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα αυτών, τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), με εξαίρεση τα Ν.Π.Ι.Δ. για τα οποία ισχύει ειδικότερη ισχύουσα ρύθμιση και τα Ν.Π.Ι.Δ του ν.  2273/1994 (Α’ 233)», έχει οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΘΕ Πάτρας, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν οι μισθοί των καθηγητών, που σύμφωνα με την ΚΥΑ μειώθηκαν κατά 70%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι το μόνο που έχει δραματική σχολή και αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Μια Δραματική Σχολή που ιδρύθηκε το 2013 και είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με την βεβαίωση ίδρυσης και λειτουργίας ΔΑ 82086/4391/21-11-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ1Γ7Λ6-ΓΜΠ) και χρηματοδοτείται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διατηρώντας έτσι τα δίδακτρα είναι χαμηλά και προσιτά στους σπουδαστές.

Όπως επίσης αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της σχολής και γνωρίζουν όλοι στην Πάτρα και την Ελλάδα «η Δραματική Σχολή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας προετοιμάζει ταλαντούχους νέους και νέες, ώστε να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου. Παρέχει στους σπουδαστές άρτια τεχνική κατάρτιση, καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, σε βάθος γνώση της αναλυτικής προσέγγισης στη δημιουργική διαδικασία, αλλά και κατανόηση της δεοντολογίας του επαγγέλματος του ηθοποιού και του καλλιτέχνη εν γένει.

Το πρόγραμμα των σπουδών έχει σχεδιαστεί από τη διεύθυνση της Σχολής και σύμφωνα με τον Κανονισμό για τις Δραματικές Σχολές του ΥΠ.ΠΟ. Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία ακαδημαϊκά έτη. Οι σπουδαστές παίρνουν το πτυχίο τους μετά από τις διπλωματικές εξετάσεις στο τέλος του τρίτου έτους.

Η Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στεγάζεται στις ανακαινισμένες Σταφιδαποθήκες Μπάρρυ (Όθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα), μετά από παραχώρηση του κτιρίου από τον Δήμο Πατρέων. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις παρέχουν τις απαραίτητες υποδομές και τους χώρους για τα μαθήματα, τις δοκιμές και τις παρουσιάσεις των παιδαγωγικών και καλλιτεχνικών αποτελεσμάτων. Οι ανοιχτές εξετάσεις, οι παραστάσεις, οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις που οργανώνει τακτικά η Σχολή παρουσιάζονται στο θεατράκι «Μπάρρυ», στο θέατρο «Απόλλων» και σε άλλους χώρους της Πάτρας.

Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής απαρτίζουν καταξιωμένοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου. Πρώτη διευθύντρια σπουδών ήταν η Ελένη Μποζά. Από το 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 διευθυντής Σπουδών ήταν  ο Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Από τον Οκτώβριο του 2019 Υπεύθυνος Σπουδών είναι ο Περικλής Μουστάκης». 

Επειδή, το θέατρο και η τέχνη γενικότερα αποτελούν την ψυχή μιας κοινωνίας.

Επειδή, το έργο που γίνεται στη Δραματική Σχολή Πάτρας είναι υψηλό και επ’ ωφελεία της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής.

Επειδή, η πόλη της Πάτρας και ο πολιτισμός της δεν αντέχουν περαιτέρω υποβάθμισης.

Επειδή, οφείλουμε να αφουγκραστούμε την αγωνία των σπουδαστών -κάποιοι από αυτούς προέρχονται από άλλες πόλεις- και της ομόφωνης στάσης του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.       Προτίθενται να αναλάβουν συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, τηρώντας τις προφορικές δεσμεύσεις της κας Μενδώνη σε συναδέλφους βουλευτές και του ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ, με νέα ΚΥΑ ούτως ώστε η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να εξαιρεθεί από την ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ/2023 (ΦΕΚ 1077/Β/24-02-2023);

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ.1179/17.10.2023 Ερώτηση


Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ.πρωτ.1179/17.10.2023 Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές του
πίνακα διανομής, σας γνωρίζουμε τα εξής:


Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.α της παρ.6 του άρθρου 22 του ν.4354/2015 οι κάθε είδους
αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού των Ο.Τ.Α. και των εποπτευομένων νομικών προσώπων
αυτών, καθώς και των λοιπών νομικών προσώπων δημόσιου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ιδιωτικού δικαίου
(Ν.Π.Ι.Δ.) καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και
Αθλητισμού, Εσωτερικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.


Κατ΄ εξουσιοδότηση των ως άνω διατάξεων, εκδόθηκε η αριθμ.2/9844/ΔΕΠ/24.2.2023 κ.υ.α. (ΦΕΚ
1077 Β’), με την οποία καθορίστηκαν οι αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού παραστατικών
τεχνών θεάτρου, χορού και κινηματογράφου το οποίο απασχολείται ή προσλαμβάνεται στους Ο.Τ.Α.
και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα αυτών, τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου
(Ν.Π.Δ.Δ.) καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.).


Τέλος, τα αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν όλες τις κατηγορίες προσωπικού της
Γενικής Κυβέρνησης εξετάζονται κάθε φορά με βάση την κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και
τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας κατά την κατάρτιση του ετήσιου Προϋπολογισμού και του
Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.



Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις